Formy żeliwne do pieczenia i zapiekania

ilość znalezionych towarów: 19

Trwałe, solidne i higieniczne czyli solidne formy z żeliwa w których możemy piec i zapiekać praktycznie każdą potrawę. Sprawdzą się zarówno do pysznych zapiekanek z chrupką skórką, ale i doskonale nadają się do pieczenia ciast, chleba czy tym bardziej kawałka mięsa czy drobiu w całości. Występują one w wielu pojemnościach, rozmiarach i kształtach w zależności od ich przeznaczenia. I tak, możemy wybrać sobie żeliwną keksówkę czyli wąską formę prostokątną, która doskonale nadaje się np. do pieczenia pasztetów, różnych ciast czy pieczenia chleba. Taka podłużna żeliwna forma do pieczenia chleba jest wręcz idealna jeśli lubimy zwłaszcza chrupką skórkę, gdyż można np. nagrzać ją wstępnie w piekarniku a następnie wrzucić ciasto do już takiej rozgrzanej formy, co sprawia, że otrzymujemy pyszną chlebową skórkę. Występują one zarówno jako formy otwarte, czyli praktycznie jak zwykłe keksówki, ale są i formy z żeliwną pokrywką, które idealnie nadają się przy pieczeniu domowych pasztetów.

Innym przykładem takich żeliwnych form do piekarnika są duże modele, które kształtem przypominają klasyczne blaszki do pieczenia. Są one idealne właśnie do zapiekanek, ciast, ale i mięsa, zarówno kawałków wołowiny, karkówki czy schabu, ale i drobiu, od kurczaka w całości po indyka czy gęś. Ich główną zaletą użytkową jest ogromna odporność na wysokie temperatury, gdyż samo żeliwo jest odlewane w piecach do specjalnych form, zwykle piaskowych, następnie zaś są one często ponownie wypalane podczas pokrywania ich powierzchni gładką, ceramiczną emalią. Takie emaliowane formy są bardzo łatwe do utrzymania w czystości dzięki dużej gładkości zewnętrznej warstwy emalii, oraz po prostu piękne, gdyż można nadać im dowolny kolor, stąd można nabyć zarówno firmy czerwone, niebieski, jak i pomarańczowe.

Warto również wspomnieć o ich czysto funkcjonalnych walorach użytkowych. Wynikają one z naturalnych jego właściwości, a więc jest to metal, który zawsze możemy używać na każdej kuchence, zwłaszcza na indukcji, więc jeśli chcemy podsmażyć mięso przed jego upieczeniem w piekarniku, wtedy taka żeliwna forma będzie wręcz idealna, gdyż wprost z kuchenki możemy przełożyć podsmażone mięso do pieca, bez potrzeby używania wcześniej patelni do jego podsmażenia. Pamiętajmy jednak zawsze, aby używać kuchennych rękawic do przenoszenia i wykładania takiej formy z piekarnika, gdyż żeliwo bardzo się nagrzewa, a zwykle nie posiada żadnych izolowanych uchwytów z innych materiałów. Kolejna sprawa, to żeliwo doskonale rozprowadza i kumuluje w sobie ciepło, dlatego raz nagrzane długo utrzymuje wysoką temperaturę, co przydaje się zwłaszcza w przypadku pieczenia chlebów czy ciast, która mogą opaść zaraz po wyjęciu z pieca ze względu na duży skok temperatury.

Podsumowując, forma wykonana z żeliwa to doskonałe i bardzo uniwersalne rozwiązanie do pieczenia, które możemy wykorzystać do przyrządzania ogromnej ilości potraw i dan, a ogranicza nas w tym tylko nasza wyobraźnia i wymiary naszego piekarnika - mogą mieć one naprawdę duże rozmiary, dlatego zawsze warto zmierzyć nasz piekarnik przed dokonaniem ostatecznej decyzji i zakupu.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel