Patelnie do smażenia, duszenia i piekarnika
Nie ma kuchni bez patelni. Dzisiaj bardzo często udaje się nam przygotować obiad wykorzystując właśnie tylko patelnie. W ofercie sklepu Portform znalazły się najwyższej jakości patelnie przeznaczone do codziennego smażenia i duszenia potraw. Mamy patelnie uniwersalne do których zaliczamy patelnie ze stali nierdzewnej, najczęściej o średnicy 24 lub 28 cm, i te które można używać na wszystkich rodzajach kuchenek w tym też na indukcji. Są też patelnie bardzo popularne takie jak nieprzywierające - te lubimy najbardziej, bo właśnie na nich świetnie smaży się jajka, czy delikatne danie jak ryba. Dzisiaj patelnia z powłoką nieprzywierającą to też patelnia bez niklu, PFOA i PTFE. Zwracamy uwagę by powłoka była bardzo wytrzymała i zdrowa - tu polecamy włosie patelnie ceramiczne Ballarini i Moneta. Doskonałym rozwiązaniem są też patelnie grillowe, dzięki którym redukujemy użycie tłuszczu. Dla osób, dla których kuchnia jest królestwem, osób, które dużo gotują bo lubią, polecamy patelnie najznakomitszych firm świata: patelnie żeliwne Le Creuset, patelnie z żeliwa Staub lub szwedzkie, surowe żeliwo Skeppshult. A jeśli celujesz jeszcze wyżej wyposaż się w patelnie z miedzi np. tą francuskiego producenta deBuyer.
























Jaka patelnia jest najlepsza?
Na takie pytanie trzeba by zadać kilka kolejnych? Do czego? Dla kogo? W jakiej cenie? itd. Osoby dla których gotowanie jest tylko (męczącym) obowiązkiem, które chcą szybko coś podgrzać, podsmażyć, czasem zrobić po prostu jajecznicę, powinny postawić na patelnie uniwersalną i łatwą w użyciu. Taką patelnią będzie np. włoska patelnia Ballarini. Jest to patelnia nieprzywierająca, wolna od niebezpiecznych substancji jak alergizujący nikiel, czy pochodne teflonu. Na tego typu patelni łatwo obsmażyć kurczaka, świetnie smaży się potrawy panierowane np. klasyczne schabowe czy ryby, a jajko sadzone wyjdzie idealne. Patelnia ta jest niewymagająca i łatwa w utrzymaniu w czystości. Jeśli natomiast lubisz gotować i eksperymentować w kuchni, interesuje cię wyposażenie i akcesoria kuchenne, czytasz blogi kulinarne i chętnie wypróbujesz nowe dania Nigelli lub Jamie'go Olivera, postaw na patelnie, z których oni korzystają. Są to patelnie solidne, z żeliwa emaliowanego firmy Le Creuset, patelnie Staub lub korzystniejsze w cenie francuskie patelnie Chasseur. Patelnie żeliwne znane są ze swoich świetnych cech takich jak doskonała kumulacja ciepła, co pozwala na powolne duszenie mięs. Przygotowane w takiej patelni danie smakuje dużo lepiej niż takie z patelni z taniego materiału. Zwrócimy tu twoją uwagę na jedną z takich żeliwnych patelni, naszym zdaniem, idealną do wszystkiego: smażenia, duszenia i zapiekania: patelnię z pokrywką i dwoma uchwytami. Smażysz przede wszystkim mięso - steki, postaw na patelnie stalowe Schulte-Ufer, albo surowe żeliwo ze Szwecji. Naszym bestsellerem jest też niemiecka super patelnia miedziana DeLuxe.
Patelnia to naczynie o wielu zastosowaniach. Używając patelni przygotujesz najróżniejsze dania z mięsa, drobiu, warzyw, na bazie mąki i jaj. Bez względu na to jaką kuchnie preferujesz i jakie dania najczęściej pojawiają się na twoim talerzu, pamiętaj, że z patelni będziesz korzystać na co dzień. Dlatego też warto dobrze przyjrzeć się ofercie patelni dostępnym na rynku, zastanowić do czego chcesz wykorzystać patelnię najczęściej, a wtedy poznaj najważniejsze zalety patelni stalowej, żeliwnej, czy nieprzywierającej i wybierz dobrze.