Patelnie ze stali nierdzewnej - z warstwą ceramiczną

ilość znalezionych towarów: 10

Patelnie stalowe z ceramiczną powłoką

 

W chwili obecnej wszystkie modele patelni ceramicznych przeżywają szczyt swojej popularności, który zawdzięczają jakości obecnie oferowanych i produkowanych powłok. Na szczycie listy takich patelni jest właśnie patelnia stalowa z powłoką ceramiczną, czyli jej najbardziej ekskluzywna wersja. Na czym ta wyjątkowość polega?

 

Są dwa powody, dla których mariaż stali nierdzewnej 18/10 i warstwy lub powłoki z ceramiki jest tak udany i popularny. Pierwszym, to materiał i konstrukcja samej patelni. Otóż stalowa patelnia jest bardzo wytrzymała, odporna i trwała, a dodatkowo w doskonały sposób kumuluje i rozprowadza po całym dnie patelni ciepło. Zawdzięcza to grubemu dnu patelni, które zwykle posiada minimum 3 warstwy, czyli spód patelni ze stali nierdzewnej jest wykonany z ferromagnetycznej stali, która umożliwia jej pracę na wszystkich typach kuchenek, zwłaszcza na wszystkich nowoczesnych płytach indukcyjnych. Wewnętrzna warstwa to gruba płyta z aluminium, która odpowiada za kumulację energii i szybkie jego rozprowadzenie na całej powierzchni. I wreszcie finał, czyli wewnętrzna warstwa bardzo gładkiej, higienicznej i odpornej nierdzewnej stali o oznaczeniu 18/10. Taka konstrukcja patelni stalowej sprawia, że doskonale się na niej smaży, będą przy tym bardzo trwałym i bardzo długo nam służącym modelem patelni do smażenia.

 

Jednak mając już tak doskonałą bazę, część użytkowników chce, lub potrzebuje jeszcze czegoś więcej. Mowa tu o powłoce ceramicznej, która ułatwia smażenie oraz dodatkowo uniemożliwia kontakt jedzenia w warstwą nierdzewnej stali. Jest to szczególnie pożądana cecha dla osób, które są uczulone na występujący w stali nierdzewnej nikiel. Pokrycie takiej patelni stalowej powłoką ceramiczną, uniemożliwia jakikolwiek kontakt smażonego na niej mięsa lub warzyw ze stalą, a tym samym nie ma obawy nie przeniknięcie jakichkolwiek substancji i pierwiastków do naszego pokarmu.

 

Każdy kij ma dwa końce, dlatego taki typ ceramicznych patelni stalowych nie nadaje się do smażenia wszystkich typów produktów i w każdej temperaturze. Musimy być świadomi, że powłoka ceramiczna jest bardziej wrażliwa na wysokie temperatury niż sam korpus patelni. Oznacza to, że ten rodzaj patelni powinniśmy wykorzystywać do tak zwanego delikatnego smażenia. Nie powinny być one wykorzystywane np. do ostrego smażenia mięsa na bardzo dużej mocy palnika naszej kuchenki. Raczej to delikatnego smażenia warzyw, jajecznicy czy lekkiego obsmażania kawałków mięsa na maksymalnie średniej mocy palnika. Regularne przegrzewanie warstwy ceramiki prowadzi bowiem do jej błyskawicznej degradacji i utraty wielu naturalnych właściwości, tak jak np. nieprzywieranie do niej potraw w początkowej fazie smażenia, dzięki ogromnej gładkości powłoki.

 

Kolejnym ograniczeniem jest konieczność stosowania w przypadku powłok ceramicznych delikatnych przyborów kuchennych, czyli mieszamy lub przewracamy na niej produkty tylko za pomocą akcesoriów drewnianych, z silikonu lub innego tworzywa. Kategorycznie należy raczej odstawić wszystkie narzędzia ze stali nierdzewnej. Pamiętajmy również jednak, że nie każda patelnia ze stali nierdzewnej i nie każda powłoka ceramiczna jest wysokiej jakości. W naszej ofercie znajdą Państwo tylko produkty od najlepszych europejskich firm, których wieloletnia tradycja i używana technologia oraz materiały gwarantują użytkownikowi najwyższą jakość, komfort i bezpieczeństwo.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel