Chleb z ziemniakami pieczony w żeliwnej formie.

2018-02-05
Chleb z ziemniakami pieczony w żeliwnej formie.

Wielu zdążyło się już przekonać, że pieczenie domowego chleba wcale nie jest ani tak trudne, ani czasochłonne.
A wręcz przeciwnie - daje dużą frajdę, a do tego ten piękny zapach i wyjątkowy smak
- smak domowego chleba upieczonego własnoręcznie.

Dzisiaj proponujemy Wam przetestowany przez nas przepis na prosty
CHLEB Z ZIEMNIAKAMI


Domowy chleb z ziemniakiami - przepis


SKŁADNIKI

ok. 400 - 450 gr mąki pszennej luksusowej typ 550 ( w tym 100 gr orkiszowej jasnej typ 650)
ok. 400 g ugotowanych ziemniaków (ok. 4-5 średniej wielkości)
20 g świeżych drożdży
łyżka soli

ok. 300 ml wody z gotowania ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy ok. 250-300 ml wody,
a ziemniaki pozostawiamy przez chwilę do przestygnięcia. Następnie wziąć klasyczny tłuczek do ziemniaków
lub praskę do ziemniaków i dokładnie je utłuc, tak aby nie pozostały grudki.
Ziemniaki przekładamy do dzieży miksera, wlewamy połowę odlanej wody i kruszymy drożdże. Chwilę -1-2 minuty,
wyrabiamy. Dodajemy połowę przesianej mąki z solą i dalej miksujemy. Następnie kolejna porcja mąki i reszta wody.
W zależności od gęstości ciasta, które powinno być elastyczne i zwarte, dodajemy albo jeszcze trochę mąki,
albo wodę. Po zakończeniu miksowania ciasto powinno dać się uformować w miękką kulę (można lekko podsypać mąką).
Smarujemy miskę oliwą i przekładamy do niej ciasto. Powinno rosnąć pod przykryciem ok. godzinę, do podwojenia swojej objętości.

Kiedy ciasto wyrośnie włączamy piekarnik, w którym umieszczamy (niczym nienasmarowaną) żeliwną formą Le Cresueti nastawiamy temperaturę na 190ºC.
Ciasto "odgazowujemy" (uderzyć pięścią i lekko wyrobić). Pozostawiamy w misce na czas nagrzewania się piekarnika.
Kiedy piekarnik się nagrzeje ostrożnie (przy pomocy rękawic kuchennych) wyjmujemy formę i odstawiamy ją
na podstawek pod gorące naczynia. Ciasto formujemy lekko podsypując mąką i przekładamy do formy.
Wstawiamy do piekarnika na  40 minut.

Po upieczeniu najlepiej od razu wyciągamy chleb z formy (aby nie zwilgotniał)  i całkowicie studzimy.


Przepis na pyszny chleb na drożdżach z ziemniakami  Forma z żeliwa do pieczenia chleba


Ten chleb z ziemniakami jest miękki, wilgotny i wyjątkowo smaczny.
Dzięki pieczeniu go w formie żeliwnej, którą koniecznie należy wcześniej nagrzać, chleb ma na całej powierzchni
pyszną chrupką, błyszczącą skórkę. Można oczywiście nie nagrzewać formy, ale wówczas wypieczona skórka
jest tylko od góry, natomiast spód będzie miękki i wilgotny.

Ta podłużna żeliwna forma Le Creuset nadaje się wyśmienicie do pieczenia chleba, ale także do pieczenia pasztetów.
Dzięki pokrywce można je wygodnie w niej przechowywać w lodówce. Wykorzystasz ją także np. do pieczenia ciasta (keksów, babek).

Chleb z gotowanymi ziemniakami - przepis   Najlepszy chleb z ziemniakami pieczony w żeliwnej foremce








Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel