Kuchenne moździerze żeliwne, kamienne i ceramiczne
( ilość produktów: 5 )Ucieranie i rozgniatanie przypraw i ziół to zadania dla tego kuchennego pomocnika! W dobrze wyposażonej kuchni, która stawia na autentyczny smak i świeże produkty, dobry moździerz kuchenny to niezbędnik. Nie kupujmy już zmielonego pieprzu czy utartych ziół, które nawet zamknięte w szczelnych torebeczkach tracą powoli swój aromat. Czy nie lepiej tuż przed podaniem pieprzu na stół lub dodaniem go do potrawy, wrzucić do niego kilka ziaren i utłuc go na świeżo? Zapachy i smaki świeżo ucieranych przypraw są niesamowite. A ucieranie i miażdżenie ich własnoręcznie to czysta przyjemność. Porządne moździerze do przypraw to też wyjątkowa, klasyczna ozdoba każdego blatu. Jeśli mielibyśmy polecić najlepsze modele z naszej oferty to postawilibyśmy na dwa. Pierwszy to klasyk - moździerz kamienny Cole & Mason - duży i solidny, w którym zmielimy przyprawy, ale także zrobimy marynatę, czy domowe pesto. Tym, którzy szukają nieco odświeżonej, nowoczesnej wersji tego kuchennego pomocnika, polecamy moździerz żeliwny szwedzkiej firmy Skeppshult, który ma kwadratową formę, jest bardzo solidny i wyposażony w śliczny tłuczek z drewnianym uchwytem. Od wieków jest to ważny elementem wyposażenia każdej kuchni - bez różnicy, czy jest to ciężki i solidny z kamienia, granitowy, czy masywny, wykonany z żeliwa do rozcierania i rozbijania przypraw. A może wolisz mały i delikatny, ceramiczny możdzierz do rozcierania marynat i dressingów? Tu polecamy któryś kolorowy moździerzy ceramiczny francuskiej marki Emile Henry. Dobry tłuczek świetnie sprawdza się przy tworzeniu własnych, aromatycznych mieszanek ziół z kminu, kolendry, tymianku itp, przygotowywaniu domowych marynat i sosów do sałaty, a także przygotowywaniu pysznego, aromatycznego pesto z bazylii lub pietruszki z orzechami i oliwą.
Jeśli więc gotowanie jest twoją pasją, lub po prostu lubisz i umiesz dobrze gotować, porządny ucierak do ziół powinien znaleźć się wśród wyposażenia twojej kuchni. Jeśli wahasz się na który się zdecydować, pamiętaj, że kamienne i żeliwne moździerze są ponadczasowe i uniwersalne - sprawdzają się po prostu najlepiej bez względu do jakiego zadania je przeznaczymy, poradzą sobie zarówno z ziarnami twardego, czarnego pieprzu, jak również z miękkim awokado na guacamole, oraz mieszanką przypraw zanurzonych w oliwie podczas robienia sosu do sałatki.