Szybkie gotowanie z szybkowarem Sicomatic Econtrol Silit
kliknij na banner, aby zobaczyć wszystkie szybkowary Silit Sicomatic Econtrol
Silit jest ściśle powiązany z rozwojem szybkowarów. Jednym z pierwszych szybkowarów był szybkowar marki Silit Siko.
Siko to skrót od niemieckiego słowa Sicherheits-Kochtopf, inaczej Schnellkochtopf, Dampfkochtopf czyli właśnie szybkowar.
Dziś godnym następną swego prapradziada jest nowoczesny szybkowar Sicomatic® Econtrol.
Najlepsze szybkowary Sicomatic® Econtrol to przede wszystkim oszczędność czasu i energii.
Sicomatic® Econtrol to synonim nowoczesnej kuchni i zdrowego stylu życia, potrawy gotują się przede wszystkim na parze.
Aromaty oraz kolory gotowanych np. warzyw, pozostają intensywne.
Sicomatic® Econtrol to 70% krótszy czas gotowania niż w tradycyjnym garnku, przy potrawach wymagających dłuższego
gotowania oszczędzamy 60% energii, przy potrawach wymagających krótszego czasu gotowania, 30-40%.
Tworząc szybkowar Sicomatic® Econtrol Silit idzie z duchem czasu - łączy w tym produkcie oczekiwania nowoczesnej kuchni:
gotowanie bez utraty ważnych dla zdrowia składników, takich jak witaminy i minerały, oszczędność czasu i energii,
a jednocześnie pozwala na rozkoszowanie się najlepszą jakością przygotowywanych posiłków oraz cieszy nasze oko
wyśmienitym wzornictwem i energetyzującymi kolorami.
Jak to działa?
Szybkowar czyli gotowanie pod ciśnieniem: podgrzewanie płynu w hermetycznie zamkniętym naczyniu, powoduje powstanie pary,
a to przyczynia się do powstania ciśnienia i wysokiej temperatury. To natomiast sprawia, że potrawy umieszczone w takim
naczyniu szybciej się gotują. Gorąca para wodna zostaje równomiernie rozprowadzona po wnętrzu garnka, kiedy nagromadzone
ciśnienie jest już zbyt duże, reaguje wentyl i garnek pozwala ulotnić się niewielkiej ilości pary, aby obniżyć ciśnienie wewnątrz.
W szybkowarach Sicomatic® Econtrol mamy do wyboru 3 ustawienia stopnia gotowania, dostosowujące automatycznie
odpowiednią temperaturę. Możemy gotować konwencjonalnie (bez ciśnienia) - poziom 0. Możemy dusić potrawy delikatnie
zachowując witaminy i minerały (105°C) - poziom 1. Możemy przygotowywać potrawy wymagające dłuższego gotowania/ duszenia,
mięso, zupy i potrawy jednogarnkowe, możemy użyć ten stopień do wekowania zapraw (119°C) - poziom 2.
Sprawdź naszą pełną ofertę: Szybkowary Silit i WMF
Uchwyt szybkowaru Sicomatic® Econtrol to najważniejsza jego część. Wszystko co ważne - innowacyjna technologia -
znajduje się w ergonomicznym pokrętle. Mamy tu w bardzo czytelny sposób zaznaczone 3 poziomy gotowania;
wszystko możemy ustawić za pomocą jednej ręki, a system jest bardzo intuicyjny. Dodatkowo bezobsługowy system zaworów
równomiernie i powoli wypuszczających parę z naczynia. Czyszczenie pokrywy jest równie proste.
Ściągasz uchwyt i obmywasz go pod bieżącą wodą.
Materiał, od którego wszystko się zaczyna ...
Sicomatic® Econtrol to bowiem wyjątkowy materiał, opatentowana przez Silit powłoka Silargan®
- połączenie stali z ceramiką . Technologia Silargan® to dziś symbol najwyższej jakości naczyń kuchennych.
Jest to nadzwyczaj zdrowa i odporna na wysokie temperatury ceramika wykonana w nowoczesnej technologii;
w temperaturze 860°C warstwowo łączona z ferromagnetyczną stalą tworzy nierozerwalną kombinację materiałów.
Silargan® jest super mocny, odporny na zarysowania oraz trwały. Ceramiczna powierzchnia jest niemal całkowicie gładka;
jest higieniczna i nie wywiera wpływu na smak potraw. Nie zawiera również niklu.
Można jej używać na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych.
Design
jakość / funkcjonalność / estetyka
Nowoczesny design i projekt szybkowaru to dzieło studia Teams Design założonego w 1956 roku
przez pioniera niemieckiego wzornictwa przemysłowego Hansa Ericha Slany.
Szybkowar Silitu to wzornictwo z najwyższej półki, hołdujące hasłu związanemu
z nowoczesną architekturą i design'em przemysłowym form follows function.
Wszystkie zalety szybkowaru Sicomatic® Econtrol w skrócie:
- aż 70% krótszy czas gotowania niż podczas gotowania tradycyjnego
- smaczniejsze i zdrowe gotowanie bez utraty witamin, smaku i aromatu
- łatwa obsługa, bezproblemowe utrzymanie w czystości
- rozwinięta technologia dla komfortu i bezpieczeństwa
- automatyczny, bezobsługowy wentyl bezpieczeństwa
- system hermetyczny
- 3 - stopniowy system ustawienia stopnia gotowania
- innowacyjne pokrętło ustawienia stopnia gotowania, czytelne i przyjazne w obsłudze z możliwością obsługi jedną ręką
- zdejmowany uchwyt dla dokładnego mycia i łatwego przechowywania
- najlepsze materiały: ceramika Silargan®, wysokiej jakości stal nierdzewna i tworzywo
- Silargan®: twardsza od stali ceramiczna powierzchnia bez porów, bez niklu
- energooszczędne dno
- możliwość gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym na indukcji
- 2 kolory i 3 pojemności do wyboru
- nowoczesny design
- certyfikat bezpieczeństwa TÜV
- 3 lata gwarancji
Oto kilka przykładowych czasów gotowania w szybkowarze Sicomatic® Econtrol:
MIĘSO (czas garowania zawsze odnosi się do 500 g produktu)
gulasz wołowy (drobno krojony) / II stopień gotowania / czas ok. 20 min.
pieczeń wołowa w całości / II stopień gotowania / czas ok. 30 min.
rolada wołowa (sztuka) / II stopień gotowania / czas ok. 17 min
pieczeń wieprzowa w całości / II stopień gotowania / czas ok. 25 min.
golonka / II stopień gotowania / czas ok. 30 min.
porcja rosołowa z kurczaka (w całości 1kg) / II stopień gotowania / czas ok. 20 min.
pierś/udo kurczaka/kaczki / II stopień gotowania / czas ok. 15 min.
pierś/udo indycze / II stopień gotowania / czas ok. 20 min.
łopatka jagnięca / II stopień gotowania / czas ok. 5 min.
pieczeń jagnięca w całości / II stopień gotowania / czas ok. 25 min.
pieczeń cielęca / II stopień gotowania / czas ok. 25 min.
dziczyzna / II stopień gotowania / czas ok. 15 min.
mięso mielone:
zrazy, gołąbki, kluski do zupy, faszerowana papryka / II stopień gotowania / czas ok. 15 min.
RYBY (czas garowania zawsze odnosi się do 250 g produktu)
łosoś morski (porcja) / I stopień gotowania / czas ok. 11 min.
diabeł morski (filet) / I stopień gotowania / czas ok. 5 min.
tuńczyk (porcja) / I stopień gotowania / czas ok. 10 min.
filet z sandacza / I stopień gotowania / czas ok. 5 min.
dorsz /okoń / I stopień gotowania / czas ok. 4 min.
POZOSTAŁE (czas garowania zawsze odnosi się do 500 g produktu)
ryż basmati / I stopień gotowania / czas ok. 2 min.
ryż długoziarnisty / I stopień gotowania / czas ok. 10 min.
risotto / I stopień gotowania / czas ok. 7 min.
knedle na parze / I stopień gotowania / czas ok. 7 min.
wyroby mączne/ I stopień gotowania / czas ok. 6 min.
WARZYWA (czas garowania zawsze odnosi się do 500 g produktu)
szpinak / I stopień gotowania / czas ok. 0,5 min.
kalafior (cały/różyczki) / I stopień gotowania / czas ok. 7 min./5 min.
brokuł (różyczki) / I stopień gotowania / czas ok. 4 min.
marchew (talarki) / I stopień gotowania / czas ok. 4 min.
ziemniaki (przecięte na 4 części) / I stopień gotowania / czas ok. 8 min.
kapusta kiszona / II stopień gotowani / czas ok. 10 min.
fasola biała / II stopień gotowania / czas ok. 25 min.
fasola kidney (suszona) / II stopień gotowania / czas ok. 65 min.
soczewica / II stopień gotowania / czas ok. 10 min.
dostępny w 2 kolorach czarnym i czerwonym i w 3 pojemnościach:
czarny / mały 2,5 litra czerwony / średni 4,5 litra czarny / duży 6,5 litra