Patelnie ceramiczne








Można powiedzieć, że z impetem zalewają rynek, a my sięgamy po nie coraz chętniej i częściej.
Zastąpiły one popularne do tej pory patelnie z teflonu, które ustępują teraz miejsca kremowej ceramice.

Są to patelnie lekkie, oparte na aluminiowym korpusie pokrytym warstwą ceramiki i w przeciwieństwie do patelni żeliwnych są bardziej praktyczne
w codziennym gotowaniu, a dokładnie smażeniu.
Idealne patelnie do codziennego użytku, do szybkiego podgrzania jakiegoś dania, usmażenia jajecznicy, czy przygotowania np.
makaronu z kurczakiem lub schabowego.
Smaży się na nich z niewielką ilością tłuszczu.
Patelnie szybko rozprowadzają ciepło przez co szybko się nagrzewają.
Ceramiczna powłoka jest synonimem zdrowego gotowania, nie ma w niej bowiem żadnym szkodliwych związków ani metali,
takich jak choćby PFOA, ołów, fluor, czy kadm.
Kremowe ceramiczne wnętrze
, podczas smażenia, daje również wrażenie schludności, przygotowywana potrawa wygląda
po prostu bardziej zachęcająco.
Patelnie aluminiowe - ceramiczne to patelnie nie przystosowane do pracy na indukcji, ale obie firmy zarówno Moneta jak i Barazzoni,
przygotowały specjalne serie patelnie do indukcji.
Przy wszystkich zaletach patelni ceramicznych, trzeba jednak nadmienić, że nie są to patelnie na lata, zwłaszcza używane codziennie,
z czasem zyskają kilka (niegroźnych) zarysowań, a ich właściwości stracą na efektywności.
Nie powinno to nas jednak zrażać,
bo przecież wszystko kiedyś się zużywa, wtedy starą patelnię trzeba po prostu wymienić na nową.


W Portform do wyboru włoskie patelnie ceramiczne firmy:
Patelnie cermiczne Moneta
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel