Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Czajniki klasyczne na indukcję i gaz

( ilość produktów: 23 )

Po zachwytach nad czajnikami elektrycznymi, klasyczny czajnik kuchenny - ten z gwizdkiem - coraz częściej wraca do naszych kuchni. Taki czajnik, jeśli tylko dobrze o niego dbamy np. nie stosując pod nim za dużej mocy kuchenki, będzie nam długo i dobrze służył.

Dobry czajnik kuchenny to czajnik wykonany z wysokiej jakości materiału. Najczęściej będzie to czajnik ze stali nierdzewnej z tzw. grubym dnem, który można używać na wszystkich rodzajach kuchenek, a więc na gazie, ceramice, kuchence halogenowej i oczywiście indukcji. Dobry model indukcyjnego czajnika i czajnika na gaz nie może być zbyt lekki i bardzo tani, taki szybko ulegnie zniszczeniu, dno sczernieje, a złej jakości plastikowy uchwyt zacznie się topić.  Warto postawić na droższy model i wybrać czajnik od znanych i cenionych producentów naczyń kuchennych.

 

 

 




O czym warto pamiętać kupując i używając czajnika.

Indukcja wymaga dobrego, grubego dna czajnika aby dobrze pracowała. Wynika to z faktu, że stal w dnie czajnika na płytę indukcyjną musi być ferromagnetyczna, czyli po prostu magnetyczna. To ona nagrzewa się od pola magnetycznego i przekazuje to ciepło na gotowaną w czajniku wodę. Pamiętajmy więc o tej podstawowej zasadzie - lekki czajnik to zawsze zły wybór. Nowoczesny czajnik indukcyjny zawsze posiada płaskie dno - to kolejna podstawowa zasada wstępnej weryfikacji czy oferowany nam czajnik będzie pracował na płytach i kuchenkach indukcyjnych.

Każdy czajnik można zniszczyć na płycie indukcyjnej, czy gazie, jeśli podgrzewamy go bez wody lub z małą ilością. Taki proces prowadzi wprost do zniszczenia i przypalenia czajnika; długiego podgrzewania czajnika bez wody, czy to na kuchence indukcyjnej, czy to gazowej, nie wytrzyma żaden, nawet najlepszy i najdroższy czajnik.

Należy też zawsze zwracać uwagę, czy ogień w przypadku gazu, nie wychodzi poza obręb dna czajnika. Jeśli mamy indukcję zrezygnujmy z funkcji booster i największych mocy kuchenki. Nie przyśpieszajmy gotowania wody poprzez zwiększanie mocy kuchenki - miejmy świadomość, że najczęściej w ten sposób niszczymy czajnik. Jeśli twój czajnik poczerniał, ma "tęczowe", zżółknięte, ciemne dno, to znak, że używany był na zbyt dużym gazie.

Pamiętajmy o czyszczeniu czajnika, jego dna oraz o usuwaniu zbierającego się kamienia - czysty czajnik, jego dno oraz powierzchnia płyty indukcyjnej, służą długiej pracy zarówno samego czajnika indukcyjnego, jak i naszej płycie indukcyjnej. Czajnik należy myć tak jak inne naczynia i garnki.

Zaufane Opinie IdoSell
4.81 / 5.00 75 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-05-09
Szybki termin dostawy. Towar bez zarzutu.
2023-01-19
Niespotykana troska o klienta, rzetelność na najwyższym poziomie. Brawo!
pixel