Przepis na placek lotaryński

 
 
  






Smaczny zarówno na ciepło,
jak i na zimno. Podstawa tego placka
to wytrawne ciasto kruche, a nadzienie
boczek, śmietanka i jajka. Oto francuski
pomysł na obiad, ciepłą kolacją, ale też
świetne danie piknikowe.
Przedstawiamy nasze quiche lorraine.
Proste, a zarazem wyjątkowe danie
na co dzień i od święta.
Naszym zdaniem najlepiej smakuje
po przestygnięciu, kiedy masa już dobrze
stężeje.Tartę można podać z sałatą,
albo sałatką pomidorową.
Jeśli zasmakuje nam wersja podstawowa
quiche możemy spróbować zrobić ją 
z innym nadzieniem, np. ze szpinakiem,
z warzywami z grilla, z dodatkiem
szparagów ... bądźmy kreatywni do woli,
a danie to na pewno za każdym razem
zachwyci.
 
       
 
Składniki na ciasto: ok. 250 g mąki pszennej, 125 g schłodzonego masła, żółtko, szczypta soli plus 3-5 łyżki zimnej wody.
Składniki na nadzienie: ok. 150-200 g boczku (dowolnie wędzonego, parzonego, surowego), 400 ml gęstej śmietanki 12 %,
3-4 jajka, 2 cebulki, ok. 100-150 g twardego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
 
 
Sposób przygotowania ciasta: 
Z podanych składników ugnieść ciasto. Najpierw do mąki z solą dodać mocno schłodzone masło pokrojone w kostkę.
Najlepiej połączyć je z mąką i żółtkiem przy pomocy specjalnego siekacza do ciasta kruchego, albo noża.
Pod koniec siekania dodać wodę. Krótko zagniatać. Uformować kulkę, którą najlepiej lekko spłaszczyć (szybciej się schłodzi,
a potem łatwiej rozwałkuje). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200ºC.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Włożyć nim okrągłą blaszkę do tart. Nasza blaszka miała średnicę 28 cm.
Ciasto nakłuć widelcem. Położyć na nim papier do pieczenia i wysypać ceramiczny groszek lub jeśli nie mamy np. ziarna fasoli,
które obciążą ciasto. Ma to zapobiec wybrzuszeniu się ciasta podczas podpiekania.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Sposób przygotowania masy:
Śmietankę łączymy z roztrzepanymi jajkami. Solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę i utarty ser. Trochę sera odłożyć do posypania
placka przed włożeniem go do pieca. Boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć, tak aby ładnie się zrumienił i lekko wytopił.
Pod koniec dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę.


Na podpieczone ciasto wysypujemy podsmażony boczek. Na boczek wylewamy masę śmietanowo - jajeczną. Całość posypujemy
utartym serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 minut, aż placek się ładnie zrumieni.
Przed podaniem warto poczekać 15 minut, aby tarta lekko przestygła. Podawać z lekką sałatą lub sałatką z pomidorów.
 
 
 
 
 
         

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel