Wałek Kuchenprofi i domowe ciasteczka digestive
Nasze ulubione ciastka, których nie warto kupować w sklepie. Lepsze są swoje, upieczone w domu.
Wyposażeni w solidny, kamienny wałek do ciasta z marmuru pieczemy je błyskawicznie, i równie błyskawicznie zjadamy :-)
|
|
![]() |
|
![]() |
Czasami leń wygrywa i stajemy przed marketową półką
z ciastkami. Jednak nim włożymy coś do koszyka, czytamy
... i rezygnujemy. Cukier, tłuszcz palmowy, spulchniacze itp.
Nie! Takie słodkie to żadna przyjemność, a przecież deser
ma być właśnie przyjemnością.
Z marketu do domu, do książek kucharskich,
do zgromadzonych przepisów, albo do internetu.
Tak właśnie natrafiliśmy na przepis na ciastka digestive
na blogu Gotujebolubie.
Potrzebujemy:
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
(zmielone krótko w blenderze - nie na mąkę! -
aby zostało trochę większych kawałeczków płatków)
1 szklankę mąki orkiszowej białej typ 650
1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej Bio)
1/3 szklanki cukru muscovado
100 g masła
(schłodzone i pokrojone w kostkę)
szczypta soli
plus ok. 3-4 łyżki mleka
Z powyższych składników (bez mleka) ugniatamy ciasto.
Najlepiej w dużej misce do ciasta.
Najwygodniej - w pierwszej fazie, wykorzystać do tego
siekacz do ciasta kruchego, który zmiesza nam wszystkie składniki.
Pod koniec siekania / ugniatania dolewamy mleko
- po łyżce, aż masa zacznie się łączyć i pozwoli uformować
w zwartą, ale miękką kulę. Teraz wykładamy ciasto
na stolnicę, podsypujemy mąką i krótko zagniatamy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy za pomocą wałka
na dobrze podsypanej stolnicy, albo pergaminie
na grubość ok. 0,5 cm.
|
![]() |
|
Za pomocą okrągłej foremki, albo po prostu szklanki wykrawamy krążki, które nakłuwamy widelcem. Ciasteczka przekładamy na blaszkę
wyłożoną pergaminem i wstawiamy na czas nagrzewania się piekarnika do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Pieczemy ok. 20 minut.
Ciastka Digestive - powinno ich wyjść ok. 12 sztuk (zależy to od wielkości foremki, którą wykrawamy ciastka), można dodatkowo oblać
mleczną czekoladą - będą słodsze, albo pozostawić bez żadnej polewy, będą wówczas bardziej wytrawne.
|
|
![]() ![]() |
|
![]() |
Ciasto na domowe ciasteczka digestive to niezwykle
proste ciasto. Robi się jak w zasadzie jak klasyczne
ciasto kruche - zagniatając suche składniki ze schłodzonym
masłem. Następny punkt to wałkowanie.
Wałek do ciasta w domu ma chyba każdy.
Często jest to klasyczny wałek drewniany, który naszym
zdaniem warto wymienić na lepszą wersję, czyli bardziej
praktyczny wałek do ciasta marmurowy.
Taki wałek jest cięższy - waży ok 2 kg, więc lepiej sprawdza się
podczas wałkowania - mocniej dociska i szybciej rozwałkowuje
się nim ciasto. Główna część wałka wykonana z marmuru
jest idealnie gładka, więc dobrze wyrobione ciasto
nie przykleja się do niej, a jeśli nawet, łatwo je zdjąć z wałka.
Wałek jest łatwy w myciu i higieniczny - tu nic nie wchodzi w
szczeliny i pory jak w przypadku drewna.
Wałek można też dodatkowo przed rozwałkowywaniem
ciasta takiego jak francuskie, czy kruche, schłodzić
w zamrażalniku, aby ciasto na bazie masła, nie rozpływało się
podczas wałkowania.
Ten model posiada duże, drewniane, lakierowane uchwyty,
które są bardzo wygodne i gładkie (nie ma tu szansy na to,
aby podczas wałkowania weszła nam drzazga).
Wałek do ciasta Kücheprofi wyposażono dodatkowo
w drewniany podstawek. Jest on o tyle praktyczny,
że w przerwach w rozwałkowywaniu ciasta, wałek można
na niego odłożyć, nie obawiając się, że skula się on nam
po płaskiej powierzchni blatu i spadnie na podłogę.
Z pewnością docenimy to rozwiązanie.
Polecamy elegancki wałek marmurowy do ciasta Kuchenprofi.
|
Nasze ciasto digestive nie kończy swojej przygodny na ciasteczkach. Wykorzystamy je w następnym wpisie. Już teraz gorąco zapraszamy!
|
|
przejdź dalej do przepisu na mini serniczki |