Noże do krojenia warzyw i owoców
( ilość produktów: 28 )Kategoria noże do warzyw jest dość pojemna, należą bowiem do niej małe noże, które powszechnie kojarzą się z obieraniem i krojeniem warzyw. Wśród tego typu noży wyróżniamy jednak noże o różnych kształtach klingi, są więc takie o klindze lekko zaokrąglonej, przypominającej trochę kształt dziobu orła, te noże sprawdzają się przede wszystkim podczas obierania warzyw - nożem tego typu najlepiej obiera się wszystkie warzywa i owoce o okrągłych kształtach, m.in. jabłka i ziemniaki. Kolejnym nożem jest mały nóż do krojenia warzyw, te są bardziej wszechstronne, poradzą sobie zarówno z obieraniem, jak i krojeniem warzyw. Jeszcze większym talentem mogą poszczycić się noże do szpikowania, są to małe, lub trochę większe noże z ostrym zakończeniem klingi, z charakterystycznym szpicem na jej końcu. Nóż ten, tak jak noże do warzyw, idealnie nadaje się do obierania i krojenia, ale dodatkowo można za jego pomocą tworzyć z warzyw i owoców gastronomiczne cuda wykrawając z nich mini - rzeźby, które później przyozdobią półmiski. Nożem do szpikowania bez trudu natniemy też mięso, aby naszpikować je ząbkami czosnku lub słoniną.
