Emaliowane rondle żeliwne

ilość znalezionych towarów: 35

Rondel żeliwny - uniwersalne naczynia do smażenia, duszenia i pieczenia

 

W naszych kuchniach w codziennym przyrządzaniu posiłków wykorzystujemy bardzo różne garnki, naczynia i patelnie. Wśród samych garnków żeliwnych jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych jest rondel żeliwny. Sama definicja rondla mówi o nim, ze jest to nie duży lub niski garnek z jednym lub dwoma uchwytami. W przypadku rondli z żeliwa jest to tym bardziej ważne, że rodzaj i materiał uchwytu znacząco zmienia potencjalne zastosowanie konkretnego naczynia.

 

Po pierwsze samo żeliwo, czyli materiał z którego od wieków wykonywane są doskonałej jakości naczynia kuchenne. Obecnie możemy je również podzielić na dwie grupy, te wykonane z surowego żeliwa bez emalii oraz te pokrywane kolorową emalią. W tym surowych specjalizuje się szwedzka firma Skeppshult, natomiast te emaliowane to domena znanych francuskich marek, od lat specjalizujących się w odlewaniu i emaliowaniu naczyń kuchennych. Sam materiał z którego są wykonane żeliwne rondle i garnki i inne naczynia, idealnie nadaje się do ich wyrobu. To materiał trwały, bezpieczny dla zdrowia człowieka, który świetnie kumuluje w sobie ciepło i długo je oddaje do potrawy. Dodatkową jego zaletą jest magnetyczność, czyli każde naczynie żeliwne, od rondla przez garnki po patelnie, działa doskonale na indukcji.

 

Wyraźnie więc widać, że taki dobry żeliwny rondelek to garnek wręcz idealny, który dodatkowo jako naczynie emaliowane świetnie sprawdzi się dla osób alergicznych lub z uczuleniem na nikiel. Co do samego jego kształtu, to są dwie możliwości do wyboru. Pierwszym jest klasyczny, mały o pojemności około 1,5 litra z jednym uchwytem, zwykle wykonanym z naturalnego drewna. Takie naczynie idealnie nadaje się do podsmażania czy podgrzewania małych ilości jedzenia, gotowania małych porcji, np. kaszki dla dziecka, przyrządzania sosów czy gotowania jajek. Zastosowań jest naprawdę wiele.

 

Drugim typem są niskie i szerokie naczynia o większych pojemnościach i średnicach, które również są określane jako rondel z żeliwa. Ponieważ waga takich naczyń jest już całkiem spora, zwłaszcza z żeliwną pokrywką przekracza ona kilka kilogramów, do ich przenoszenia służą zwykle dwa uchwyty. Jednak takie rozwiązanie ma swoją wielką zaletę, taki rondel żeliwny doskonale nadaje się do zapiekania potraw w piekarniku, czego nie można już zrobić w przypadku modeli z uchwytem drewnianym. Takie niskie rondle doskonale sprawdzają się do smażenia, wolnego duszenia potraw w sobie i podsmażania. Jest to doskonałe naczynie uniwersalne, dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak wybrać odpowiadający nam model i cieszyć się doskonałej jakości naczyniem i możliwościami jakie on oferuje.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel