Szybkie ciasteczka z jabłkiem

 

 

 
 
Pyszne, małe ciasteczko warte grzechu. Idealne połączenie pulchnego ciasta i jabłka.
W sezonie jesiennym, kiedy jabłka królują na straganach umilamy sobie popołudnia właśnie
takimi maleństwami i aromatyczną kawą. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, a jabłko
- jeśli wyposażymy się w krajacz do jabłek Gefu Pomo - kroi się w zasadzie samo.
Ciasteczka najlepiej smakują zaraz po wyciągnięciu z pieca, grubo posypane cukrem pudrem,
jednak jeśli nie uda się nam zjeść od razu 40 sztuk, nie martwmy się, na drugi dzień będą
równie pyszne.
 
 
 
  
Zaczynamy od ciasta, które w przypadku tych ciastek jest połączeniem ciasta kruchego z drożdżowym. Będziemy potrzebować:
350 gram mąki pszennej, ok. 5 łyżek cukru pudru (możemy pominąć), szczyptę soli i ok. 180 gram zimnego masła
pokrojonego w kostkę. Te składniki umieszczamy w dużej misce, albo na stolnicy. W mniejszej misce umieszczamy ok.
15 gram pokruszonych świeżych drożdży i ok. 150 ml gęstej śmietanki 18 %. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru
i mieszamy ze śmietaną. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby zaczęły pracować. Za pomocą siekacza do ciasta siekamy masło z mąką.
Dodajemy roztrzepane 1 całej jajko i 1 żółtko. Do mąki wlewamy śmietanę z drożdżami i rękami zagniatamy jednolite ciasto.
Jeśli ciasto się klei można podsypać lekko mąką. Ciasto gotowe, odstawiamy je na bok od ściereczką
- na ok. 15-20 minut, i zabieramy się za jabłka. 
 
 
  
   


Na taką ilość ciasta potrzebujemy ok. 2 - 3 jabłek.


Najlepiej tzw.stołowych, czyli twardych, słodko - winnych
nadających się do wypieków. Może być to np. odmiana
ligol, janagold albo lobo, albo po prostu nasze ulubione.
W zależności od odmiany jabłka, będzie ono bardziej
twarde lub rozpadające się w upieczonym ciastku.


Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki.
My do obierania wykorzystaliśmy stalowy obierak
niemieckiej marki Gefu oraz krajacz Pomo Gefu.
W sezonie na jabłka warto mieć te narzędzia w kuchennej
szufladzie. Obierak Gefu jest bardzo poręczny, niczym
narzędzie chirurgiczne precyzyjnie oddziela skórkę
od owocu. Kilka ruchów i jabłko - jak i każde inne
warzywo /owoc ze skórką, obrane.
Krajacz Pomo znajdzie zastosowanie nie tylko do krojenia
jabłek, ale również pomidorów i krążków ananasa.
Dzięki niemu otrzymamy 12 równych kawałków jabłka,
a gniazdo z pestkami zostanie oddzielone
za pomocą środkowego, okrągłego noża. Wystarczy
więc tylko umieścić jabłko pod krajaczem i mocno
docisnąć go do owocu.


Oba narzędzia wykonane z najwyższej jakości stali
nierdzewnej są łatwe w utrzymaniu w czystości i możemy
mieć pewność, że posłużą nam przez długie lata.
 
   
 
   
krajacz do jabłek i pomidorów pomo gefu
   
   
    
   
  
   
  
   
  

Piekarnik nastawiamy na temperaturę ok. 190 ºC.


Ciasto powinno być miękkie i dzięki drożdżom
lekko "napuchnąć". Najlepiej podzielić je na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na grubość ok 7-8 mm.
Małą szklaneczką najlepiej o średnicy nie większej niż 8 cm
wykrawać krążki. Na każdym krążku układać półksiężyc
jabłka i zakrywać ciastem, ale nie sklejamy.
Jabłko ma być tylko zakryte, a ciasto tylko lekko
do niego przywierać.
Jeśli jabłko jest zbyt duże można przekroić je na pół.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut
- aż ciastka urosną (napęcznieją) i lekko się zrumienią.


Wychodzi ok. 35 - 40 ciasteczek.


Najlepiej jeść jeszcze ciepłe grubo posypane cukrem
pudrem.
   
posypywanie ciastek cukrem pudrem  
   
 
   
   
   

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel