Whoopie pie z karmelem
2017-11-23

Składniki suche:
250 g mąki pszennej
ok. 5-6 łyżek prawdziwego kakao
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Mąkę przesiać. A następnie wszystkie składniki wymieszać razem w misce.
Składniki mokre:
120 g miękkiego masła
180 g cukru trzcinowego
2 małe jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego (ewentualnie ziarenka z 1/2 laski wanilii)
kubek maślanki (można przygotować samemu: kubek letniego, tłustego mleka i 1-2 łyżki soku z cytryny)
Masło ucieramy najlepiej i najszybciej za pomocą miksera. Dodajemy w dwóch etapach cukier i dalej ucieramy.
Do powstałej masy dodajemy jajka i kontynuujemy ucieranie / miksowanie. Na koniec dodajemy wanilię.




Do utartej / zmiksowanej na gładko masy dodajemy w 2-3 etapach na przemian wymieszane suche składniki i maślankę.
Kiedy wszystko się połączy mieszamy jeszcze kilka razy łyżką i możemy nakładać ciasto na blaszkę.
Najlepiej wyposażyć się w specjalną foremkę od niemieckiej firmy Kaiser
- jest to forma do pieczenia whoopie pie Kaiser Creativ.
Posiada 12 płytkich wgłębień, do których nakładamy po czubatej łyżeczce ciasta.
Ciasto rośnie podczas pieczenia dlatego nie należy nakładać zbyt dużo ciasta.
Ciasto z przygotowanych składników wystarczy na ok. 12 - 14 ciastek whoopie pie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC. Ciastka pieczemy ok. 10-12 minut.
Przed pierwszym nałożeniem ciasta do formy należy ją lekko nasmarować masłem; przy kolejnym napełnianiu już nie.


Masa karmelowa do whoopie pie jest bardzo prosta.


Najważniejsze, aby wyposażyć się w dobrej jakości krówki (ok. 16 sztuk).
Cukierki powinny być świeże i lekko ciągnące.
My wykorzystaliśmy mleczne Eco Krówki z cukru trzcinowego firmy Me Gusto.
Do tego potrzebna będzie jeszcze biała czekolada (cała tabliczka) i 4-5 łyżek gęstej śmietanki 18%.
Krówki i czekoladę kroimy na drobne kawałki wrzucamy do rondelka z grubym dnem i stawiamy na małym gazie. Dodajemy śmietankę.
Cały czas mieszając sprawdzamy, czy masa gęstnieje, jeśli będzie za gęsta można dodać jeszcze płaską łyżkę śmietanki.
Po roztopieniu masa powinna być gęsta, ale też łatwa w mieszaniu i nabieraniu.
Tak przygotowany karmel przelewamy do miseczki i wkładamy na ok. 1 -2 do lodówki.
A jeśli nam się śpieszy na 30 minut do zamrażalnika.
W tym czasie masa powinna dobrze przestygnąć i dodatkowo zgęstnieć.
Jeśli masa zgęstnieje nam w lodówce za bardzo zawsze można ją ponownie podgrzać i ewentualnie dodać odrobinę śmietanki.
(wszystko zależy od wykorzystanych produktów - jakości czekolady i krówek / toffi)



Teraz już tylko najprostsza praca do wykonania.
Na jedno ciastko nakładamy czubatą łyżkę masy karmelowej, a drugim ciastkiem ją przykrywamy.
Gotowe!

WHOOPIE PIE WYGLĄDAJĄ OBŁĘDNIE I SMAKUJĄ TAK SAMO.
Są niezwykle czekoladowe, a słodki karmel idealnie uzupełnia lekko wytrawne kakaowe ciastko.
Ciasteczka są miękkie, gęste i rozpływają się w ustach.
Jeśli macie ochotę można zamienić karmel na krem ze zmielonych orzechów arachidowych z czekoladą,
na krem z serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i cukru, na krem tiramisu
- mascarpone wzbogacone o amaretto i wyciąg z kawy lub najprościej na domowe powidła.
Spróbujcie koniecznie.