ilość znalezionych towarów: 92
DESKI DO KROJENIA - DREWNIANE, DUŻE BLOKI I ZESTAWY DESEK
DO KROJENIA PIECZYWA, MIĘSA CZY SZATKOWANIA WARZYW

Kiedy zabieramy się za przygotowania posiłku, bez różnicy czy ma to być prosta kanapka czy złożony obiad z mięsa i warzyw, zawsze przyda nam się podczas jego przygotowywania deska do krojenia. Cięcie czy szatkowanie produktów wprost na kuchennym blacie nie jest bowiem dobrym rozwiązaniem i może skończyć się uszkodzeniem kuchennego blatu lub stępieniem noża do krojenia. Dlatego dobra deska do krojenia jest tak ważnym elementem kuchennego wyposażenia i można ją spotkać praktycznie w każdej kuchni.

Jest bardzo wiele rodzajów dobrych desek do krojenia, a o ich wyborze powinny zadecydować nasze osobiste preferencje i sposób kuchennego użytkowania. Najpopularniejsze i najczęściej spotykane są drewniane deski do krojenia, którymi są prostu zeszlifowanymi deskami z drewna dębowego, bukowego, akacjowego czy ostatnio popularnego, bambusowego. To bardzo dobry wybór i sprawdzi się niemal w każdej sytuacji kuchennej. Doskonale kroi się na niej chleb i pieczywo, mięso, szatkuje warzywa czy cebulę. Często taka drewniana deska kuchenna posiada jeszcze zewnętrzy rowek, który tworzy rodzaj rantu okalającego deskę, chroniący soki czy płyny powstające podczas krojenia mięsa czy np. pomidorów, przed rozlaniem się po całym blacie kuchennym.

 

Kolejną zaletą drewnianych desek do krojenia jest dobra współpraca z nożami kuchennymi, tzn. noże nie tępią się podczas krojenia na drewnianej desce, co może mieć miejsce, jeśli kroimy np. po deskach kamiennych czy szklanych.

 

Innym typem są deski wykonane z tworzywa, nazywane również plastikowymi. Jest to bardzo nowoczesne i praktyczna deska do krojenia, która doskonale sprawdza się zarówno przy krojeniu pieczywa jak i mięsa czy ryby. Ich zaletą jest łatwość do utrzymania w czystości oraz brak podatności na przechodzenie zapachów z krojonych produktów spożywczych na deskę. Taką plastikową deskę do krojenia możemy łatwo umyć w zmywarce np. po krojeniu mięsa i po chwili znów z niej korzystać, krojąc cebulę czy warzywa. One również nie uszkadzają naszych noży kuchennych, a dodatkową ich zaletą jest mniejsza waga niż porównywalnej wielkości deska drewniana.

 

Ten rodzaj desek do krojenia często występuje w zestawach desek, gdzie mamy do dyspozycji 3 lub 4 deski o różnej barwie lub oznaczeniu, które wymiennie powinniśmy stosować krojąc różne produkty. W takim zestawie desek do krojenia pojawia się często osobna deska do krojenia pieczywa, deska do krojenia mięsa, deska do ryb i kolejna np. do szatkowania warzyw. Taki komplet desek kuchennych często dostarczany jest w praktycznej obudowie lub na stojaku. Zaletą takiego rozwiązania jest posiadanie kilku desek zawsze pod ręką oraz estetyczny pojemnik do ich przechowywania. Obecnie firmy oferują nam wiele różnych rozwiązań, stąd oferta kompletów desek na stojaku jest bardzo dużą i bogata. Możemy zatem wybrać sobie zewnętrzny kolor obudowy takiego zestawu desek do krojenia i dopasować go do naszego wyposażenia kuchni.

 

Liderem w produkcji takich kompletów desek do krojenia jest angielska marka Joseph Joseph, które specjalizuje się w projektowaniu i produkcji popularnych akcesoriów i przyborów kuchennych w nowoczesnym, wręcz designerskim wydaniu. Ich zestaw desek do krojenia Index to światowy przebój, który od lat doskonale sprzedaje się na wielu światowych rynkach. Deski do krojenia Joseph Joseph to nowoczesność i praktyczność, połączona z korzystną ceną zakupu.

 

Kolejnym typem deski do krojenia są duże i masywne bloki, czyli po prostu duże i grube deski, nazywane również często blokami rzeźniczymi. Są one bardzo eleganckie i praktyczne, a służą głównie do obróbki mięsa czy drobiu. Mają one spore rozmiary, często dochodzące do 50 cm długości i 35 cm szerokości, dlatego krojenia i szatkowania jest bardzo wygodne na tego typu deskach, gdyż pokrojone już kawałki łatwo nam zepchnąć nożem na skraj deski, pozostawiając sobie nadal dużo wolnego miejsca do dalszego krojenia. Takie bloki kuchenne docenią zwłaszcza zwolennicy solidnych i dużych noży kuchennych, który wybierają do obróbki mięsa noże szefa kuchni, duże tasaki czy tzw. chińskie noże. Jednak przede wszystkim taki duży i masywny blok, czy po prostu duża deska do krojenia z drewna, jest bardzo ładna i stanowi praktyczne uzupełnienie kuchennego wyposażenia i ozdobę kuchennego blatu.

 

Ostatnim rodzajem desek, są takie, które stworzono z myślą o krojeniu chleba i pieczywa. Taka prawdziwa, dobra deska do krojenia pieczywa jest najczęściej wykonana z solidnego i twardego drewna oraz posiada praktyczną kratownicę, pod którą zbierają się okruchy z krojonego chleba. Jej konstrukcja składa się z dwóch elementów, czyli jest to górna kratka na której kroimy pieczywo oraz rama lub baza deski do krojenia, w której gromadzą się okruchy, które następnie jednym ruchem możemy wyrzucić do kuchennego śmietnika.

12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel