Patelnia Moneta i smażenie jajka sadzonego

 
JAJKO SADZONE
- na śniadanie, na obiad, na kolacje. Dzisiaj stanie się dodatkiem do wiosennego, warzywnego obiadu, a przy okazji smażenia
jajka sadzonego w roli - jednak pierwszoplanowej - tu jajko musi ustąpić :-) - wystąpi wyśmienita do smażenia jajek sadzonych
  patelnia ceramiczna Moneta20 cm. Są to patelnia produkowane we Włoszech, wykonane z wysokiej jakości
ceramiki FineGres z dnem przystosowanym do pracy na indukcji.
 
 
Ceramiczna patelnia do jajek sadzonych Moneta

   
Jeśli szukasz patelni, na której można szybko i sprawnie usmażyć jajko, oto taka patelnia. Patelnie włoskiej marki Moneta to patelnie 
z wysokiej jakości ceramiki z właściwościami nieprzywierającymi, idealna do smażenia delikatnych potraw, a więc takich produktów jak:
jajka, ryby, warzywa. Producenci patelni z powłokami często dodają, że patelnie te służą właśnie do smażenia tego typu potraw i produktów,
o czym my za zwyczaj po zakupie szybko zapominamy i używamy ich do wszystkiego - a nie powinniśmy! Bowiem patelnie z powłokami
ceramicznymi, patelnie z powłokami nieprzywierającymi to patelnie, których nie powinno używać się do tzw. ostrego smażenia
oraz smażenia mięsa, gdyż przegrzewamy je wówczas, co prowadzi do osłabienia, a nawet zniszczenia powłoki, a tym samym patelnia
szybko traci na jakości. Używając patelni ceramicznych, takich jak patelnia Buongusto Moneta, warto pamiętać o kilku podstawowych
zasadach, które pozwolą nam dłużej cieszyć się tymi produktami, a więc:


  • patelni ceramicznych / nieprzywierających używać tylko do smażenia delikatnych potraw, które można smażyć na małej lub średniej mocy palnika; nigdy nie nagrzewać ich na największej mocy palnika, gdyż może doprowadzić to do przegrzania i zniszczenia powłoki
  • do mieszania i przewracania używać wyłącznie szpatułek i łyżek z wysokiej jakości miękkiego tworzywa, silikonu lub drewna
  • uważać, aby płomień nie wychodził poza obręb dna patelni (zwłaszcza w przypadku kuchenek gazowych)
  • myć wyłącznie ręcznie, nawet jeśli producent dopuszcza mycie w zmywarce; patelnie ceramiczne Moneta są niezwykle łatwe w  utrzymaniu w czystości, wystarczy letnia woda i odrobina płynu do zmywania
  • nigdy, przenigdy nie zalewać gorącej patelni zimną wodą np. w celu szybkiego schłodzenia jej po przypaleniu jakiejś potrawy, nieuchronnie doprowadzi to do zniszczenia powłoki
  • przed myciem wystudzić patelnię, a następnie jeśli coś przywarło, zalać ją ciepłą wodą i odczekać, aż resztki same odkleją się od dna
  • ważne by zwracać uwagę na tłuszcz, który używamy do smażenia - powinniśmy wybierać tłuszcze dobrej jakości o wysokim stopniu dymienia do takich należy m.in. masło klarowane, olej rafinowany rzepakowy; nie należy używać olei nienadających się do smażenia np. oliwy z oliwek extra virgin
  • nie zaleca się także natłuszczać patelni za pomocą dozowników do oleju ze sprejem, lepiej nalać oliwę na dno patelni, a następnie jej nadmiar usunąć za pomocą ręcznika kuchennego
  • zawsze smażyć choćby z odrobiną tłuszczu
  • na koniec przechowywanie - nie kładźmy patelni ceramicznych jedna na drugiej, gdzieś pomiędzy inne patelnie i garnki, łatwo się wówczas obtłuką, czy porysują; warto przechowywać je osobno lub chociaż przekładać warstwą ręcznika kuchennego lub bawełnianego, aby ich powierzchnia nie stykała się z innymi naczyniami
   
Patelnia Moneta Buongusto to najnowsza propozycja marki Moneta - zastosowano tu wysokiej jakości powłokę FineGres, którą cechuje
podwyższona wytrzymałość i nieprzywieralność. A dodatkowo jest to powłoka bez niklu, bez metali ciężkich i bez toksycznych
PFOA i PTFE. Spód patelni przystosowano do użycia na kuchenkach indukcyjnych. Uchwyt wykonano z wysokiej jakości, przyjemnego
w dotyku, tworzywa. Patelnia Buongusto jest patelnią lekko, a więc łatwo nią poruszać, np. kiedy chcemy bez używania łopatki kuchennej poruszyć smażone jajko, albo obsmażaną rybę. Do wyboru mamy patelnie o różnych średnicach: małą 20 cm, idealną do smażenia jajka
sadzonego, patelnię 24 cm, która pozwoli na przygotowanie jajecznicy lub omleta, no i klasyczny rozmiar - patelnię 28 cm, czyli taką na której
usmażymy warzywa, czy rybę. W ofercie Monety znalazła się również patelnia ceramiczna do smażenia naleśników, ma niski rant
ułatwiający przewracanie naleśników.


W naszej kuchni patelnia Moneta z ceramiczną powłoką o średnicy 20 cm sprawdza się wyśmienicie. Jest poręczna, nieciężka,
a powierzchnia gładka i szklista naprawdę nie przywiera. Mycie tej patelni ogranicza się w zadzie do spłukania jej pod ciepłą, bieżącą wodą
i przetarcia miękką gąbką nasączoną płynem do zmywania. Szukasz małej patelni do smażenia jajek? Wybierz patelnię ceramiczną
Moneta Buongusto 20 cm do indukcji, albo zajrzyj do patelni Moneta Mongres, które wykonano z tej samej ceramiki FineGres, z tym, że
ich dna nie przystosowano do pracy na indukcji.


Zapraszamy na nasz , a tam krótki filmik z patelnią Moneta.
   
Patelnia ceramiczna Moneta Buongusto   
   
Nóż do krojenia warzyw i ziół Wusthof Classic Naczynie do przechowywania jajek w lodówce porcealnowe
   
Ceramiczna patelnia na indukcję do smażenia jajek  Najlepsza patelnia ceramiczna Moneta na indukcję
   
Talerz obiadowy porcelanowy biały Rosendahl Grand Cru
Prosty, szybki, wiosenny obiad to po prostu młode skrobane
ziemniaki z wody posypane świeżym koperkiem, szparagi,
fasolka, gzika (charakterystyczna dla naszego regionu), albo
kilka różyczek młodego kalafiora. Co może być ukoronowaniem
takiego dania? Oczywiście jajko sadzone.
Dobrej jakości jajko - najlepiej wiejskie, usmażone na domowym
maśle klarowanym lekko posolone i posypane zielonym
szczypiorkiem. Nie potrzeba nawet żadnej bułki na maśle
do polania warzyw, ani masła, wystarczy to od smażenia jajka.


Nic dodać, nic ująć! Niebo w gębie! 
   
   

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel