5000MCD
MADE IN SEKI
NOŻE JAPOŃSKIE MIYABI
5000MCD
ekskluzywna seria japońskich noży z Seki
- rdzeń klingi to sproszkowana stal MC63, którą otacza 100 warstw stali wysokowęglowej - mozaikowy wzór na głowni
- ponadprzeciętna twardość - CRYODUR: hartowanie stali w minus 196ºC - dwustronne ostrze ręcznie szlifowane
- azjatycki szlif Honbazuke równa się nieprzeciętna ostrość - dekoracyjny uchwyt z drewna brzozy masur
- odporne na korozję - noże idealnie zbalansowane
Noże MIYABI to noże japońskie produkowane w japońskim mieście Seki. Seria noży MIYABI 5000MCD to cztery najważniejsze kwestie:
wyjątkowa stal premium, ponadprzeciętna twardość osiągana dzięki hartowaniu stali (CRYODUR), azjatycki szlif oraz ekskluzywne wykończenie w postaci dekoracyjnego uchwytu z brzozy masur.
To właśnie stal użyta do produkcji noża obok profilu głowni i szlifu ostrza, decyduje o ostrości noża. Stal wykorzystana
do produkcji japońskich noży MIYABI 5000MCD to stal premium MC63 - proszkowa stal MicroCarbide otoczona 100 warstwami skuwanej
naprzemiennie stali wysokowęglowej, co daje jej ponadprzeciętną twardość 63 stopni HRC (międzynarodowa skala twardości Rockwell).
Dzięki stali MC63 nóż można wyśmienicie polerować i ostrzyć, co daje natychmiastowy efekt idealnego, precyzyjnego cięcia.
Warto w tym miejscu dodać, że właśnie dzięki takiemu procesowi noże 5000MCD zyskują wyjątkowy wygląd - dla każdego noża unikatowy,
mozaikowy wzór na głowni tzw. dziwer (damast skuwany).
Noże japońskie MIYABI 5000MCD to noże o ponadprzeciętnej twardości ostrza CRYODUR. W specjalnym procesie stal hartuje się
za pomocą temperatury - 196 ºC. Oprócz twardości proces ten czyni noże m.in. odpornymi na korozję.
Dzięki tradycyjnej, klasycznej japońskiej metodzie ostrzenia zwanej Honbazuke (w wolnym tłumaczeniu "nadanie prawdziwej ostrości"),
noże MIYABI 5000MCD to noże o ponadprzeciętnej ostrości. Mamy tu dwustronne ostrze, nawiązujące do japońskich mieczy.
Kąt ostrzenia wynosi tu tylko 10º.
Japonia to również duży nacisk na powściągliwą estetykę. Każdy uchwyt to unikat, wykonano go z drewna brzozy masur,
której struktura to fascynująca gra różnorodnych linii na jasnym tle drewna.
Japońskie noże z serii 5000MCD to noże ekskluzywne - ciepło eleganckiego drewna połączono z unikatową strukturą stali,
dodano czerwone akcenty i elegancką stopkę ze stali nierdzewnej, na której widnieje logo.
Noże MIYABI zadowolą wszystkich tych, którzy cenią sobie najwyższą jakość w kuchni, tradycję i kulturę japońskiego kucia noży
oraz ostrość dorównującą samurajskim mieczom.
Seria 5000MCD to 8 japońskich noży - od noża Shotoh, czyli małego noża do oczyszczania i krojenia owoców i warzyw,
po klasyczny japoński nóż do krojenia warzyw, mięsa i ryb - Santoku.
Dodaj do porównania
Nowość
Japoński nóż do warzyw MIYABI 5000MCD

1 239,00 zł
nóż Shotoh - mały nóż japoński do warzyw i owoców
Dodaj do porównania
Promocja
Nowość
Japoński nóż do warzyw MIYABI 5000MCD 13 cm

1 415,00 zł1 489,00 zł
nóż Shotoh - mały nóż japoński do warzyw i owoców
Dodaj do porównania
Nowość
Japoński nóż uniwersalny MIYABI 5000MCD 16 cm

1 559,00 zł
nóż Chutoh - średniej długości ostrze
Dodaj do porównania
Promocja
Nowość
Japoński nóż Szefa kuchni MIYABI 5000MCD 20 cm

1 999,00 zł2 149,00 zł
nóż Gyutoh - japońskie odpowiednik kuchennego noża Szefa kuchni
Dodaj do porównania
Nowość
Japoński nóż Szefa kuchni MIYABI 5000MCD 24 cm

2 039,00 zł
nóż Gyutoh - japońskie odpowiednik noża Szefa kuchni
Dodaj do porównania
Promocja
Nowość
Japoński nóż Santoku MIYABI 5000MCD

1 999,00 zł2 149,00 zł
nóż Santoku - do warzyw, ryb i mięsa
Dodaj do porównania
Promocja
Nowość
Japoński nóż do krojenia chleba MIYABI 5000MCD

1 999,00 zł2 149,00 zł
duży, japoński nóż do pieczywa z ząbkowanym ostrzem
Dodaj do porównania
Promocja
Nowość
Japoński nóż do mięsa Sujihiki MIYABI 5000MCD

1 999,00 zł2 149,00 zł
ostrze 24 cm - duży nóż do mięsa i ryb