Przepis na pierogi z serem, malinami i borówką.
|
Pyszny, lekki obiad świetnie sprawdzi się latem,
kiedy nie mamy ochoty na mięso, ciepłe zupy
i klasyczne jednogarnkowe potrawy.
Dziś prezentujemy nasze pierogi z białym serem
z dodatkiem świeżych malin i aromatycznych
borówek. W tym miejscu musimy szczerze
przyznać, że lepienie pierogów nigdy nie zaliczało
się w naszej kuchni, do zadań lubianych.
Na samą myśl o lepieniu kilkudziesięciu, marzenie
o domowych pierogach zaczynało się rozpływać
i spiesznie oddalać...
Tak było, ale postanowiliśmy to zmienić i
znaleźć rozwiązanie, które ułatwiłoby nam
pracę i pozwoliło częściej - bez wysiłku,
cieszyć się i delektować pysznymi pierogami.
Znaleźliśmy narzędzie jakim jest prezentowany
tu dziś zaciskacz do pierogów Küchenprofi.
Test wypadł pozytywnie, i od dziś to nie my,
a on będzie u nas w domu lepił idealne pierogi.
Jeśli Ty też lubisz jeść pierogi, ale gorzej idzie
ci z ich przygotowywaniem, zapraszamy do
przeczytania tego wpisu - może zaciskacz stanie
się również twoim wsparciem przy lepieniu
pierogów.
|
![]() |
![]() |
Oprócz zaciskacza do pierogów., dziś w roli drugoplanowej również: regulowany wałek do ciasta Joseph Joseph
Naszym zdaniem zdali egzamin na medal, dlatego chętnie polecamy i wałek, i zaciskacz, a poniżej fotorelacja z ich poczynań.
|
|
![]() |
Ciasto na pierogi
ok. 400 - 500 gram mąki pszennej typ 500
(poznańska do pierogów)
ok. 300 ml gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oliwy (np. rzepakowa nierafinowana)
szczypta soli
Mąkę najlepiej przesiać do dużej miski.
Dodać sól, oliwę i jajko - wymieszać.
Stopniowo wlewać gorącą wodę mieszając
ją przy pomocy drewnianej łyżki, aż większa
część mąki połączy się z wodą. Spróbuj
uformować łyżką kulę, jeśli ciasto da się
dotknąć i nie parzy, formuj kulkę ręką.
Można delikatnie podsypać mąką. Następnie
nałóż na nią miseczkę, tak aby ciasto znalazło
się pod nią. (Jak mawiała babcia ciasto musi się spocić.)
Po ok. 10-15 minutach zdjąć miseczkę i jeśli
ciasto jest dostatecznie chłodne jeszcze
raz lekko zagnieść. Ciasto musi być elastyczne,
nie powinno się kleić do rąk i stolnicy.
Idealne ciasto wychodzi, kiedy przygotujemy je z pomocą
robota kuchennego, więc jeśli macie taki sprzęt, nie wahajcie
się go użyć:-)
|
![]() |
|
![]() |
Nadzienie do pierogów
ok. 400 gram białego twarogu
w naszym przypadku półtłusty
ok. 100 gram cukru pudru
(według uznania, można dodać więcej)
1 jajko
opcjonalnie wanilia 1/2 laski
(może być cukier wanilinowy)
200-300 gram maliny
200-300 gram borówka amerykańska
Twaróg rozkruszyć za pomocą widelca,
albo jeśli mamy więcej czasu przecisnąć przez
praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce.
Dodać cukier puder i wanilię.
Następnie rozbełtane jajko.
Jeśli ser nie był mielony, tylko rozgnieciony
widelcem warto - aby masa serowa była gładka,
zmielić całość ręcznym blenderem, do uzyskania
kremowego, jednolitego twarożku.
Maliny i borówki będziemy dodawać
osobno. Należy je tylko dokładnie umyć
pod bieżącą wodą i osuszyć.
|
No to zaczynamy lepienie!
|
|
![]() |
![]() |
Nasz pierwszy bohater to wałek do ciasta Joseph Joseph. Dzięki zdejmowanym krążkom można odmierzyć grubość
ciasta, którą akurat potrzebujemy. My zaczęliśmy od 6 mm, aby zejść do 4 mm. Dzięki takiemu wałkowi ciasto ma zawsze tą samą,
wymaganą grubość. Wałek Joseph Joseph wykonano z drewna, co naszym zdaniem jest jego zaletą, lubimy tradycję połączoną
z nowymi funkcjami!
|
|
![]() |
|
Wykrawanie i lepienie pierogów poszło bardzo sprawnie. Pierwszy raz postanowiliśmy spróbować wykonać pierogi nie lepiąc ich ręcznie,
a przy pomocy specjalnego wykrawacza do pierogów.
Padło na klasyczny, stalowy wykrawacz i zaciskacz do pierogów Küchenprofi. Praca z nim to czysta przyjemność.
Ciasto najlepiej podzielić na dwie części. Oprószyć stolnicę mąką i jeszcze raz chwilę wyrabiać ciasto na stolnicy.
Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie powinno lepić się do rąk. Tak zarobione ciasto rozwałkowujemy na ok. 4-5 mm grubości.
Układamy zaciskacz dolną częścią na rozwałkowanym cieście i wykrawamy krążki - wystarczy dobrze docisną i 12-centymetrowy
krążek gotowy. Po odciśnięciu krążków, kolejno układamy każdy na zaciskaczu, a na nim układamy nadzienie. Należy umieścić je
na środku pierożka i szybkim ruchem docisnąć. Jeśli ciasto nie zlepia się idealnie, można delikatnie posmarować brzegi wodą.
U nas ten problem nie wystąpił. Pierogi lepiły się bardzo dobrze.
Ważne, aby krążki nie były zbytnio obsypane mąką (my podczas lepienia tych pierogów trochę z nią przesadziliśmy :-))
|
|
![]() |
![]() |
Zaciskacz do pierogów 12 cm to zaciskacz do dużych pierogów, naszym zdaniem wykorzystanie takiej wielkości jest o tyle praktyczne,
że lepimy szybciej i szybciej gotujemy. Mniejsze pierogi to jednak jeszcze raz tyle pracy i gotowanie w kilku porcjach.
|
|
![]() |
Zasługą zaciskacza jest to,
że każdy pieróg jest idealny.
Na każdy krążek kładliśmy czubatą łyżeczkę
masy serowej i kilka owoców.
Użyliśmy dużego zaciskacza o średnicy 12 cm
i otrzymaliśmy 15 dużych pierogów.
Wszystkie równe i każdy solidnie zlepiony.
Gotowaliśmy je w dwóch porcjach
ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię
Żaden pieróg nie rozkleił się podczas gotowania.
Pierogi podawać polane roztopionym masłem
- najlepiej klarowanym, z dodatkiem śmietanki
lub jogurtu. Posypać odłożonym owocami.
Można też zmiksować maliny, przecedzić je
przez sitko, aby oddzielić pestki, dodać do
smaku odrobinę cukru pudru i podać do
pierogów malinowy, aksamitny sos.
|
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Smaczny, letni obiad.
Porcja domowych pysznych pierogów na słodki ze świeżym twarogiem i soczystymi owocami.
Pięć dużych pierogów wypełnionych po brzegi nadzieniem i polanych masłem
to idealna porcja, która zaspokoi głód każdego łasucha.
Właśnie takie obiady lubimy jadać latem - nie są tak ciężkie, a za to są słodkie i owocowe.
Smacznego!
|
|
![]() |
![]() |
Nasza Wskazówka: Jeśli chcesz uzyskać więcej pierogów, użyj do zaciskania mniejszego zaciskacza o średnicy
10 cm, otrzymasz wtedy mniejsze pierogi, o wielkości zbliżonej do klasycznego pieroga. Z zaciskaczem o średnicy
12 cm, który został użyty przez nas otrzymasz dość spore pierogi. Z tym zaciskaczem do pierogów można by
pokusić się o zrobienie małych włoskich Calzone (pizza zawinięta na kształt pieroga)... kto wie, może znajdziecie
taki wpis wśród naszych kolejnych propozycji :-)
|
|
Kategorie, w których znajdziesz te produkty w naszym sklepie: Akcesoria do makaronu, klusek i pierogów
|