Noże do filetowania ryb
( ilość produktów: 7 )Filetowanie to nie tylko nóż, to również umiejętności. Tutaj idealnie wpisuje się stwierdzenie, że nóż to przedłużenie ręki kucharza. Aby posiąść umiejętność sprawnego filetowania ryby niezbędny będzie specjalistyczny nóż do filetowania, który charakteryzuje się giętką, elastyczną klingą oraz trochę ćwiczeń dla wprawy. Mając odpowiedni nóż do filetowania łososia z czasem ta czynność staje się dziecinnie prosta. Dobrej jakości nóż pozwala na sprawne i łatwe przygotowanie świeżej ryby do dalszej obróbki. Za pomocą tego ostrego noża kilkoma szybkimi ruchami odetniemy zbędne części ryby, a następnie oddzielimy kręgosłup i części boczne z ośćmi od płatów bocznych, czyli filetów. Klasyczny nóż do filetowania jest nożem niedużym, z charakterystyczną dość wąską budową klingi, która zwęża się ku górze, ostre zakończenie - szpic pozwala na precyzyjne wykrawania, natomiast giętkie, długie ostrze ułatwia sprawne, równe cięcie tuż przy skórze, tak aby oddzielić mięso od skóry bez zbędnych strat. Ten model noża to również charakterystyczna, rzucająca się w oczy duża nasada i wygodny, ergonomiczny uchwyt - te dwa elementy chronią rękę przed ześlizgnięciem się i zapewniają pewny chwyt noża podczas krojenia dość śliskiej i uciekającej z pod noża ryby.