Pizza z bobem
2017-06-27

Pyszny domowy fast food w wydaniu sezonowym,
czyli jedźmy bób, kiedy tyle go pod ręką!

Ciasto: 300 g mąki pszennej przesianej plus 100 g mąki krupczatki - wymieszane z dużą szczyptą soli.
Zaczyn: 40 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, łyżka mąki i ok. 300 ml ciepłej (nie gorącej) wody.
Te składniki mieszamy i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski z posoloną mąką dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i zalewamy to podrośniętym zaczynem.
Możemy wszystko wyrobić mikserem / robotem kuchennym, albo ręcznie przy pomocy drewnianej łyżki.
Ciasto musi być gładkie, elastyczne i odklejające się od łyżki / ręki. Jeśli trzeba dodaj odrobinę wody lub więcej mąki.
Po wyrobieniu (10 minut ręcznie) odstawiamy je na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
Bób gotujemy. Świeżemu wystarczy 10 minut od zagotowania. Powinien być miękki, ale nie rozpadać się.
Obieramy go z łupinek. Po obraniu powinniśmy uzyskać ok. 250 g.
Do tego:
1 lub 2 cebule (pokrojone w plastry)
kilka ząbków czosnku (pokrojony w plasterki)
5-8 filecików anchoise
2-3 jajka
opcjonalnie kilka pieczarek (podsmażonych)
gęsty sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy (jeśli nie mamy domowego, może być ketchup)
mozzarella (1 kulka)
opcjonalnie ser z niebieską pleśnią (Lazur)
Kiedy ciasto wyrośnie należy rozgrzać piekarnik do 200-220 ºC.
Ciasto chwilę zarabiamy i przy pomocy wałka rozwałkowujemy na cienki placek.
Smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego na którym układamy bób (opcjonalnie pieczarki),
fileciki anchoise, cebulkę i czosnek (wcześniej lekko podsmażone). Całość lekko solimy, pieprzymy świeżym pieprzem.
Można dodać słodką / ostrą paprykę i oregano (zioła i przyprawy, które lubimy).
Pizzę na blasze wkładamy na najniższą półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut.
W tym czasie kroimy mozzarellę i ser pleśniowy (pół opakowania) na plastry.
Po 10 minutach przekładamy pizzę na środkową półkę i posypujemy serem zostawiając 2-3 puste miejsce na jajka.
Po kolejnych 5 minutach rozlewamy jajko tam gdzie nie posypaliśmy pizzy serem.
Jajka najlepiej przygotować sobie w oddzielnych miseczkach, aby łatwo przelać ja na ciasto.
Pieczemy aż biało jajka się zetnie. Żółtko powinno zostać lekko miękkie.
Pizza jest lekka i nietłusta - idealna na letni, szybki obiad lub ciepłą kolację
z kuflem ulubionego, dobrze schłodzonego piwa.
Smacznego!

