Rondle do pieczenia mięsa w piekarniku

ilość znalezionych towarów: 51

Jedno z bardziej uniwersalnych naczyń kuchennych, czyli rondel do pieczenia mięsa w piecu. Przydaje się on nam bardzo często, tym bardziej jeśli chcemy przygotowywać większe kawałki mięsa i po wstępnym obsmażeniu chcemy włożyć do piekarnika do pieczenia - najlepiej na tym samym naczyniu. I tutaj jest cała przewaga dobrych rondli do mięsa od innych garnków czy patelni. Możemy je bowiem potraktować praktycznie jak zwykła brytfannę w której pieczemy jeszcze większe kawałki mięsa lub drób w całości. Który zatem model rondla do pieczenia wybrać, aby spełnił on pokładane w nim oczekiwania. W naszej ofercie mogą Państwo znaleźć trzy główne typy niski rondli do pieczenia, które różnią się materiałem z którego zostały wykonane. I tak, pierwsze typ to rondle wykonane ze stali nierdzewnej 18/10. Zalet tego typu rozwiązania chyba nie trzeba wymieniać, ale warto wspomnieć, że to bardzo trwały i higieniczny materiał, który świetnie sprawdza się jak forma do pieczenia mięsa w piekarniku. Drugim typem rondli do mięsa są te bardziej tradycyjne, czyli wykonane z żeliwa emaliowanego. To naprawdę doskonałej jakości naczynia, które idealnie sprawdzą się w roli patelni do obsmażenia mięsa w celu uzyskania chrupkiej skórki, a następnie zapieczenia go w piekarniku. Żeliwo jest wręcz skrojone pod pracę w bardzo wysokich temperaturach, doskonale absorbuje i kumuluje w sobie ciepło oraz, co bardzo ważne, jest materiałem magnetycznym czyli doskonale nadaje się do pracy na indukcji.

 

Trzecim typem rondli do pieczenia mięsa są te ceramiczne, oferowane przez znaną niemiecką markę Silit. To najlepsze z oferowanych obecnie na rynku naczyń ceramicznych, których warstwa ceramiki jest praktycznie niezniszczalna i można swobodnie używać do mieszania w tych garnkach i rondlach przyborów ze stali nierdzewnej, bo na Silitach nie robi to żadnego wrażenia. Drugim ważnym elementem jest ich kompletna obojętność, czyli nie wchodzenie w żadne reakcje z przyrządzanym w tych naczyniach jedzeniem. Dlatego tak bardzo popularne są te naczynia wśród osób z alergiami. Warto przy tym wspomnieć, że jednym z ważnych kryteriów zakupu, powinien być rodzaj pokrywki na każdym z naczyniu. W przypadku pokrywek wykonanych w całości ze stali lub żeliwa nie ma praktycznie ograniczeń, co do maksymalnej temperatury pracy, zwykle określa się ją na poziomie 250 stopni, czyli praktycznie na maksymalnym poziomie temperatury osiąganej w naszych piekarnikach. Jednak zupełnie inna sprawa to pokrywki szklane, gdyż te mają swoje wyraźnie ograniczenia, które zwykle oscylują w okolicy 180 stopni, która jednak całkowicie wystarcza do upieczenia każdego rodzaju mięsa. Zwróćmy jednak uwagę w opisie każdego produktu ze szklaną pokrywką, przed dokonaniem wyboru, na maksymalny zakres pracy w piekarniku w jakim dopuszczony jest konkretny model rondla do pieczenia.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel