Szybkowary ciśnieniowe gotowanie na gazie i indukcji
SZYBKOWARY - NAJLEPSZE CIŚNIENIOWE GARNKI DO SZYBKIEGO GOTOWANIA
Zarówno garnki Fissler, jak i WMF, to najwyższa półka wśród niemieckich garnków ciśnieniowych i można o nich śmiało powiedzieć, że to najlepsze szybkowary spośród dostępnych obecnie na rynku garnków do szybkiego gotowania pod ciśnieniem parowym. Cechuje je nowoczesność, funkcjonalność i najlepszej jakości materiały użyte do produkcji. Mamy tu klasyczne szybkowary ze stali nierdzewnej 18/10 lub firmy WMF stali Cromargan® (wzmocniona i bardziej odporna stal szlachetna).
Gotując w takim garnku pod ciśnieniem, gotujemy w temperaturze przekraczającej 100ºC, co pozwala na skrócenie czasu gotowania i oszczędność energii.
A takie krótkie gotowanie na parze to zachowanie aromatu, smaku i witamin przygotowywanych posiłków. Tyle teorii, jak to jednak działa w praktyce i który model powinniśmy wybrać i kupić, aby nie być zawiedzionym w czasie jego domowej eksploatacji.
Po pierwsze, są to bardzo bezpieczne garnki, które zostały stworzone, aby zdrowo, a przede wszystkim szybko gotować. Są to praktycznie naczynia do gotowania na parze z tą tylko różnicą, że szczelnie i mocno przylegająca pokrywka wytwarza wewnątrz garnka ciśnienie pary, które zwiększa temperaturę gotowania i tym samym skraca jego czas. Wbrew pozorom to bardzo ważna sprawa, bo szybkowar potrafi skrócić czas gotowania potraw średnio o połowę.
Aby para wodna się pojawiła, musimy do gotowanych potraw dodać wody. To gotowanie i parowanie wody buduje ciśnienie wewnątrz garnka, a same produkty spożywcze nie gotują się w wodzie, a w parze wodnej. Dodatkowo, ponieważ takie gotowanie nazywane również garowaniem, odbywa się ono krócej niż w każdym innym garnku, nie tracimy z gotowanych potraw tyle cennych składników mineralnych i witamin, tak ważnych dla naszego organizmu. Ten sposób gotowania docenią więc ludzie ceniący czas i jakość przyrządzanych potraw oraz osoby chcące jak najzdrowiej się odżywiać lub stosujący specjalne diety, np. w związku z posiadanymi schorzeniami.
Dodatkową, jakby przy okazji takiego sposoby gotowania potraw korzyścią, jest zmniejszenie poboru energii niezbędnej do przygotowania tej samej wielkości porcji w klasycznym garnku czy patelni. Oszczędność energii może przekroczyć nawet 60 % normalnego zużycia, porównując np. do klasycznej kuchenki gazowej.
Warto też zauważyć, że szybkowar to jednocześnie całkiem normalne naczynie kuchenne, można w nich więc zwyczajnie podsmażać, czy gotować potrawy bez załączania trybu szybkiego gotowania ciśnieniowego. Wybierając oferowane przez nasz sklep produkty Fissler i WMF, macie Państwo gwarancje zakupu garnków najwyższej jakości, od producentów należących do światowej czołówki - garnki te to najlepsze materiały i wykończenie, doskonała kumulacja ciepła, są też wyjątkowo masywne i solidne oraz mają grube dno.
Ciśnieniowe gotowanie na indukcji oraz na gazie
Omawiając szereg zalet posiadania dobrego naczynia ciśnieniowego nie sposób pominąć kwestii jego pracy na kuchenkach indukcyjnych oraz różnic w obsłudze na tradycyjnych kuchenkach gazowych. Po pierwsze, wszystkie nowoczesne szybkowary, a więc również firmy Fissler i WMF, doskonale pracują na płycie indukcyjnej. Są one świetnie przygotowane do wszystkich kuchenek indukcyjnych dzięki masywnemu, grubemu dnu z zawartością magnetycznej stali tzw. ferromagnetycznej.
Jeśli zaś chodzi o samo użytkowanie, to zarówno na indukcji, jak i na gazie, gotując potrawy pod ciśnieniem, nie powinniśmy stosować maksymalnych poziomów mocy palnika lub funkcji booster na płycie indukcyjnej. Jak każdy dobry garnek, doskonale kumuluje on ciepło w korpusie, dlatego wystarczy do gotowania stosować średnie zakresy mocy palników kuchenki oraz w trakcie hermetycznego, czyli ciśnieniowego gotowania, odpowiednio wyregulować moc palnika w stosunku do poziomu duszenia. Zwykle posiadają one dwa poziomy gotowania pod ciśnieniem, pierwszy, czyli niższy, to małe ciśnienie które pozwala na osiągnięcie temperatury około 105 stopni - po osiągnięciu tego poziomu nie potrzebujemy już dużej ilości pary, dlatego powinniśmy mocniej skręcić w dół moc palnika pod naczyniem. W przypadku stopnia drugiego, wyższego, który jest przeznaczony do większych porcji lub mięsa, gaz po zagotowaniu można pozostawić w ustawieniu odrobinę większym, jednak poniżej wartości średnich. Oczywiście o zagotowaniu wody wewnątrz garnka zostaniemy przez szybkowar poinformowani poprzez wysunięcie się specjalnego guzika, który sygnalizuje pojawienie się w garnku pary wodnej i wytworzenie ciśnienia.




















