Patelnia Moneta i smażenie jajka sadzonego
JAJKO SADZONE
|
|
Jeśli szukasz patelni, na której można szybko i sprawnie usmażyć jajko, oto taka patelnia. Patelnie włoskiej marki Moneta to patelnie
z wysokiej jakości ceramiki z właściwościami nieprzywierającymi, idealna do smażenia delikatnych potraw, a więc takich produktów jak:
jajka, ryby, warzywa. Producenci patelni z powłokami często dodają, że patelnie te służą właśnie do smażenia tego typu potraw i produktów,
o czym my za zwyczaj po zakupie szybko zapominamy i używamy ich do wszystkiego - a nie powinniśmy! Bowiem patelnie z powłokami
ceramicznymi, patelnie z powłokami nieprzywierającymi to patelnie, których nie powinno używać się do tzw. ostrego smażenia
oraz smażenia mięsa, gdyż przegrzewamy je wówczas, co prowadzi do osłabienia, a nawet zniszczenia powłoki, a tym samym patelnia
szybko traci na jakości. Używając patelni ceramicznych, takich jak patelnia Buongusto Moneta, warto pamiętać o kilku podstawowych
zasadach, które pozwolą nam dłużej cieszyć się tymi produktami, a więc:
|
|
Patelnia Moneta Buongusto to najnowsza propozycja marki Moneta - zastosowano tu wysokiej jakości powłokę FineGres, którą cechuje
podwyższona wytrzymałość i nieprzywieralność. A dodatkowo jest to powłoka bez niklu, bez metali ciężkich i bez toksycznych
PFOA i PTFE. Spód patelni przystosowano do użycia na kuchenkach indukcyjnych. Uchwyt wykonano z wysokiej jakości, przyjemnego
w dotyku, tworzywa. Patelnia Buongusto jest patelnią lekko, a więc łatwo nią poruszać, np. kiedy chcemy bez używania łopatki kuchennej poruszyć smażone jajko, albo obsmażaną rybę. Do wyboru mamy patelnie o różnych średnicach: małą 20 cm, idealną do smażenia jajka
sadzonego, patelnię 24 cm, która pozwoli na przygotowanie jajecznicy lub omleta, no i klasyczny rozmiar - patelnię 28 cm, czyli taką na której
usmażymy warzywa, czy rybę.
W naszej kuchni patelnia Moneta z ceramiczną powłoką o średnicy 20 cm sprawdza się wyśmienicie. Jest poręczna, nieciężka,
a powierzchnia gładka i szklista naprawdę nie przywiera. Mycie tej patelni ogranicza się w zadzie do spłukania jej pod ciepłą, bieżącą wodą
i przetarcia miękką gąbką nasączoną płynem do zmywania. Szukasz małej patelni do smażenia jajek? Wybierz patelnię ceramiczną
Moneta Buongusto 20 cm do indukcji, albo zajrzyj do patelni Moneta Mongres, które wykonano z tej samej ceramiki FineGres, z tym, że
ich dna nie przystosowano do pracy na indukcji.
Zapraszamy na nasz , a tam krótki filmik z patelnią Moneta.
|
|
Prosty, szybki, wiosenny obiad to po prostu młode skrobane
ziemniaki z wody posypane świeżym koperkiem, szparagi,
fasolka, gzika (charakterystyczna dla naszego regionu), albo
kilka różyczek młodego kalafiora. Co może być ukoronowaniem
takiego dania? Oczywiście jajko sadzone.
Dobrej jakości jajko - najlepiej wiejskie, usmażone na domowym
maśle klarowanym lekko posolone i posypane zielonym
szczypiorkiem. Nie potrzeba nawet żadnej bułki na maśle
do polania warzyw, ani masła, wystarczy to od smażenia jajka.
Nic dodać, nic ująć! Niebo w gębie!
|
|