Szagówki w pomidorach.
2017-08-07
Składniki na kluski szagówki:
ok. 1/2 kg ugotowanych na miękko ziemniaków (można ugotować dzień wcześniej)
mąka pszenna
jajko
sól
W dużym garnku wstawiamy wodę. Musi się zagotować.
Ugotowane, zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, albo po prostu ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na stolnicę, formujemy kulkę i wykrawamy z niej 1/3.
Miejsce to wypełniamy mąką. Tak najłatwiej określić ilość mąki jaką powinniśmy zużyć do przygotowania klusek.
Teraz całość delikatnie łączymy dodajemy jajko i sól i szybko zagniatamy ciasto.
Niektóre ziemniaki będą wymagały większej ilości mąki, jednak należy pamiętać, że im więcej mąki, tym kluski będą twardsze. Starajmy się podsypywać jej jak najmniej, ciasto jednak nie powinno kleić się do stolnicy, musi mieć miękką, ale zwartą strukturę. Nie należy go też zbyt długo wyrabiać, a raczej sprawnie i szybko zagnieść do połączenia się składników.
Formujemy kulkę i dzielimy ją na ok. 4-6 części. Z każdej na podsypanej stolnicy formujemy ręcznie równe wałeczki grubości 2,5-3 cm.
Następnie kroimy każdy wałeczek na mniejsze części o długości ok. 3 cm. Oto małe szagówki / kopytka. Jeśli chcemy nadać naszym kluseczką włoski sznyt, każdą kluskę dociskamy widelcem robiąc w niej charakterystyczny wzorek, taki jak przy włoskich gnocchi.
Do wrzącej, posolonej wody wrzucamy pojedynczo kluseczki i delikatnie mieszamy łyżką cedzakową.
Kiedy wypłyną na wierzch, gotujemy je 1 minutę i przekładamy łyżką na duży talerz, tak aby każda kluska leżała oddzielnie.
Aby kluseczki nie przywarły do talerza, można wysmarować go lekko oliwą.
Sos pomidorowy:
5-6 dużych, dojrzałych pomidorów
5 cebulek typu szalotka
5-6 ząbków czosnku
kapary (mała garść)
oregano suszone
pieprz
pieprz cayenne (chilli)
(nie dodajemy soli)
bazylia
mozzarella (1-2 kulki)
Szalotkę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia.
Dodajemy pokrojone w dużą kostkę pomidory i przyprawy. Redukujemy ok. 15 minut na średnim ogniu.
Pomidory muszą się rozpaść, a sok powinien prawie w całości odparować
- należy uważać, aby sos nie przypalił się, trochę soku z pomidorów powinno zostać.
Pod koniec wrzucamy kapary.
Całość delikatnie, przez krótką chwilę, miksujemy za pomocą ręcznego blendera.
Struktura powinna zostać nadal "chropowata" z widocznymi kawałkami warzyw.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
Na formę żaroodporną przelewamy sos. Układamy na nim kluski. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli.
Całość posypujemy jeszcze ewentualnie kaparami i listkami bazylii.
Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Włączamy termoobieg.
Powinno wystarczyć 15 minut. Naszym celem jest jedynie rozpuścić mozzarellę i lekko spiec wierzch.
Przed podaniem chwilę odczekać - aby sos lekko przestygł.
Posypać świeżą bazylią.
Idealne letnie danie gotowe!
Gnocchi w polskim wydaniu, czyli szagówki w pomidorach!
Latem warto korzystać z tego co sezonowe i najlepsze teraz, wypieszczone przez słońce i ciepło.
Do takich warzyw należą pomidory, dlatego warto wykorzystywać je w letnich daniach na okrągło - jeśli się da, nawet codziennie.
Pomysł na kopytka, czyli wielkopolskie szagówki w pomidorach zaczerpnęliśmy z sierpniowego wydania Moje Gotowanie
- od siebie dodaliśmy oregano, kapary, które idealnie komponują się z pomidorami i zapiekanie całości w piekarniku.
Do zapiekania wykorzystaliśmy porcelanową formę do tarty, która jak widać nadaje się nie tylko do ciast, ale także dań jarskich! Co Wy na to?
Danie prezentuje się wyśmienicie i smakuje niebiańsko. Pyszna propozycja na smaczny, niedrogi i zdrowy letni obiad.
Spróbujcie.