Patelnie ceramiczne
Można powiedzieć, że z impetem zalewają rynek, a my sięgamy po nie coraz chętniej i częściej.
Zastąpiły one popularne do tej pory patelnie z teflonu, które ustępują teraz miejsca kremowej ceramice.
Są to patelnie lekkie, oparte na aluminiowym korpusie pokrytym warstwą ceramiki i w przeciwieństwie do patelni żeliwnych są bardziej praktyczne
w codziennym gotowaniu, a dokładnie smażeniu.
Idealne patelnie do codziennego użytku, do szybkiego podgrzania jakiegoś dania, usmażenia jajecznicy, czy przygotowania np.
makaronu z kurczakiem lub schabowego.
Smaży się na nich z niewielką ilością tłuszczu.
Patelnie szybko rozprowadzają ciepło przez co szybko się nagrzewają.
Ceramiczna powłoka jest synonimem zdrowego gotowania, nie ma w niej bowiem żadnym szkodliwych związków ani metali,
takich jak choćby PFOA, ołów, fluor, czy kadm.
Kremowe ceramiczne wnętrze, podczas smażenia, daje również wrażenie schludności, przygotowywana potrawa wygląda
po prostu bardziej zachęcająco.
Patelnie aluminiowe - ceramiczne to patelnie nie przystosowane do pracy na indukcji, ale obie firmy zarówno Moneta jak i Barazzoni,
przygotowały specjalne serie patelnie do indukcji.
Przy wszystkich zaletach patelni ceramicznych, trzeba jednak nadmienić, że nie są to patelnie na lata, zwłaszcza używane codziennie,
z czasem zyskają kilka (niegroźnych) zarysowań, a ich właściwości stracą na efektywności. Nie powinno to nas jednak zrażać,
bo przecież wszystko kiedyś się zużywa, wtedy starą patelnię trzeba po prostu wymienić na nową.
W Portform do wyboru włoskie patelnie ceramiczne firmy:
Patelnie cermiczne Moneta