Spaghetti ze świeżymi pomidorami

 

        
 


 
Spaghetti ze świeżymi pomidorami
- najlepiej smakuje w upalne dni -
  
Letnie upały rozleniwiają. Komu chciałoby się wtedy stać nad garnkami. A może w ogóle zapytać
komu chce się wtedy jeść obiad. Ale fakt jest, że nawet w takie dni posilić się trzeba, dlatego
zróbmy coś prostego. Coś lekkostrawnego i gotowego w 5 minut. Z wykorzystaniem sezonowych
produktów, czyli latem pięknych, dojrzałych, pachnących pomidorów! Nasz letni hit obiadowy:
Spaghetti ze świeżymi pomidorami (wariant najprostszy)!
Tajemnicą smaku w tym prostym daniu jest jakość produktów, dlatego należy użyć dobrej jakości
makaronu najlepiej wyprodukowanego we Włoszech, dobrej jakości świeżego parmezanu
lub sera pecoriono, dobrej jakości oliwy tłoczonej na zimno, i oczywiście świeżych, dojrzałych,
aromatycznych pomidorów (najlepiej z własnego ogródka lub działki).
Połączenie letniego, upalnego popołudnia z miską pełną takiego makaronu to "niebo w gębie".

 

 

   
Dla 2 osób potrzebujesz:  




       2-3 dojrzałe, świeże pomidory   
kilka gałązek świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
dobrej jakości oliwa np. oliwa z oliwek,
albo oliwa rzepakowa z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz


       dobrej jakości makaron spaghetti z mąki durum
parmezan


       Bierzemy dużą miskę, w której wymieszamy
pomidory z makaronem.
Kroimy pomidory na małe kawałki.
Dorzucamy listki bazylii i wyciśnięty lub drobno
posiekany czosnek. Polewamy oliwą.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Do miski dokładamy gorący makaron ugotowany
al dente i wszystko ze sobą mieszamy.
Przekładamy na talerze. 
Za pomocą ostrej tarki ucieramy świeży parmezan
i posypujemy nim makaron.
                   
   
Nasza rada: Gotując makaron do wody nigdy nie dolewaj oliwy. Makaron lepiej oblepi się sosem i dodatkami.
Do wody, w której gotujesz makaron dosyp sporo soli, w ten sposób makaron będzie bardziej wyrazisty. 
 
   
 
Czy wiesz, że?
Wiele firm posiada w swojej ofercie specjalny garnek do makaronu choćby garnek do makaronu Schulte-Ufer Wega
Taki garnek posiada specjalny wkład z dziurkami, dzięki czemu łatwiej wyciągnąć makaron z garnka, bez męczącego
wyławiania go łyżką. Praktycznie wkład zastępuje cedzak.Sam garnek można normalnie wykorzystywać do gotowania np. zupy.
Jeśli w Twoim domu je się dużo makaronu, prawie jak we Włoszech:-), warto zastanowić się nad zakupem dobrego garnka
dedykowanego właśnie makaronom. W ofercie Portform znajdziesz kilka różnych modeli garnka do makaronu.
 
Kategorie, w których znajdziesz te produkty w naszym sklepie: Wyciskacze do czosnku Tarki i młynki do parmezanu  
 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel