Woki z żeliwa - na indukcję i gaz
( ilość produktów: 12 )Patelnie wykonane z żeliwa doskonale nadają się do mocne i ostrego smażenia, stąd wysoka popularność wykonanych z żeliwa woków. Dzięki ich doskonałej zdolności do kumulacji ciepła, łatwo możemy nagrzać woka i stabilnie utrzymywać jego wysoką temperaturę na średnim ogniu, zarówno kuchenki gazowej jak i indukcyjnej. Żeliwny wok to trwała i odporna patelnia do głębokiego smażenia, a dokonując wyboru woka wykonanego z tego materiału, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka elementów. Po pierwsze, czy konkretny model żeliwnego woka jest emaliowany czy też wykonany z surowego żeliwa. Emaliowane wok żeliwny jest odrobinę łatwiejszy do początkowej obsługi oraz zwykle można go myć w zmywarce, gdyż pokryte emalią żeliwo nie reaguje na mocne środki chemiczne w zmywarce. Natomiast zupełnie inaczej ma się sprawa z wokiem bez warstwy emalii, czyli wykonanego z czystego żeliwa od szwedzkiej marki Skeppshult. Taki model konserwujemy tylko i wyłącznie naturalnym olejem jadalnym i nie myjemy w zmywarkach.
Wybierając dla siebie idealnego woka, powinniśmy zdecydowanie rozważyć wybór takiego wykonanego z żeliwa, czy to emaliowanego czy naturalnego. Obie wersje są doskonałe do smażenia, idealnie pracują na indukcjach, a w miarę użytkowania i powtarzanych cykli smażenia, na ich wewnętrznej stronie zaczyna tworzyć się warstwa patyny, która jest naturalną i doskonałą powłoką nieprzywierającą, a jej powstanie jest świadectwem właściwego obsługiwania się z Wokiem. Dlatego serdecznie polecamy i zachęcamy do wybory woka z żeliwa z oferty naszego sklepu.