Patelnie grillowe z żeliwa

ilość znalezionych towarów: 59

GRILLOWANIE

Żeliwne patelnie grillowe, czyli specjalne zaprojektowane do grillowania potraw, to jedne z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych przez klientów rodzajów patelni z żeliwa. Swą wielką popularność zawdzięczają żeliwu, czyli materiałowi z jakiego są wykonane, a dokładnie mówiąc, odlane. Materiał ten bowiem idealnie nadaje się do patelni grillowych z charakterystycznym żebrowanie, czyniąc żeliwną patelnię grillową produktem praktycznie idealnym. Taka patelnia bardzo dobrze kumuluje w sobie ciepło oraz równomiernie i stabilnie rozprowadza je po całej powierzchni. Grillowane na niej potrawy stykają się z jej powierzchnią tylko na żebrowaniach, więc mięso nie jest tu smażone na całej powierzchni, gdyż cała temperatura przenika przez mniejszą powierzchnię styku. Ta mała zmiana sprawia, że nadmiar tłuszczu z mięsa odcieka do rowków, a my możemy delektować się zdrowiej przyrządzonym produktem o niezrównanym smaku, przywodzącym na myśl gorące letnie wieczory na tarasie lub w ogrodzie. Żeliwna patelnia grillowa pozwala przyrządzać setki różnorodnych potraw, możemy grillować warzywa, mięso, drób, całe ryby lub filety, czy nawet kawałki sera, a wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni. Do najbardziej znanych i najczęściej wybieranych modeli należą te z emaliowanego żeliwa od znanych francuskich odlewni Staub, Le Creuset i Chasseur. Mają one w swej ofercie wiele ich typów, zarówno z jednym jak i z dwoma uchwytami oraz o różnych wielkościach powierzchni smażenia czy kształtach, zarówno jako patelnie okrągłe jak i kwadratowe. Bardzo popularne są również szwedzkie grillowe patelnie wykonane z surowego żeliwa, czyli takiego, które nie posiada zewnętrznej warstwy emalii, od znanej i cenionej w całej europie odlewni żeliwa Skeppshult. Są one doskonałe do smażenia mięs, a konserwuje się jej jedynie poprzez mycie w ciepłej wodzie bez użycia środków chemicznych i następnie konserwuje się je poprzez naoliwienie, czyli nasmarowanie zwykłym olejem roślinnym i podgrzanie, aby olej wniknął w pory żeliwa. Nadmiar oleju wystarczy zebrać papierowym ręcznikiem i w rezultacie mamy doskonale zabezpieczoną i gotową do użycia patelnię, która zarówno na etapie produkcji jak i domowego użytkowania nie ma nigdy kontaktu z żadnymi detergentami czy innymi środkami myjącymi.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel