Jak czyścić miedziane naczynia
![]() |
|
![]() |
Składniki na zupę:
szklanka ciecierzycy (sucha)
ok. 150-200 g dobrej jakości podsuszanej,
lekko wędzonej, aromatycznej kiełbasy
4 ząbki czosnku
2-3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1/2 pora (biała część)
1 średnia cebulka lub 2 szalotki
5-6 średniej wielkości ziemniaków
przyprawy: 1/2 łyżeczki ziaren kminu,
1/2 łyżeczki papryki słodkiej (może być też odrobina ostrej)
1/2 łyżeczki kurkumy, ok. 3 łyżek majeranku,
pieprz, sól
nać pietruszki do podania
|
Sucha ciecierzyca wymaga namoczenia przez noc. Aby po ugotowaniu była aksamitna, należy do wody, w której ją moczymy
dosypać dużą szczyptę sody oczyszczonej. Drugiego dnia odcedzamy ciecierzycę i dokładnie ją przepłukujemy pod bieżącą zimną wodą.
Kiełbasę kroimy na plasterki (mogą być grubsze). Marchew, pietruszkę i seler kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy w mniejszą
kostkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy na nim kiełbasę. Kiedy się przyrumieni przekładamy
na talerz, a do pustego garnka dodajemy kolejną łyżeczkę masła klarowanego i pokrojoną w kostkę cebulę, plus por,
a po minucie czosnek posiekany na drobno i kminek. Wszystko podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następie w garnku
ląduje przecedzona ciecierzyca, którą zalewamy wodą ok. 1,5 litra. Ciecierzycę gotujemy przez 15-20 minut.
Po tym czasie do garnka wyrzucamy pokrojone warzywa i wcześniej podsmażoną kiełbasę. Dodajemy pozostałe przyprawy.
Mieszamy i gotujemy kolejne 15 minut na małym ogniu. Super jeśli do gotowania używamy dobrego garnka to jest takiego, który
dobrze kumuluje ciepło - najlepsze są garnki miedziane, może to być np. garnek Schulte-Ufer De Luxe, jak nasz,
jak również żeliwny lub stalowy garnek z grubym dnem. Wtedy możemy gotować naprawdę na małym ogniu, a po wyłączeniu
zupa pod przykryciem, będzie powoli sobie dochodziła i przechodziła smakiem.
Naszą zupę z ciecierzycą zabieliliśmy lekko mlekiem i posypaliśmy obficie nacią pietruszki. Podajemy z chlebem - najlepiej domowym.
|
|
![]() |
|
czyszczenie miedzianych naczyń
|
|
Naczyń z miedzi, takich jak garnki, czy patelnie niektórzy trochę się obawiają. Pamiętając jakieś stare, pośniedziałe
i pociemniałe kielichy, czy patery znajdywane na babcinym strychu, nie odważamy się na zakup miedzianych naczyń,
albo przynajmniej wzdryga przed nim. A uwierzcie nam, nie warto rezygnować z tak świetnych garnków! Bo gotowanie
w miedzianych naczyniach to czysta przyjemność, również dla oka. Warto zatem dowiedzieć się jak to naprawdę z tym
czyszczeniem miedzianych naczyń jest.
A więc faktycznie, miedzi nie należy myć w zmywarkach, a wyłącznie ręcznie. Ale nie jest już prawdą to, że trzeba na nią cały
czas dmuchać i chuchać, polerować dniami i nocami aby błyszczała. Nie, tak nie jest. W zasadzie "brudna miedź" też ma swój
urok, więc jeśli nam to nie przeszkadza, możemy takich naczyń nie polerować. Miedź będzie wtedy po prostu ciemniejsza
i matowa. Taki garnek, czy patelnię wystarczy umyć pod bieżącą wodą z płynem do zmywania i wytrzeć do sucha.
Jeśli jednak lubimy ciepły, miedziany błysk i przeszkadzają nam zabrudzenia powstałe podczas gotowania, albo naczynie
faktycznie mocno "oberwało" podczas długiego smażenia, zapiekania, czy gotowania, można (a nawet wówczas trzeba),
poświęcić takiemu miedzianemu brudasowi dosłownie 5-6 minut. Tylko tyle? Tak, dosłownie kilka minut wystarczy, aby
wyczyścić miedziane naczynie i przywrócić mu pierwotny blask.
|
|
![]() |
Tak prezentuje się miedziane naczynie po
kilkukrotnym użyciu - lekko zaplamione, miedź
pociemniała, momentami doły nawet poszarzały.
Ale nas to nie martwi, bo mamy już przetestowane
odzyskiwanie pełnego blasku!
Czyszczenie miedzianych naczyń to dosłownie
kilka minut - żadna praca, a efekty zobaczcie sami.
|
![]() |
|
![]() |
Do czyszczenia miedzi musimy użyć specjalnej
pasty, jest to pasta do czyszczenia miedzi.
Dobrze jest delikatnie zwilżyć naczynie przed
czyszczeniem - obmyć i nie do końca wytrzeć
do sucha.
Na lekko zwilżoną gąbeczkę, która znajduje się
w pojemniku z pastą, nabieramy trochę pasty
i rozpoczynamy nanoszenie jej na powierzchnię
miedzianego garnka. Okrężnymi ruchami czyścimy
kawałek po kawałku - efekt jest widoczny od razu.
|
![]() |
|
Po naniesieniu pasty na całą miedzianą powierzchnię naczynia, garnek należy dokładnie spłukać pod bieżącą letnią wodą.
Można dodatkowo przecierać naczynie gąbeczką, lub ściereczką, tak aby rozprowadzić jeszcze trochę pasty
w najtrudniejszych do umycia miejscach. Po spłukaniu całej pasty, garnek dokładnie wycieramy do sucha. W zasadzie
nie ma nawet konieczności polerowania - nasz garnek od razu błyszczy, ale oczywiście za pomocą suchej, miękkiej
bawełnianej ściereczki można całe naczynie wypolerować.
Pamiętaj! Do czyszczenia miedzianych naczyń - zarówno mycia, jak i osuszania, używaj wyłącznie miękkich ściereczek
i gąbek - nie należy używać, żadnych ostrych zmywaków, twardych gąbek, ani powodujących zarysowania proszków,
czy mleczek. Garnków miedzianych nie wolno myć w zmywarce!
|
|
![]() ![]() |
|
Tak prezentuje się w połowie wypolerowany (lewa strona),
a w połowie niewypolerowany garnek (prawa strona).
|
|
![]() |
|
Oto efekt - czysty, lśniący, świeżo wypolerowany miedziany garnek w kilka minut.
Jak nowy, choć używamy go bardzo często od ponad 2 lat, a może już nawet dłużej :-)
|
|
![]() |
|