Brytfanny żeliwne do pieczenia

ilość znalezionych towarów: 86
Dobra brytfanna żeliwna to naczynie stworzone do największych kuchennych zadań - zapiekania w piekarniku kawałków mięsa i drobiu w całości lub przygotowywania potraw jednogarnkowych w piekarniku, ale również na kuchence. Żeliwo to doskonały materiał na dobre garnki czy patelnie, słowem najlepsze naczynia kuchenne są wykonywane właśnie z żeliwa. Dlaczego zatem emaliowana żeliwna brytfanna jest najlepsza? Wszystko dzięki ich doskonałym właściwościom, które sprawiają, że pieczenie w nich jest najłatwiejsze i bardzo przyjemne. Cechuje się ona trwałością, dużymi możliwościami kumulacji ciepła i można ją stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym również na indukcji oraz, co bardzo ważne, jest to materiał bardzo odporny na wysokie temperatury, przez co idealnie znosi pobyt w piekarniku. Żeliwo jest materiałem trwałym oraz, co ważne, bezpiecznym dla zdrowia. Jest również bardzo piękne, gdyż zewnętrzna emalia, którą zwykle pokrywane są brytfanny, może być wypalana na wiele różnych barw. Najpopularniejsze wśród klientów są oczywiście te emaliowane, które zapewniają nam najwyższy komfort użytkowania oraz mycia, są przy tym bardzo piękne. Do ich największych i najbardziej znanych producentów należą cenione, francuskie marki Le Creuset, Staub oraz Chasseur. To ich piękne i wytrzymałe naczynia do piekarnika są najbardziej cenione i najchętniej wybierane, zarówno przez europejskich, jak i światowych klientów. W ofercie naszego sklepu można również znaleźć brytfanny z surowego żeliwa, bez zewnętrznej emalii, które są również nazywane jako szwedzkie, ze względu na kraj pochodzenia ich producenta czyli cenionej szwedzkiej marki Skeppshult. Te modele nie są pokrywane emalią, a konserwuje się je jedynie naturalnym olejem roślinnym. Podsumowując, w naszym sklepie internetowym znajdą Państwo ofertę najlepszych brytfann z tradycyjnego żeliwa od najbardziej znanych europejskich producentów. Gwarantują one wieloletnią, komfortową i bezproblemową pracę na naszych kuchenkach i w piekarnikach.
Dobierając idealny typ dla nas, koniecznie pamiętajmy o rozmiarach naszego piekarnika, gdyż często już po zakupie okazuje się, że wybrana przez nas brytfanna po prostu się do niego nie mieści. Jeśli chcemy być więc zadowoleni z dokonanego wybory, zawsze zmierzmy dokładnie wnętrze naszego piekarnika przez zakupem, chyba, że jesteśmy zdecydowani na zakup dużej brytfanny, takiej jak gęsiarka, czyli duża brytfanna do pieczenia gęsia. Zwykle są to największe z dostępnych modeli w zakresie od 8 do nawet 14 litrów pojemności. Jednak nazwa gęsiarka przylgnęła już ogólnie do tych naczyń i jest często stosowana wymiennie z samą nazwą brytfanna, dlatego w ofercie posiadamy również modele mniejsze, o pojemnościach około 4 - 5 litrów i długości do 38 cm, które z pewnością zmieszczą się do każdego piekarnika.
Jak wybrać dobrą brytfannę z żeliwa do pieczenia w piekarniku?
1. Brytfanny to praktycznie największe naczynia kuchenne, dlatego zawsze sprawdź wewnętrzny rozmiar swojego piekarnika i porównaj z zewnętrznymi wymiarami brytfanny podanymi przez producenta. Istnieją bowiem modele małe lub średnie, nazywane również jako owalne garnki do pieczenia. Zwykle mają pojemność nie przekraczającą 5 litrów pojemności i około 35 cm długości całkowitej. Takie modele są idealne do pieczenia mięsa czy kurczaka. Istnieją również modele bardzo duże, często określane jako brytfanny do pieczenia gęsi. To prawdziwa królowa wśród naczyń do pieczenia w piekarniku, jednak są one po pierwsze bardzo ciężkie, a po drugie mogę się nie zmieścić do naszego standardowego piekarnika w kuchence. dlatego te modele nie są dla każdego. W naszej ofercie możemy szczególnie polecić gęsiarkę Le Creuset, która ma aż 14 litrów pojemności.
2. Taka emaliowana gęsiarka jest dość ciężka, gdyż po pierwsze jej wymiary, a co ważniejsze, sam charakter i grubość żeliwa sprawia, że te naczynia sporo ważą. Dlatego jeśli spora masa naczynia jest dla Ciebie dużą wadą, wybierz lżejsze modele, np. ze stali nierdzewnej.
3. Sprawdź maksymalny zakres temperatury dla naczynia, ponieważ nie każda brytfanna ma taki sam limit maksymalnej temperatury pracy w piekarniku, która wynika zwykle z rodzaju uchwytu w pokrywie brytfanny. Dodatkowe uchwyty z innego materiału, np. tworzywa lub stali mogą zmniejszyć maksymalną temperaturę roboczą pracy np. z 260 stopni do tylko 220.
4. Każda brytfanna wykonana z żeliwa pracuje na płycie indukcyjnej, tak samo jak każdy garnek, patelnia czy inne naczynie kuchenne z tego materiału.
5. Trzeba pamiętać, że producenci podają dwa rozmiary każdej brytfanny, są to oprócz jej pojemności w litrach, zewnętrzne rozmiary z uchwytami.
6. Brytfanna jest równocześnie praktycznym garnkiem o uniwersalnym zastosowaniu. Przed pieczeniem w piekarniku można w niej podsmażyć mięso lub dusić na wolnym ogniu przez kilka godzin.
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel