Garnki żeliwne Le Creuset

ilość znalezionych towarów: 112

Garnki żeliwne firmy Le Creuset to garnki, patelnie i brytfanny z emaliowanego żeliwa od doskonale znanej i cenionej na całym świecie francuskiej firmy Le Creuset. Dzisiaj to także ikony światowego designu i dobrego wzornictwa przemysłowego, dzięki połączeniu klasycznych technik produkcji i odlewania ze stonowanym i wiecznie aktualnym stylem, który nigdy nie wychodzi z mody. Garnki Le Creuset wytwarzane są z najwyższej jakości emaliowanego żeliwa, idealnie nadają się do długiego gotowania lub zapiekania w piekarniku, ponieważ świetnie kumulują i rozprowadzają ciepło. Gotowane w nich mięso pozostaje soczyste i pełne aromatów. Żeliwnych garnków Le Creuset można również bez obaw używać na kuchenkach indukcyjnych, tak samo jak na gazowych czy elektrycznych. Francuskie garnki Le Creuset to najbardziej znane i rozpoznawalne garnki z żeliwa na świecie, które od prawie stu lat są niezmiennie produkowane w odlewni żeliwa w Picardie. Wszystkie naczynia produkowane przez Le Creuset cechuje najwyższa jakość, której potwierdzeniem są indywidualnie wykonywane formy piaskowe, które służą do odlania każdego z garnków oraz ręczna kontrola jakości, od momentu odlania surowego kształtu po etap emaliowania i wypalania w piecu. Francuskie garnki żeliwne to tradycja, jakość i historia, zaklęta w jednym, tradycyjnym garnku, który będzie służył w Twojej kuchni przez wiele długich lat. Made in France.

Jakie są zatem ich walory praktyczne? Po pierwsze to trwałość tych garnków. Żeliwo to materiał bardzo solidny, nie ma żadnych łączeń, które z czasem mogą ulec uszkodzeniu. Garnek żeliwny to monolit, który nie obawia się wielu długich lat pracy, zarówno na kuchence jak i w piecu. Te naczynia doskonale gromadzą w sobie ciepło, gdyż po prostu są masywne, czyli mają grube ścianki dno. Często grubość ścianek garnka przekracza 2 mm, a samego dna to już prawie 6 mm czystego żeliwa. Tak duża masa własna potrafi skumulować sporą ilość energii, która dostarcza garnkowi kuchenka, stąd zaleca się gotowanie na średnich i niskich mocach palnika, bez różnicy czy gotujemy na gazie czy na indukcji. Ma to swoje ogromne zalety, gdyż po pierwsze, taki garnek jest energooszczędny, gdyż nie potrzebujemy dostarczać do niego nieustannie w czasie gotowania bardzo wysokiej temperatury, jak ma to miejsce w przypadku innych, lekkich garnków. Zaletą żeliwa jest właśnie ogromna zdolność gromadzenia w sobie ciepła, która nie jest natychmiast rozpraszane, stąd po rozgrzaniu garnka z żeliwa powinniśmy lekko zmniejszyć ogień. Druga sprawa to uniwersalność, takie naczynia tolerują każdy rodzaj źródła ciepła, czyli zarówno indukcja, gaz czy ceramika, ale i piec, piekarnika czy nawet ognisko nie są mu straszne. Czyli w garnku Le Creuset możemy zarówno podsmażać cebulkę na małym ogniu, długo dusić gulasz, ugotować pyszną zupę, ale i zapiec kawałek mięsa czy upiec domowy chleb w piekarniku.

O dobre garnki z żeliwa trzeba również dbać, aby służyły nam długie lata, dlatego warto przestrzegać kilku podstawowych zasad, aby w pełni korzystać z ich walorów przez wiele długich lat. Po pierwsze, nie fundujmy naszym garnkom szoku termicznego, które jest szczególnie niebezpieczne dla żeliwa. Na czym to polega? Otóż po możemy nigdy zalewać zimną wodą bardzo rozgrzanego garnka zaraz po zakończeniu w nim gotowania czy pieczenia, gdyż może to doprowadzić do uszkodzenia jego zewnętrznej emalii lub samego korpusu naczynia. Firma Le Creuset stosuje bardzo wysokiej jakości, twardą i odporną emalię, która nadaje ich naczyniom niesamowity blask, jednak nawet ona może ulec zniszczeniu, jeśli bardzo gorący żeliwny garnek polejemy lodowatą wodą, podobnie zresztą może się stać, jeśli przez przypadek będziemy długo nagrzewać pusty żeliwny garnek. Kolejna sprawa, to unikajmy mycia naszych "Le Crusetów" w zmywarce, choć sam producent dopuszcza taki rodzaj ich mycia. Jednak zawsze jest coś za coś, czyli wygodne mycie powoli niszczy naszą błyszczącą emalię i z czasem będzie ona matowieć, dlatego my zalecamy jednak mycie ręczne, a w przypadku przywarcia resztek potrawy do dna czy ścianek garnka, zalanie go wodą i odstawienie na godzinkę do dwóch na namoczenie, co pozwoli na łatwe usunięcie wszystkich pozostałości po gotowaniu. Pamiętajmy również, że mamy dwa rodzaje wykończenia garnków żeliwnych, czyli gładki połysk i mat. Jeśli nasz garnek ma we wnętrzu gładką, błyszczącą powierzchnię, wtedy możemy traktować go podobnie jak każdy inny garnek, z uwzględnieniem rad zapisanych powyżej. Jeśli jednak nasz garnek pokrywa czarna, matowa emalia, wtedy powinniśmy dodatkowo pamiętać o jego regularnej konserwacji za pomocą oleju roślinnego, który chroni emalię i nadaje im dodatkowo właściwości nieprzywierające, które wzrastają wraz z czasem użytkowania garnka. Na jego dnie może wtedy z czasem pojawiać się szary nalot, który jest całkowicie naturalny i stanowi jakby dodatkową powłokę ochronną, która ułatwia smażenie, dlatego nie powinniśmy wtedy próbować jej zmywać czy mechanicznie usuwać z dna garnka.

Polecane: Patelnie Le Creuset Czajniki Le Creuset Garnki żeliwne Staub Patelnie głębokie Karafki do wina Noże Szefa Kuchni
12
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel