Ravioli z serem i kaszą jaglaną.
2017-09-07


Ciasto na ravioli jest dziecinnie proste.
Wystarczą dwa składniki ok. 400 g mąki pszennej np. poznańskiej plus gorąca woda - ok. 250 ml.
Najlepiej przygotować je w mikserze - wychodzi wtedy dobrze wyrobione i elastyczne.
Woda nie powinna być wrząca - najlepiej o temperaturze ok. 85 ºC, czyli lekko przestudzona.
Mąkę przesiewamy i lekko solimy, dolewamy wodę. Miksujemy do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta.
Aby ciasto miało ładny żółty kolor można dodać pół łyżeczki kurkumy.
nasza rada: Najlepiej zacząć od 300 g mąki i 2/3 wody, wtedy wystarczy być czujnym i sprawdzać,
czy ciasto wymaga dodania mąki, czy wody - unikniemy wtedy dodawania jednego i drugiego w nieskończoność :-)
Tak przygotowane ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i przez chwilę ugniatamy.
Formujemy kulkę i wkładamy do miseczki przykrywając ją talerzykiem. Odstawiamy na 20 -30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz do ravioli.
Składniki na farsz
ok. 200 g półtłustego twarogu
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 żółtko
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
natka
sól
pieprz


Będziemy potrzebować dużą wygodną miskę do mieszania, np. taką 2,7-litrową ceramiczną miskę Mason Cash.
Ser rozdrabniamy - można to zrobić mikserem, maszynką do mięsa lub praską do ziemniaków.
Kaszę jaglaną gotujemy.
nasza rada: Naszym zdaniem najlepsza wychodzi, kiedy najpierw uprażymy ją na sucho
(ok. 5 minut w stalowym rondlu od czasu do czasu potrząsając rondelkiem), a następnie w proporcji
kasza: woda / 1:3 gotujemy na małym ogniu z odrobiną soli, aż większość wody zostanie wsiąknięta przez kaszę.
Ściągamy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy pod kocem na ok. 15-20 minut.
Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle klarowanym. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Do zmielonego twarogu dodajemy kaszę, żółtko, zeszkloną cebulkę z czosnkiem, natkę i przyprawy do smaku.
Mieszamy.
Teraz wstawiamy duży garnek wody.




Kiedy woda się gotuje rozwałkowujemy ciasto na dwa równe, cienkie płaty.
Pamiętając o dobrym podsypaniu cista, aby nie przywarło do stolnicy.
Za pomocą wykrawacza do ravioli zaznaczamy na cieście miejsca na farsz, który następnie
nakładamy łyżeczką na środek, każdego zaznaczonego krążka.
Teraz zakrywamy to drugim płatem ciasta i przystępujemy do najfajniejszej czynności,
czyli wykrawania okrągłego ravioli.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch.


Pierożki podawać z podsmażonym boczkiem i cebulką.
A tu zajrzyjcie jak proste jest wykrawanie ravioli >>
