Patelnie miedziane
Dobra patelnia miedziana to najbardziej luksusowa i elegancka przedstawicielka szerokiej gamy różnych patelni i naczyń kuchennych. Przez swoją wysoką cenę jej walory nie są powszechnie znane i wiedza o niej ogranicza się do kręgu renomowanych kucharzy oraz kuchennych specjalistów. To bardzo szkoda, ponieważ miedziana patelnia jest praktyczna i trwała i dodatkowo jest bardzo piękna, poprzez naturalny kolor szlachetnej miedzi. Współcześnie produkowane patelnie miedziane niczym praktycznie nie różnią się w użytkowaniu od dobrej patelni ze stali. Są one całkowicie bezpieczna dla zdrowia, trwałe i łatwe do utrzymania w czystości. Szczególnie polecane do smażenia mięsa, zwłaszcza tzw. ostrego smażenia, kiedy chcemy uzyskać ładnie przyrumienioną skórkę w mięsie, możemy wtedy używać do smażenia dużego gazu, lub w przypadku kuchenek indukcyjnych, wysokiej mocy palnika. Dzięki masywnej konstrukcji patelnia dobrze skumuluje w sobie ciepło, a miedź doskonale i szybko rozprowadzi je po całym korpusie patelni. Można je stosować na wszystkich rodzajach kuchenek. Jedynie w przypadku kuchenek indukcyjnych należy zwrócić uwagę, czy dane model patelni jest kierowany przez producenta również do pracy na indukcji. Standardowo do pracy na tego typu kuchenek są kierowane niemieckie patelnie z miedzi Schulte Ufer z serii DeLuxe, jednak również najbardziej znane i renomowane modele od francuskiej marki Mauviel można stosować na kuchenkach indukcyjnych, tyle, że należy wtedy zaopatrzyć się w dodatkowy dysk indukcyjny, który kładziemy na palniku indukcyjnym, a dopiero na nim umieszczamy patelnię.



