ilość znalezionych towarów: 17
 
PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE KAŻDEJ KUCHNI

Niby mała rzecz, ale bardzo potrzebna. Dobre sitko kuchenne przydaje nam się podczas pieczenia czy gotowania bardzo często. Jest one wręcz niezbędne do odcedzania np. makaronu, czy soku z owoców z puszki, a także oczyszczenia pod bieżącą wodą zarówno owoców, warzyw, jak również ryżu i kasz. Sitka kuchenne wykorzystujemy także do przecierania owoców, np. malin, aby pozbyć się z nich pestek. Wie o tym każdy, kto choć raz próbował swych sił z domowym wyrobem dżemów czy konfitur. Z kolei kto czasem parzy ziółka, czy kawę zbożową wie, jak małe, stalowe o drobnych oczkach, czyli gęstej siateczce, jest praktycznie w ciągłym użytkowaniu.Dlatego w wśród drobnych i większych kuchennych przyborów, warto posiadać cały zestaw sitek, najlepiej w kilku różnych średnicach, od małych w rozmiarze około 6-7 cm po te duże 20 cm lub więcej.
Większy i częściej wykorzystywany durszlak kuchenny ma duże otwory do odprowadzania nadmiaru wody, genialnie sprawdzają się do odcedzania makaronu z garnka czy gotowanych w wodzie warzyw np. bobu, marchewki w kostkach czy groszku, po klasyczne odlewanie z garnka makaronowych kolanek czy dużych penne. Równie przydatne każdemu kucharzowi w przygotowywaniu dań jest cedzak ze stali nierdzewnej. Okażą się one pomocne podczas przemywania zebranych w ogrodzie świeżych lub kupionych na targu warzyw. Będą też przydatne do przemycia sezonowych owoców jak wiśni, porzeczek, agrestu, czy truskawek.


 
 
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel