Żeliwo w kuchni
NACZYNIA Z ŻELIWA TO DOBRY WYBÓR!
Dziś mały przegląd garnków i patelni żeliwnych. Sprawdzimy dlaczego warto. Jakie garnki żeliwne pasują do Twojej kuchni.
I o czym trzeba pamiętać wyposażając ją w żeliwne naczynia do gotowania i smażenia.
♦
Zacznijmy od kilku podstawowych zalet, które powinny Cię przekonać, że żeliwne garnki to w Twoim przypadku strzał w 10-tkę.
1. Żeliwne garnki i patelnie to garnki na lata,
a nawet można by się spokojnie pokusić o stwierdzenie, na całe życie - dla pokoleń.
Dlaczego? Ponieważ żeliwo to materiał bardzo trwały i odporny na różnego typu uszkodzenia mechaniczne.
Przy odpowiednim użytkowaniu, czyli zachowaniu zaleceń producenta, nie jesteśmy go w stanie zniszczyć
nawet jeśli będziemy w tych garnkach i patelniach gotować dzień w dzień, przez całe nasze życie.
1. Żeliwne garnki i patelnie to garnki na lata,
a nawet można by się spokojnie pokusić o stwierdzenie, na całe życie - dla pokoleń.
Dlaczego? Ponieważ żeliwo to materiał bardzo trwały i odporny na różnego typu uszkodzenia mechaniczne.
Przy odpowiednim użytkowaniu, czyli zachowaniu zaleceń producenta, nie jesteśmy go w stanie zniszczyć
nawet jeśli będziemy w tych garnkach i patelniach gotować dzień w dzień, przez całe nasze życie.
♦
2. Wszechstronność i uniwersalność.
W żeliwnych garnkach można gotować, dusić, smażyć i bez obaw zapiekać i piec w piekarniku.
Żeliwne garnki są idealne do długiego, powolnego kuchcenia takich potraw jak np. bigos czy gulasz.
Zarówno garnki, jak i patelnie wyśmienicie sprawdzą się przy potrawach mięsnych. Na żeliwie mięso i drób
pięknie się zrumienią. Nie ma też problemy, aby najpierw obsmażyć mięso na kuchence, a następnie w tej samej
patelni lub garnku wstawić je do piekarnika.
W żeliwie emaliowanym świetnie przygotowuje się risotto, zupy i potrawy z makaronem.
W żeliwnych garnkach można gotować, dusić, smażyć i bez obaw zapiekać i piec w piekarniku.
Żeliwne garnki są idealne do długiego, powolnego kuchcenia takich potraw jak np. bigos czy gulasz.
Zarówno garnki, jak i patelnie wyśmienicie sprawdzą się przy potrawach mięsnych. Na żeliwie mięso i drób
pięknie się zrumienią. Nie ma też problemy, aby najpierw obsmażyć mięso na kuchence, a następnie w tej samej
patelni lub garnku wstawić je do piekarnika.
W żeliwie emaliowanym świetnie przygotowuje się risotto, zupy i potrawy z makaronem.
♦
3. Zmienisz kuchenkę, garnków nie musisz.
Żeliwo doskonale - i najlepiej z wszystkich materiałów, sprawdza się na wszystkich rodzajach kuchenek,
w tym tych ceramicznych i indukcyjnych.
A dodatkowo wszystkie garnki wraz z pokrywami oraz patelnie (oprócz tych z drewnianymi uchwytami) można
używać w piekarniku, a nawet na otwartym ogniu.
Żeliwo doskonale - i najlepiej z wszystkich materiałów, sprawdza się na wszystkich rodzajach kuchenek,
w tym tych ceramicznych i indukcyjnych.
A dodatkowo wszystkie garnki wraz z pokrywami oraz patelnie (oprócz tych z drewnianymi uchwytami) można
używać w piekarniku, a nawet na otwartym ogniu.
♦
4. Równomierne rozprowadzanie ciepła i wyjątkowa zdolność do jego kumulacji.
Oznacza to, że raz dobrze nagrzany garnek, długo pozostanie ciepły, a tym samym potrawa w nim przygotowana,
będzie mogła być gotowana z mniejszym zużyciem energii, bo cały garnek przekaże jej niezbędne do gotowania ciepło.
Po ugotowaniu, przykryty pokrywą żeliwny garnek jeszcze przez długi czas podtrzyma temperaturę potrawy.
Sprawdź naszą pełną ofertę żeliwa: Garnki żeliwne
Oznacza to, że raz dobrze nagrzany garnek, długo pozostanie ciepły, a tym samym potrawa w nim przygotowana,
będzie mogła być gotowana z mniejszym zużyciem energii, bo cały garnek przekaże jej niezbędne do gotowania ciepło.
Po ugotowaniu, przykryty pokrywą żeliwny garnek jeszcze przez długi czas podtrzyma temperaturę potrawy.
Sprawdź naszą pełną ofertę żeliwa: Garnki żeliwne
♦
Kilka słów o użytkowaniu i bezpieczeństwie dotyczących garnków żeliwnych
1. W przypadku żeliwa najlepsze efekty gotowania i smażenia uzyskuje się wykorzystując średnie i niskie moce grzewcze.
Oznacza to tyle, że garnków żeliwnych nie powinno rozgrzewać się na maksymalnych i dużych mocach grzewczych naszej kuchenki.
Żeliwo kumuluje ciepło, więc jeśli je przegrzejemy nie osiągniemy lepszych efektów, a wręcz przeciwnie, nasze potrawy przypalą się.
Dodatkowo uszkodzeniom może ulec samo żeliwo, czy emaliowana powłoka.
W przypadku kuchenek indukcyjnych nie używać funkcji booster!
♦
2. Nigdy nie nagrzewać pustych garnków żeliwnych!
Jeśli nawet chcemy smażyć na małej ilości tłuszczu, zawsze pamiętać o choćby cienkiej warstwie tłuszczu (oleju, maśle).
Jeśli nawet chcemy smażyć na małej ilości tłuszczu, zawsze pamiętać o choćby cienkiej warstwie tłuszczu (oleju, maśle).
♦
3. Nigdy nie zalewać garnków żeliwnych zimną wodą!
Po zakończeniu gotowania odczekać kilka minut, aż garnek przestygnie i dopiero wtedy zalać lub myć go pod ciepłą bieżącą wodą.
Po zakończeniu gotowania odczekać kilka minut, aż garnek przestygnie i dopiero wtedy zalać lub myć go pod ciepłą bieżącą wodą.
♦
4. Choć garnki żeliwne emaliowane można myć w zmywarce, zaleca się mycie ręczne z małą ilością płynu do zmywania.
W przypadku garnków z naturalnego żeliwa myć wyłącznie pod ciepłą bieżącą wodą.
Nigdy nie używać metalowych gąbek i myjek, ani ostrych środków chemicznych.
W przypadku garnków z naturalnego żeliwa myć wyłącznie pod ciepłą bieżącą wodą.
Nigdy nie używać metalowych gąbek i myjek, ani ostrych środków chemicznych.
♦
5. Żeliwo po umyciu powinno być zawsze dobrze osuszone. Nigdy nie chować żeliwnych naczyń mokrych do szafek.
♦
6. Warto od czasu do czasu, po umyciu, naoliwić żeliwo niewielką ilością oleju roślinnego.
♦
7. Jeśli po zakończeniu gotowania w naczyniu pozostały przypalone resztki, których nie można usunąć po bieżącą wodą,
zalać naczynie wodę i odstawić na kilka minut, jeśli trzeba godzin, albo całą noc.
zalać naczynie wodę i odstawić na kilka minut, jeśli trzeba godzin, albo całą noc.
♦
8. Garnki, czy patelnie żeliwne to naczynia ciężkie, które w większości nagrzewają się całe, tzn. wraz z uchwytami,
dlatego należy pamiętać, aby dotykać ich przy pomocy rękawic kuchennych i odstawiać na specjalne podstawki pod gorące naczynia.
dlatego należy pamiętać, aby dotykać ich przy pomocy rękawic kuchennych i odstawiać na specjalne podstawki pod gorące naczynia.
♦
9. Patyna
Czarno emaliowana powierzchnia może z czasem użytkowania zachodziła patyną.
Jest to standardowe, a wręcz pożądane zjawisko. NIE NALEŻY próbować usuwać nalotu tej powierzchni,
gdyż sprzyja ona procesom gotowania i odchodzenia potraw od powierzchni.
A DO WYBORU MAMY TYLKO NAJWIĘKSZYCH SPECJALISTÓW OD ŻELIWA!
W zasadzie podstawowe cechy wszystkich żeliwnych garnków są takie same, więc wybór należy do Ciebie.
Która marka bardziej do Ciebie przemawia? Które garnki bardziej Ci się podobają?
Kolor? - Czarny, czy może flagowy kolor Le Creuset płomienny pomarańcz?
Francuskie żeliwo emaliowane Le Creuset, Staub i Chasseur, czy naturalne, impregnowane olejem, szwedzkie żeliwo Skeppshult?
A może niemiecka seria żeliwnych garnków Rustika Schulte-Ufer?
Aby zapoznać się z pełną ofertą danego producenta prosimy kliknąć na garnek >
Le Creuset
Czarno emaliowana powierzchnia może z czasem użytkowania zachodziła patyną.
Jest to standardowe, a wręcz pożądane zjawisko. NIE NALEŻY próbować usuwać nalotu tej powierzchni,
gdyż sprzyja ona procesom gotowania i odchodzenia potraw od powierzchni.
A DO WYBORU MAMY TYLKO NAJWIĘKSZYCH SPECJALISTÓW OD ŻELIWA!
W zasadzie podstawowe cechy wszystkich żeliwnych garnków są takie same, więc wybór należy do Ciebie.
Która marka bardziej do Ciebie przemawia? Które garnki bardziej Ci się podobają?
Kolor? - Czarny, czy może flagowy kolor Le Creuset płomienny pomarańcz?
Francuskie żeliwo emaliowane Le Creuset, Staub i Chasseur, czy naturalne, impregnowane olejem, szwedzkie żeliwo Skeppshult?
A może niemiecka seria żeliwnych garnków Rustika Schulte-Ufer?
Aby zapoznać się z pełną ofertą danego producenta prosimy kliknąć na garnek >
Le Creuset