Czarne nowoczesne garnki na indukcję i kuchenki gazowe

ilość znalezionych towarów: 91

Czasem kolor ma znaczenie, dlatego decydując się na zakup kuchennego wyposażenie chcemy, aby oprócz walorów praktycznych, spełniał również nasze indywidualne wymaganie estetyczne. Jest to bowiem zakup, wręcz inwestycja, na długie lata. Dlatego poniżej prezentujemy listę najlepszych, jakie obecnie są dostępne na naszym rynku, garnków czarnych. Jak produkuje się czarne garnki? Po pierwsze najlepszą metodą na uzyskanie trwałych garnków w kolorze czarnym, jest pokrycie ich ceramiką w tym kolorze, która następnie wypalana jest w piecu. Nie można mylić tej techniki ze zwykłem natryskiem czarnego lakieru na powierzchnię garnka. Emaliowanie, poprzez wypalenie w piecu, jest techniką zapewniająca naszym naczyniom trwałość i bezpieczeństwo dla zdrowia, gdyż ceramika wypalana w piecu jest kompletnie obojętna dla ludzkiego organizmu, a tym samym bezpieczna. Inaczej ma się z natryskiem lakieru, z którego mogą przenikać do jedzenie różne substancje. Stąd w naszej ofercie znalazły się tylko garnki z czarnym wybarwieniem, uzyskiwanym tylko metodą wypalania w piecu. Dlatego od razu można stwierdzić, że nie istnieją takie garnki ze stali nierdzewnej 18/10. Tego materiały nie da się bowiem wypalić w piecu, gdyż uległ by po prostu uszkodzeniu i deformacji, mija się to również z sensem. Jedynymi garnkami, które trwale i bezpiecznie barwi się na kolor czarny, są garnki żeliwne oraz nowoczesne ceramiczne, które idealnie mogą pracować na kuchenkach indukcyjnych, zresztą podobnie jak żeliwne.

 

Jedyną firmą, która produkuje takie trwałe i nowoczesne czarne garnki na indukcję, jest niemiecka firma Silit, a uzyskuje to poprzez zamknięcie metalowego korpusu garnka ze stali ferromagnetycznej w grubej warstwie ultra twardej ceramiki, która na stałe zespala się z metalowym korpusem. Efektem końcowym są bardzo wysokiej jakości naczynia, trwałe, bardzo odporne na zarysowania - wytrzymalsze niż stal nierdzewna - oraz bezpieczne dla ludzkiego zdrowia, gdyż ceramika nie reaguje z żywnością oraz nie uwalniają się z niej żadne substancje. Dlatego też, tego typu naczynia są zalecane dla osób z alergiami i uczuleniami na np. metale ciężkie jak chrom czy nikiel, które występują w zwykłej stali nierdzewnej 18/10.

 

Drugim typem takich bezpiecznych naczyń do gotowania są czarne garnki żeliwne, które są odlewane w piecach z żeliwa, a następnie pokrywane ceramiczną emalią i ponownie wypalane. Takie rozwiązanie jest również bardzo bezpieczne dla ludzkiego zdrowia oraz trwałe. Z takich garnków możemy korzystać zarówno na kuchenkach gazowych jak i na indukcyjnych, gdyż żeliwo samo w sobie jest metalem magnetycznym. Do najlepszych firm, produkujących emaliowane garnki żeliwne w kolorze czarnym należą francuskie Le Creuset, Staub oraz Chasseur. Ich wyroby są piękne, trwałe, i idealnie nadają się do wszystkich zadan kuchennych, od gotowania zup, po smażenie, gotowanie makaronu, ziemniaków czy długie duszenie. Można ich również używać w piekarniku, np. do wypieku chleba czy pieczenia mięsa. Są również szwedzkie garnki marki Skeppshult, jednak te są produkowane inną techniką i nadają się głównie do smażenia i duszenia potraw mięsnych, i choć są w kolorze czarnym, jednak nie są tak uniwersalne, jak w pełni emaliowane garnki żeliwne.

12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel