Owocowa tarta i patera ze szklaną kopułą.

 

 

wróć na blog»
 

Latem stawiamy na
kruche tarty z owocami.
                      
   
Tarta to ciasto niezawodne. Można je zrobić szybko i na wiele sposobów. Latem sprawdza się idealnie.
Wystarczą sezonowe owoce i każda tarta zachwyca słodyczą, świeżością, kruchością i prostotą. Kombinacja ciasta na prawdziwym maśle i owoców - najlepiej z własnego ogrodu, to dla nas szybki i najsmaczniejszy letni deser. Takie ciasto cieszy też oko - zwłaszcza podane na pięknej paterze ze szklaną kopułą 
 
   
 
Każde spotkanie przy kawie i domowych wypiekach powinno być celebrowane. Bo przecież ktoś lub my sami, włożył w to swoją pracę, czas, i co najważniejsze serce. Dlatego nie można po prostu jak to się mówi "zjeść i cześć". W gonitwie dnia trzeba czasami zwolnić i porozkoszować się chwilą, aromatem kawy, smakiem domowego ciasta. A ponieważ jemy też oczami, warto stworzyć odpowiednią oprawę, np. podać tartę na pięknej paterze. Ci, którzy podwieczorki jadają na ogrodzie lub tarasie, ucieszą się z osłony przed owadami, czyli eleganckiej szklanej kopuły, którą nakryjemy ciasto umieszczone na paterze.
 
   
 

 

 

 

 
 
 
  
 
Przepis na kruche ciasto znajdziecie na naszym blogu w poście "Kruche ciastka z ananasem".
Otrzymujemy z tych składników ok. 500g ciasta, które wystarczy na formę do tary o średnicy 28 cm.
 
Nasze Rady:
1. Przesiewaj mąkę. Ciasto będzie pulchne, a ewentualne nieczystości zostaną w przesiewaku.
2. Do przygotowania ciasta kruchego używaj siekacza, nie ogrzejesz wtedy masła. Szybciej zarobisz z wszystkich składników
spójne ciasto, które w efekcie będzie bardziej kruche.
3. Do obciążenia ciasta wykorzystaj ceramiczne kuleczki. Zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia, dzięki czemu zostanie w nim miejsce na owoce, czy nadzienie.
4. Owoce z pestkami - wiśnie i czereśnie, pozbawisz pestek przy pomocy drylownicy. Jest to szybszy, efektywniejszy i czystszy sposób na usunięcie pestek, niż tradycyjnie ręcznie.
5. Minutnik - ten powinien znaleźć się w każdej kuchni. Kiedy pieczemy ciasto czuwa za nas, aby to się nie spaliło - poinformuje nas o upłynięciu czasu głośnym sygnałem.
 
   
 
  Drylownica do wiśni i czereśni  
 
Kiedy ciasto mamy już odpowiednio schłodzone (godzina w lodówce), a piekarnik już się nagrzewa, zostało nam tylko kilka czynności do wykonania. Ciasto należy rozwałkować, wyłożyć nim nasmarowaną masłem formę do tarty i podziurkować za pomocą widelca. Jeśli piekarnik nie jest jeszcze gotowy, ciasto warto włożyć na chwilę do lodówki. Czereśnie pozbawiamy pestek ręcznie (co niestety jest czasochłonne, męczące i brudzi ręce) lub za pomocą drylownicy, np. takiej.
Przed wyłożeniem ich na podpieczone ciasto oprószyć w mące ziemniaczanej. Jeśli nie chcemy aby ciasto przesiąkło sokiem, który wycieknie z owoców, należy je podpiec. Jednak pamiętajmy, że ciasto bez żadnego obciążenia wyrośnie tak, że nie będzie już na nim miejsca na owoce, dlatego wymyślono tzw. ceramiczny groszek,
czyli ceramiczne kulki do pieczenia, które wysypuje się na ciasto, a te obciążają je zapobiegając jego wybrzuszeniu się.
Tak obciążone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i pieczemy ok. 15 minut.
   
 
 
Do naszego ciasta wymyśliliśmy sobie jeszcze szybką kruszonkę. Składniki to ok. 150 g mąki pszennej i żytniej (pół na pół), ok. 4-5 łyżek cukru pudru, ok. 100 g zimnego masła, szczypta soli i odrobina ekstraktu z wanilii. Wszystko szybko zagnieść - dokładniej mówiąc "drobić między palcami", tak aby powstały duże i małe grudki. W zależności od konsystencji można dodać więcej mąki, lub masła.
 
Kategorie, w których znajdziesz te produkty w naszym sklepie są dostępne w dziale PIECZENIE

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel