Promocje
|
Nowości
Tel
62 300 00 52
E-mail
kontakt@portform.pl
Koszyk
(0)
0,00 zł
Zaloguj się
(0)
Gotowanie
Garnki
Patelnie
Zestawy garnków
Garnki żeliwne
Garnki stal nierdzewna
Garnki miedziane
Garnki na indukcję
Garnki Le Creuset
Garnki WMF
Garnki Zwilling
Garnki ceramiczne Silit
Garnki do szparagów
Garnki do gotowania na parze
Garnki do makaronu
Szybkowary
Brytfanny żeliwne
Brytfanny stal nierdzewna
Brytfanny ceramiczne
Rondle żeliwne
Rondle ze stali nierdzewnej
Naczynia Tagine
Czajniki
Patelnie żeliwne
Patelnie indukcyjne
Patelnie bez teflonu
Patelnie stal nierdzewna
Patelnie z powłoką nieprzywierającą
Patelnie miedziane
Patelnie ceramiczne
Patelnie grillowe
Patelnie do naleśników
Patelnie do smażenia i pieczenia ryb
Patelnie żeliwne Skeppshult
Patelnie Wok
Ceramiczne garnki Emile Henry
Jadalnia i Bar
Zestawy sztućców
Sztućce do sałaty
Sztućce do serwowania
Łyżeczki i widelczyki deserowe
Talerze i Półmiski
Miski i miseczki
Filiżanki
Porcelana Grand Cru
Dzbanki do kawy i herbaty
Cukiernice i Mleczniki
Szklanki do wody
Karafki na wodę
Kubki porcelanowe
Maselniczki
Kieliszki na jajka
Zastawa dla dzieci
Zastawa szklana
Tekstylia stołowe i dodatki
Karafki do wina
Kieliszki do wina i szampana
Kieliszki do piwa i wódki
Kieliszki do whisky i drinków
Akcesoria do wina
Pojemniki na lód i foremki do lodu
Shakery & akcesoria do drinków
Korkociągi do wina
Szklanki do drinków
Kawa & Herbata
Zaparzacze do kawy
Zaparzacze do herbaty
Młynki do kawy
Akcesoria do kawy i herbaty
Czajniki tradycyjne
Szklanki do herbaty i kawy
Filiżanki do kawy i herbaty
Kubki
Kubki termiczne
Cukiernice i Mleczniki
Termosy konferencyjne
Wyposażenie kuchni
Bestsellery
Chlebaki
Deski do krojenia
Koszyczki na pieczywo
Pojemniki kuchenne
Szklane pojemniki kuchenne
Pojemniki do lodówki
Relingi kuchenne
Młynki do przypraw
Naczynia do Fondue
Tace i stoliki śniadaniowe
Czajniki elektryczne
Czajnik Le Creuset
Tostery Bugatti
Blendery
Ekspresy do kawy
Wyciskarki do cytrusów
Noże kuchenne
Bestsellery
Zestawy noży w bloku
Zestawy noży kuchennych
Noże Szefa Kuchni
Noże Wüsthof
Noże Zwilling
Japońskie noże MIYABI
Noże Global
Noże Le Creuset
Noże Santoku
Noże do chleba
Noże do mięsa i wędlin
Noże do trybowania mięsa
Noże kuchenne uniwersalne
Noże do warzyw i owoców
Noże do filetowania
Noże do łososia
Noże do steków
Tasaki kuchenne
Noże do pizzy
Listwy na noże
Bloki na noże
Nożyce do drobiu i ostrzałki do noży
Nożyczki kuchenne
Noże do sera
Pieczenie
Bestsellery
Tortownice
Keksówki
Formy do babek
Formy do pieczenia tarty
Zamykane formy z pokrywą
Muffiny i inne formy
Formy silikonowe do pieczenia
Forma do pieczenia chleba, pizzy i zapiekanek
Brytfanny i formy ceramiczne do pieczenia
Żeliwne formy do pieczenia
Miarki i Miski do ciasta
Maszynka do ciastek
Wałki do ciasta
Przybory do pieczenia
Serwowanie ciast
Kamienie do pizzy
Termometry do piekarnika
Maty silikonowe do pieczenia
Akcesoria do kuchni
Przybory kuchenne
Tarki kuchenne
Obieraki do warzyw i owoców
Maszynki do makaronu
Akcesoria do pizzy
Wyciskacze do czosnku
Durszlaki i sitka kuchenne
Maszynki do przecierania warzyw i owoców
Krajacze do warzyw
Wyciskacze do cytrusów
Suszarki do sałaty
Moździerze kuchenne
Termometry kuchenne
Minutniki kuchenne
Miski kuchenne
Miarki kuchenne
Praski do ziemniaków
Akcesoria do pieczenia
Ociekacze do naczyń
Akcesoria do grillowania
Wagi kuchenne
Młynki do pieprzu
Młynki do soli
Elektryczne młynki
Karafki na oliwę
Pojemniki na przyprawy
Solniczki i pieprzniczki
Zioła w kuchni
Porządek w kuchni
Doniczki na zioła do kuchni
Dla domu
Duńskie meble
Meble ogrodowe Skagerak
Eleganckie wyposażenie domu
Kosze na śmieci
Kosze do segregacji śmieci
Akcesoria do łazienki
Suszarki i kosze na pranie
Misy na owoce i patery
Świeczniki i lampiony
Wazony szklane do kwiatów
Dekoracje domu
Doniczki
Zegary kuchenne
Lampy paleniska i hamaki
Kosze piknikowe
Pojemniki na drugie śniadanie
Torby na zakupy i podróżne
Parasole ogrodowe Skagerak
Gadżety do kuchni
elektryczne
kuchenne wyposażenie
TG
Zestaw garnków WMF
Brytfanna gęsiarka
Blender Bugatti
I
Brytfanny indukcyjne do pieczenia
Brytfanny do pieczenia ciasta
Przepis na placek lotaryński
wróć na blog»
Smaczny zarówno na ciepło,
jak i na zimno. Podstawa tego placka
to wytrawne ciasto kruche, a nadzienie
boczek, śmietanka i jajka. Oto francuski
pomysł na obiad, ciepłą kolacją, ale też
świetne danie piknikowe.
Przedstawiamy nasze
quiche lorraine
.
Proste, a zarazem wyjątkowe danie
na co dzień i od święta.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje
po przestygnięciu, kiedy masa już dobrze
stężeje.Tartę można podać z sałatą,
albo sałatką pomidorową.
Jeśli zasmakuje nam wersja podstawowa
quiche możemy spróbować zrobić ją
z innym nadzieniem, np. ze szpinakiem,
z warzywami z grilla, z dodatkiem
szparagów ... bądźmy kreatywni do woli,
a danie to na pewno za każdym razem
zachwyci.
Składniki na ciasto:
ok. 250 g mąki pszennej, 125 g schłodzonego masła, żółtko, szczypta soli plus 3-5 łyżki zimnej wody.
Składniki na nadzienie:
ok. 150-200 g boczku (dowolnie wędzonego, parzonego, surowego), 400 ml gęstej śmietanki 12 %,
3-4 jajka, 2 cebulki, ok. 100-150 g twardego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Sposób przygotowania ciasta:
Z podanych składników ugnieść ciasto. Najpierw do mąki z solą dodać mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę.
Najlepiej połączyć je z mąką i żółtkiem przy pomocy specjalnego
siekacza do ciasta kruchego
, albo noża.
Pod koniec siekania dodać wodę. Krótko zagniatać. Uformować kulkę, którą najlepiej lekko spłaszczyć (szybciej się schłodzi,
a potem łatwiej rozwałkuje). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200ºC.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Włożyć nim okrągłą blaszkę do tart. Nasza blaszka miała średnicę 28 cm.
Ciasto nakłuć widelcem. Położyć na nim papier do pieczenia i wysypać
ceramiczny groszek
lub jeśli nie mamy np. ziarna fasoli,
które obciążą ciasto. Ma to zapobiec wybrzuszeniu się ciasta podczas podpiekania.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Sposób przygotowania masy:
Śmietankę łączymy z roztrzepanymi jajkami. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę i
utarty ser
. Trochę sera odłożyć do posypania
placka przed włożeniem go do pieca. Boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć, tak aby ładnie się zrumienił i lekko wytopił.
Pod koniec dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
Na podpieczone ciasto wysypujemy podsmażony boczek. Na boczek wylewamy masę śmietanowo - jajeczną. Całość posypujemy
utartym serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut, aż placek się ładnie zrumieni.
Przed podaniem warto poczekać 15 minut, aby tarta lekko przestygła. Podawać z lekką sałatą lub sałatką z pomidorów.
Polecane
Młynek do gałki muszkatołowej Muskatino AdHoc
169,00 zł
Kubek z sitkiem do przesiewania Küchenprofi
69,00 zł
Tarka grube oczka Elite Microplane
120,00 zł
135,00 zł
Patelnia z żeliwa głęboka Chef's Selection Skeppshult 20 cm
359,00 zł
Drewniany wałek do ciasta z regulacją grubości Joseph Joseph multikolor
139,99 zł
Ceramiczna forma do tarty Emile Henry 28 cm jasna
264,99 zł
Forma do tarty Le Creuset Cherry Red 28 cm
289,99 zł
4.81
/ 5.00
27 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-07-04
Wszystko OK
2020-11-11
Polecam , pełna profeska.
Wyświetl wszystkie opinie (
27
)
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z
Polityką dotyczącą cookies
. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij