Szybkie serniczki

        
 
Jeśli ochota na kawę, to i ochota na coś słodkiego. Co powiecie na małe serniczki?
Dla nas idealne, klasyczne połączenie, a jeśli połączyć je jeszcze z przerwą w pracy - cudnie.
   
   
Kawa-sernik-praca
Przepis na serniczki
(4 kokilki o pojemności 230-260 ml)


400 g białego sera (np. "Twój Smak")
ok. 90 g miękkiego masła
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
pół opakowania budyniu waniliowego
łyżka ekstraktu waniliowego
opakowanie ulubionych ciasteczek maślanych


Ser i masło miksujemy przy pomocy ręcznego
miksera. Żółtka ucieramy w małej miseczce
z cukrem i wanilią. Dodajemy je do masy
i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy budyń
i łączymy go z masą. Na koniec za pomocą
szpatułki delikatnie mieszamy ser z ubitymi
na sztywno białkami.


Przygotowujemy kokilki - nasmarowujemy
je masłem kruszymy na dnie 2-3 ciasteczka.
Na tak przygotowany spód wylewamy masę
serową - nie wypełniając foremek po brzeg
- serniczki urosną.


W nagrzanym piekarniku (180ºC), pieczemy
ciasto ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy
serniczki przy pomocy patyczka, jeśli nic na
nim nie zostaje, serniczki są gotowe.
Najlepiej otworzyć piekarnik i pozostawić je
na 5 minut wewnątrz. Serniczki opadną
- nie należy się tym martwić.
Wystudzić i można podawać.
        
   
   
   
widelczyki-do-ciasta-wmf   

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel