Garnki i naczynia do gotowania na parze

ilość znalezionych towarów: 38







Dobry garnek do gotowania na parze do obecnie jest z najważniejszych elementów wyposażenia kuchennego w niemal każdej kuchni. Jest już powszechnie wiadome, że jest to najzdrowszy sposób gotowania, który zachowuje najwięcej zdrowych dla człowieka substancji odżywczych. Ten nowoczesny typ naczyń kuchennych doskonale sprawdzi się zarówno na kuchenkach indukcyjnych, gazowych jak i w piecach. Taki garnek do gotowania na parze na indukcję ma grube i specjalnie przystosowane dno. Zwykle jest ono kapsułowe, czyli składa się z kilku warstw metalu, np. stali nierdzewnej, aluminium oraz zewnętrznej stali ferromagnetycznej, która współpracuje ze wszystkimi typami kuchenek, zarówno indukcyjnymi, jak i gazowymi, elektrycznymi, jak i ceramicznymi. Znajdziesz tu pełną ofertę garnków i naczyń do zdrowego i witalnego gotowania potraw na parze, zarówno w garnkach na kuchenkach, jak i w nowoczesnych naczyniach do gotowania w piekarniku czy kuchence mikrofalowej. Są tu zarówno piękne i ciężkie garnki żeliwne z szklanymi i stalowymi wkładami do gotowania na parze warzyw i mięsa, jak i nowoczesne silikonowe naczynia do przygotowywania potraw od hiszpańskiej marki Lekue, które są prawdziwą rewolucją wśród naczyń kuchennych.

 

Jeśli chcesz gotować nowocześnie, zdrowo, i bez tłuszczu, oto rozwiązanie dla Ciebie! Hiszpańskie naczynia do prażenia i zapiekania wykonane są w całości z najwyższej jakości silikonu platynowego. Dzięki swym właściwością silikonowe naczynia pozwalają na zapiekanie w wysokich temperaturach (do +260°C), zamrażanie potraw (-60°C) oraz łatwe mycie naczyń zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. To również doskonałe naczynia do gotowania na parze, wystarczy umieścić w naczyniu rybę, kawałek mięsa czy warzywa, wlać odrobinę wody i umieścić np. w piekarniku.

 

Jednak największą grupę garnków do zdrowego gotowania stanowią klasyczne zestawy garnków do gotowania na parze. Są to duże garnki ze stali nierdzewnej lub żeliwne, które uzupełnione zostały o praktyczny wkład, najczęściej stalowy choć są dostępne również szklane, który umożliwia przygotowywania potraw w parze wodnej. Zasad jego działania jest bardzo prosta. Wystarczy wlać do takiego garnka trochę wody, zwykle wystarczy powyżej pół litra wody, umieścić w stalowym wkładzie warzywa, mięso czy rybę i nałożyć go na garnek. Całość przykrywamy pokrywką i wstawiamy na gaz lub palnik indukcyjny. Gotująca się w garnku woda wytwarza gorącą parę w której powoli gotuje się nasza potrawa. Główną zaleta takiego sposobu przygotowywania jedzenia jest jego mniejsza kaloryczność oraz zachowanie większości naturalnych witamin i składników mineralnych, które występują w jedzeniu. Warzywa, które nie są zanurzone w wodzie podczas gotowania, nie oddają do wody tyle swych cennych składników, pozostają chrupkie i naturalne w smaku. Taki sposób przygotowywania dań w garnku parowym jest szczególnie wskazany dla osób pozostających na diecie, chcących zdrowo i smacznie się odżywiać lub mających medyczne wskazanie do jedzenia potraw lekkostrawnych.

 

Jeśli chcemy więc szybko przejść na zdrowe i niskokaloryczne odżywianie wtedy koniecznie musimy zaopatrzyć się w dobry garnek do gotowania na parze. Najlepsze garnki parowe tego typu to takie, które są wykonane z emaliowanego żeliwa. Garnki żeliwne doskonale kumulują ciepło i świetnie nadają się do powolnego i zdrowego gotowania, również na parze. Szczególną uwagę prosimy zwrócić na żeliwny garnek do gotowania na parze marki Chasseur z szklanym wkładem lub luksusowe i ekskluzywne garnki z wkładami ze stali nierdzewnej od francuskiej firmy Staub. Jednak bez różnicy, czy wybierzemy nowoczesne naczynie parowe czy klasyczny garnki parowe ze stali nierdzewnej lub żeliwa, to nasz organizm szybko odczuje korzyści z wprowadzenia takiego sposobu odżywiania.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel