Walentynkowa zupa
wróć na blog» |
||
Walentynkowy obiad, czy ciepła kolacja wcale nie musi być pracochłonny, a wręcz przeciwnie,
powinno być to danie, które przygotujemy błyskawicznie, aby po gotowaniu móc już tylko świętować
spędzając ze sobą wyjątkowy walentynkowy wieczór. Znaleźliśmy taki przepis i znaleźliśmy też idealny
naczynie, które podkreśli walentynkowy klimat. Przedstawiamy Wam garnek Serce Le Creuset
wypełniony pyszną, rozgrzewającą, a przy tym zdrową zupą z czerwonej soczewicy.
|
||
SKŁADNIKI
(porcja dla 3-4 osób)
|
ok. 200 g czerwonej soczewicy łuskanej 1 puszka / 400 ml ekologicznego mleka kokosowego
(składnik kokos/woda)
1-2 cebulki szalotki
4 ząbki czosnku
2 dojrzałe pomidory
½ puszki niekrojonych pomidorów
sok z ½ limonki lub cytryny
½ pęczka posiekanej świeżej kolendry
(ewentualnie natki pietruszki)
1 łyżka oleju z pestek winogron
(lub mieszanka oliwy z masłem klarowanym)
1-2 łyżeczka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej
2 listki cytrynowe (opcjonalnie)
ok. 3 ¾ szklanki wrzącej wody
sól i pieprz do smaku
(oryginalny przepis z książki Smak Miłości Agnieszki Maciąg)
|
|
SOCZEWICA
Dlaczego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu »
Po pierwsze ze względu na POTAS.
Po drugie ze względu na KWAS FOLIOWY.
Soczewica to skarbnica wielu wartości odżywczych.
To bogate źródło dobrze przyswajalnego białka,
ważnego dla serca potasu
i często brakującego nam kwasu foliowego,
który bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
Soczewica zawiera też dużą ilość błonnika, który obniża
cholesterol we krwi, a co za tym idzie ciśnienie.
Błonnik obniża też poziom glukozy we krwi.
Soczewica zawiera także taniny, które chronią nasz
przed nowotworami. Warto też odnotować, że soczewica
ma niską zawartość sodu, a jego nadmiar w organizmie
może być poważnym problemem - może prowadzić do
chorób nerek, nadciśnienia, rozwoju chorób
sercowo-naczyniowych.
Soczewica w diecie to mniejsze ryzyko miażdżycy,
udaru mózgu i zawału; to także mniejsze ryzyko anemii.
A dodatkowo - soczewica nie tuczy! Wręcz przeciwnie,
daje poczucie sytości na długi czas, zmniejszając apetyt.
|
KOLENDRA w zupie z soczewicy występuje
w dwóch postaciach jako świeża i sucha przyprawa.
Nasiona soczewicy są bardzo aromatyczne.
Mają łagodny, słodki smak.
Najlepiej kupić kolendrę w ziarenkach i samemu
ją utłuc, wtedy wydobędziemy z niej cały aromat,
który niepowtarzalnie zmienia smak potrawy.
Jeśli chcielibyśmy, aby smak kolendry był bardziej
intensywny można lekko uprażyć ją na patelni,
a następnie utłuc w moździerzu.
Świeżą kolendrę najlepiej pociąć nożyczkami,
ponieważ jest bardzo delikatna (bardziej wiotka niż
np. nać pietruszki). Posypujemy nią zupę tuż
przed podaniem.
|
|
Na początku obieramy pomidory ze skórki
i kroimy je w kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną
cebulkę i wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek.
Dorzucamy drobno posiekaną trawę cytrynową
oraz świeżo rozbite w moździerzu ziarenka kolendry.
Wszystko lekko podsmażamy, tak aby cebulka
się zeszkliła, uważając przy tym aby się nie przypaliła.
Soczewicę opłukujemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą
i dodajemy do garnka. Wlewamy mleko kokosowe
i resztę składników (oprócz soku z limonki i kolendry).
Można dodać łyżkę dobrej jakości koncentratu
pomidorowego, co wzmocni smak i kolor zupy.
Całość zalewamy wrzącą wodą i mieszamy.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-30 minut,
aż soczewica zmięknie. Zupa powinna być gęsta.
Jeśli zupa jest za płynna można na chwilę zdjąć pokrywkę,
aby nadmiar wody odparował, można też dodać wody
jeśli zupa jest zbyt gęsta.
Gotową zupę doprawiamy do smaku solą
i pieprzem. Po zdjęciu z ognia posypujemy posiekaną,
świeżą kolendrą.
|
||
Czosnek i cebulka powinny zostać pokrojone bardzo drobno. Do czosnku polecamy wyciskacz angielskiej marki Joseph Joseph Rocker,
a do krojenia cebulki piękną drewnianą deskę Barbecue Gefu plus nóż Wüsthof.
|
||
Ten, kto dużo gotuje i w pewnym sensie (lub w pełnym tego słowa znaczeniu) pasjonuje się kuchnią i gotowaniem, wie, że świętokradztwem
jest kupowanie przypraw w formie sproszkowanej, jeśli można je dostać w formie całych nasion, czy liści.
Każda przyprawa, którą sami zetrzemy, utłuczemy lub zmielimy będzie cieszyć nasze zmysły pełnią aromatu i smaku.
Dlatego wykorzystaną do tego przepisu kolendrę i trawę cytrynową utarliśmy w moździerzu, wydobywając z obu przypraw
piękne zapachy uwalniane przez ucierane olejki aromatyczne.
|
||
Sok z limonki i cytryny dodajemy do zupy na samym końcu. My mieszamy pół na pół sok obu cytrusów.
Wyciskamy pół limonki i połówkę cytryny. Oba cytrusy należy wcześniej dobrze wyszorować pod bieżącą
wodą, a następnie, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku, kilka razy lekko dociskając owoc do deski, "przykulać" go po niej.
Do wyciskania cytrusów używamy najbardziej klasycznego i ponadczasowego wyciskacza do cytryn marki Küchenprofi.
Wyciskacz ten jest łatwy w użyciu oraz utrzymaniu w czystości - sok wyciśnięty, pestki pozostają w wyciskaczu.
|
||
Magia & cud. Kiedy pojedyncze składniki zamieniają się w tak pyszną i zdrową potrawę.
|
||
Zupę podajemy z świeżym pieczywem lub grzankami (w ciepłe grzanki można wetrzeć czosnek).
|
||
Garnek idealny na Walentynki - Garnek Serce Le Creuset
Nieduży, uroczy garnuszek z żeliwa pokrytego czerwoną emalią z jasnym, kremowym wnętrzem.
Można w nim gotować i zapiekać. Garnek Serce sprawdzi się podczas gotowania zupy
dla 2-4 osób, przygotowywania sosów, czy niedużych zapiekanek.
|
||