Noże kuchenne do mięs i wędlin
( ilość produktów: 15 )Ostrzy specjaliści dla mięsożerców. Noże do krojenia mięsa surowego, jak również do krojenia mięsa pieczonego i wędlin stworzono specjalną kategorię noży; i nie są to noże do trybowania, ani filetowania, te mają swoje osobne miejsce w rodzinie noży kuchennych. Noże do mięsa, czasami nazywane też nożami do wędlin, albo nożami do szynki to zazwyczaj dość spore noże, raczej o długiej klindze, węższej niż głownia noża szefa kuchni. Taki kształt klingi oraz jej długość ułatwia krojenie mięsa w kawałku na plastry. Nóż przesuwa się z łatwością przez cały kawałek mięsa wykrawając z niego równe plastry o dowolnej grubości. Noże kuchenne do cięcia i krojenia mięsa sprawdzają się także w przypadku różnych wędlin, szczególnie tych o większych rozmiarach jak np. mortadela, czy salceson. Pomocnikiem towarzyszącym nożom do mięsa jest specjalny, duży widelec do mięsa - znajdziesz je w zestawach z nożami lub w kategorii: Sztućce do mięsa