Ugryźć kawę.
Przewodnik po kawach & subiektywny przegląd filiżanek, szklanek i kubków do kawy dostępnych w Portform.
UGRYŹĆ KAWĘ
Kawa to nasza przyjaciółka dnia codziennego. Towarzyszka poranków, dopołudniowych drugich śniadań w pracy,
nieodłączny dodatek do słodkiego po obiedzie, czy ploteczek z przyjaciółmi.
Idziemy na kawę, robimy kawę, umawiamy się na kawę, zamawiamy kawę, mamy ochotę na kawę,
kawa na brak energii, kawa na ból głowy, kawa na poprawę humoru i nudę ...
Dlatego postanowiliśmy poświęcić jej kilka linijek w naszej Portowej.
Na szczęście popularna w naszym kraju, i do niedawna jedyna możliwa do wypicia zarówno w domu, jak i w restauracji
(nie licząc kawy rozpuszczalnej, którą ciężko nazywać kawą), tzw. kawa sypana, czy parzucha, odeszła już dawno do lamusa.
Dziś chcąc zamówić kawę musimy znać takie pojęcia jak ristretto, doppio,cappuccino, mocha czy cafe latte.
Co się pod nimi ukrywa? Oto krótki przewodnik po kawach & kilka wybranych filiżanek i szklanek do serwowania różnych kaw.
![]()
![]()
kliknij na obrazek, aby przejść do produktu >
Espresso (wymowa tak jak piszemy), oznacza "pod ciśnieniem", jest to napar podawany w ogrzanych małych filiżankach,
przygotowywany w ekspresie ciśnieniowym; uzyskujemy go z ok. 25 ml gorącej wody przepuszczonej pod ciśnieniem (9-10 bar)
przez ok. 7 g bardzo drobno zmielonej kawy. Najczęściej spotykane espresso robi się z mieszanki kawy arabiki i rubusty.
Tak przygotowana kawa to aromatyczny łyk mocnego naparu z ciemnopiwną pianką zwaną crema.
Mogłoby się wydawać, że tak mocny napar zawiera dużo kofeiny, a jest przeciwnie, zawiera jej mniej niż
np. kawa z ekspresu przelewowego.
Na koniec warto wspomnieć o tajemniczej szklaneczce wody podawanej do espresso.
Powinna to być woda źródlana o temperaturze pokojowej. Przed napiciem się espresso, za każdym razem dla oczyszczenia
kubków smakowych, wypijamy łyk wody.
Doppio, czyli podwójne espresso.
Ristretto to espresso o połowę mniejsze niż klasyczne, ok. 15 ml. Przygotowuje się je z mniejszej ilości wody, ale takiej samej
co w klasycznym, ilości kawy.
Lungo, zwane też americano to espresso "przedłużone", czyli przez tą samą ilość kawy jak do klasycznego espresso,
przelewamy większą ilość wody, tj. podwójną.
Coretto to espresso z alkoholem. Zazwyczaj jest to 10-20 g brandy, grappy lub koniaku.
Espresso (lub caffé) macchiato to klasyczne espresso z dodatkiem niewielkiej ilości spienionego mleka.
Espresso con panna to klasyczne espresso lub lekko "przedłużone" z kleksem zimnej, bitej śmietanki.
Affogato to lody zalane espresso. Umieszczoną we filiżance kulkę loda (najlepiej śmietankowy, waniliowy) polewamy espresso,
aż na wierzchu zacznie formować się pianka z topiącego się loda. Affogato można równie dobrze nazwać nie kawą, a deserem.
kliknij na obrazek aby przejść do produktu >
Jeśli nie gustujemy w mocnych naparach i espresso to dla nas za dużo kawy w kawie, z pewnością nie pogardzimy dużą filiżanką
kremowego cappuccino, trzeba jednak pamiętać, że cappuccino to kawa śniadaniowa, której raczej nie zamawia się po południu.
Cappuccino to - w stosunku 1:1:1, espresso, gorące mleko i mleczna piana często posypaną kakao lub czekoladą.
Zgodnie z włoskimi normami, bo to napój typowo włoski, pianka cappuccino powinna być kremowa i mieć do 2 cm grubości.
Cappuccino, tak jak espresso, podaje się w ogrzanej, ale w tym przypadku, dużej (150-250 ml) filiżance.
![]()
kliknij na obrazek aby przejść do produktu >
No i na koniec kawy z dużą dozą mleka.
Caffe latte znana też jako francuska café au lait (po hiszpańsku café con leche, po niemiecku Milchkaffee)
- to kolejna kawa śniadaniowa, czyli taka, której nie powinno zamawiać się po południu. Podstawą caffe latte jest pojedyncze
lub przedłużone espresso, które wlewamy do filiżanki jako pierwsze, na to duża ilość gorącego mleka plus warstwa mlecznej piany.
Caffe latte podaje się zarówno w dużych filiżankach, wysokich szklankach, a we Francji również w dużych miseczkach bez uszka.
Mocha (wymowa mokka) to amerykański wariant caffe latte. Oprócz kawy i mleka, dodajemy tu czekoladę (w proszku lub syropie).
Mocha to espresso, gorące mleko i czekolada (w stosunku 1/3:2/3). Dekoruje się ją bitą śmietaną i podaje w wysokiej szklance.
Latte Macchiato, czyli brudne mleko to najbardziej mleczna kawa. Jej skład to espresso, gorące mleko i mleczna piana.
Najefektowniej wygląda w wysokiej szklance - podziwiamy wtedu trzy warstwy przybrudzonego na karmelowo mleka,
intensywniejszą warstwę espresso i białą pianę. Warstwy te łatwo uzyskać wykorzystując różnice temperatur oraz gęstość kawy i mleka.
Tak jak w przypadku espresso, affogato to swego rodzaju deser, tak również kawy mleczne mają swoją wersję deserową, jest nią frappe.
Frappe to zimna kawa (zazwyczaj instant rozpuszczona w kilku łyżkach zimnej wody lub bardziej wykwintna z espresso)
wymieszana / ubita z zimnym mlekiem. Do frappe dodaje się też zmiksowane kostki lodu, kulkę loda na wierzch lub bitą śmietanę.
Frappe serwuje się w wysokich szklankach, czasami ze słomką.
kliknij na obrazek, aby przejść do produkty >
Dla zagubionych w tym gąszczu kawowych rarytasów, i tych, którzy jednak lubią po prostu tzw. zwykłą kawę - czarną lub z mlekiem,
i niekoniecznie jest to szklanka w koszyczku z ciemną, gęstą masą pełną kawowych fusów :-), dobrym rozwiązaniem będą
ekspresy przelewowe i kawiarki tłokowe tzw. french press, które do nabycia również u nas. Do takich kaw polecamy duży kubek!