Patelnie grillowe i płyty do grillowania

ilość znalezionych towarów: 74

Patelnia grillowa lub płyty żeliwne do grillowania są coraz popularniejsze wśród polskich konsumentów, którzy doceniają ich jakość, solidność i wysoką praktyczność w sporządzaniu wielu ciekawych potraw w trakcie całego roku. Sezon na grillowanie nie musi kończyć się z nadejściem jesiennej szarugi i zimowych dni, bowiem razem z taką żeliwną płytą czy patelnią do grillowania możesz od teraz grillować w domu przez cały rok, również na płytach indukcyjnych. Przygotowywane w ten sposób mięso jest nie tylko smaczne, ale również zdrowsze i delikatniejsze, niż to smażone na dużej ilości tłuszczu.

1. Taka patelnia to zdrowy i niskokaloryczny sposób na mięso - jeśli lubimy smażone danie mięsne to powinniśmy wiedzieć, że wybraliśmy bardzo zdrowy i korzystny dla naszego organizmu sposób obróbki mięsa czy warzyw. Takie patelnie grillowe, zarówno te z żeliwa jak i stali czy ceramiki, podobnie jak i płyty, mają zawsze taką samą konstrukcję, czyli tzw. ryflowane lub żłobione dno patelni czy płyty. To ono sprawia, że smażone, a dokładnie ugrillowane na takiej płycie lub patelni mięso, ryby czy warzywa nie dotykają całą swoją powierzchnią dna patelni. Tym samym nie leżą w tłuszczu, a dokładnie to nadmiar tłuszczu z mięsa spływa z niego i zbiera się na dnie naczynia.

2. Patelnie do grillowania, zwłaszcza żeliwne, nie wymagają praktycznie tłuszczu - dokładnie tak to wygląda. Mięso czy warzywa nie są tu bowiem smażone, a opierając się tylko na grzbietach żłobień nie smażą się, przywierając całą swoją powierzchnia do dna, a tym samym nie potrzebują tyle tłuszczu co przy klasycznym smażeniu na płaskiej patelni. Pamiętajmy jednak, że odrobina tłuszczu nie jest zła, warto skropić więc patelnię kilkoma kroplami tłuszczu, a następnie rozetrzeć go po dnie patelni np. ręcznikiem kuchennym. Mięso lubi tłuszcz przy obróbce cieplnej, więc zwłaszcza przy kawałkach mięsa bez zawartości tłuszczu lub suchej rybie, warto umieścić odrobinę tłuszczu do smażenia na dnie grillowej patelni.

3. Wszystkie rodzaje naczyń kuchennych z żeliwa można stosować na płycie indukcyjnej, kuchence gazowej oraz ognisku - to naprawdę doskonały materiał na garnki, patelnie i wszystkie naczynia kuchenne. Wykonane z tego materiału patelnie doskonale sprawują się zawsze na indukcji. Jednak mogą one również pracować na kuchenkach gazowych, a nawet można je stosować na otwartym ogniu. Jest to naprawdę doskonały i wszechstronny materiał. Jeśli posiadamy w naszym domu czy mieszkaniu płytę indukcyjną, dobra żeliwna patelnia do grillowania to naprawdę bardzo dobry wybór. Wszystkie dobre patelnie powinny pracować na nowoczesnej indukcji. Zawdzięczają to bowiem naturalnym właściwościom tego szczególnego metalu, który jest materiałem ferromagnetycznym, czyli takim, które reaguje na pole magnetyczne. Jeśli więc szukamy modelu na indukcję, to taka wykonana z żeliwa to doskonałe rozwiązanie, zresztą podobnie jak dobra, żeliwna płyta grillowa.

5. Pamiętajmy, że każde naczynie kuchenne z żeliwa jest indukcyjne, jednak te stalowe, ceramiczne czy aluminiowe już tego nie gwarantują - producenci zawsze dokładnie oznaczają swoje wyroby, jeśli więc garnek jest na płytę indukcyjną, a została wykonana z innego materiału niż żeliwo, wtedy w jej opisie oraz na dnie, powinna być informacja o tym, czy można ją stosować na indukcji, czyli czy jest to patelnia indukcyjna. Standardowo, jest to specjalne oznaczenia, przypominające spiralę z podpisem induction. Tylko taki symbol potwierdza nam jednoznacznie, że wybrany przez nas model patelni może pracować na płycie indukcyjnej.

6. Przy grillowaniu w domu na patelni lub płycie grillowej, możemy na patelni rozłożyć papier do pieczenia - to bardzo fajny i pomysłowy sposób. Papier do pieczenia na zapali się i można na nim idealnie grillować, co zwłaszcza jest bardzo przydatne przy delikatnych rybach, które potrafią się rozpadać podczas obróbki. Taka warstwa papieru pozwala łatwo przerzucić gotowe mięso czy rybę na talerz, a patelnię pozostawia praktycznie idealnie czystą. Często jedną z najgorszych czynności po udanym grillowaniu jest konieczność umycia patelni, a w faliste dno patelni potrafi wgryźć się dużo resztek, które trzeba potem jakoś usunąć. Pamiętajmy, po pierwsze, że patelnie nie mogą być zalewane nigdy zimą wodą zaraz po smażeniu. To bardzo im szkodzi, dlatego najpierw zostawmy ją na ok. pół godziny, aby swobodnie wystygła, a następnie możemy zamoczyć ją w wodzie, a wszystkie resztki łatwo z niej dadzą się umyć.


12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel