Noże 5000FCD
( ilość produktów: 8 ) MADE IN SEKI
NOŻE JAPOŃSKIE MIYABI
5000FCD

Niezwykle minimalistyczne, nawiązujące estetyką do japońskiej tradycji, ponadprzeciętnie ostre - oto noże MIYABI 5000FCD.
Nóż w kuchni japońskiej nie jest tylko narzędziem, jest częścią ceremonii gotowania, dlatego ważnym jest, aby obok odpowiedniej
ostrości, również wygląd noża, a więc wzornictwo i materiały wykorzystane do jego stworzenia, emanował pięknem i kunsztem
odzwierciedlającym doświadczenie i talent mistrza, który nadaje mu ostateczny wygląd.
Główne cechy noży japońskich MIYABI 5000FCD to specjalna stal FC61 (chromowo-molibdenowo-wanadowa),
otoczona 48 warstwami naprzemiennie skuwanej stali o różnej twardości. Taka technika pozwala na stworzenie niezwykle
efektownej mozaikowej klingi, tak zwanego damastu skuwanego. Klinga FRIODUR® oznacza stal hartowaną w lodzie.
Twardość stali 61 HRC w skali Rockwell. Tradycyjna japońska metoda ostrzenia i polerowania Honbazuke.
A na koniec elegancki, czarny uchwyt ze stalowym wykończeniem z odciśniętym logo marki.
Rękojeść noży 5000FCD została wykonana z nowoczesnego materiału - sklejki z drewna egzotycznego, zwanego pakka.