Noże Wusthof
NOŻE WÜSTHOF made in Germany
Produkowane od 1814
kliknij na link aby przejść do pełnej oferty Wüsthof w Portform
Historia firmy
Od 1814 roku rodzinna firma ED. WÜSTHOF DREIZACKWERK KG produkuje w Solingen wysokiej jakości narzędzia tnące.
Z czasem nieduża firma rozwinęła się do jednej z najbardziej znaczących firmy zajmujących się produkcją kutych noży na świecie.
Dziś firmą prowadzoną od siedmiu pokoleń przez członków rodziny Wüsthof, zarządza Harald Wüsthof.
Ponad 300 pracowników, ok. 40 etapów produkcji - od kucia, przez hartowania, po szlifowanie, daje efekt w postaci 350 rodzajów
noży i akcesoriów z charakterystycznym logo marki - trójzębem, symbolem będącym potwierdzeniem dobrego design i ekskluzywności.
źródło: wusthof.de
Wüsthof - firma z tradycjami. Tworzy najlepsze noże kuchenne dla profesjonalistów i kucharzy-amatorów.
Zapraszamy na krótką prezentację o powstawaniu noży Wusthof :
Noże Wüsthof
Noże tej firmy, to noże bardzo ostre - ostrzenie w technologii PEtec (Wüsthof Perfection Edge Technology).
Wszystkie kute z jednego kawałka stali.
Do ich produkcji używa się specjalnej stali (chromowo-molibdenowo-wanadowej) X50 Cr MoV 15,
co gwarantuje wyjątkową ostrość, trwałe zachowanie właściwości tnących, odporność na korozję i łatwość ponownego ostrzenia.
Technologia PEtec
PEtec to najnowsza technologia ostrzenia noży z użyciem nowoczesnych, precyzyjnych robotów i laserów.
Liczne testy wydajności cięcia zgodnie z DIN EN ISO 8442-5 potwierdzają, że noże Wüsthof mają znacznie podwyższoną
ostrość początkową (ICP Initial Cutting Proformance) i utrzymują ją bardzo długo (TCC Total Card Cut).
W porównaniu do ostrości noży (typ: noż szefa kuchni) testowanych w niemieckim teście Stiftung Warentest (1.2008),
noże Wüsthof ostrzone technologią PEtec mają 20% wyższą ostrość od pozostałych testowanych noży.
Nóż Wüsthof z bliska:
Warto pamiętać, że w samym ostrzu wyróżniamy kilka zasadniczych części, z których walorów korzystamy w zasadzie intuicyjnie.
Ostrze dzieli się bowiem na: część przednią tzw. szpic, tą częścią zaleca się kroić drobne warzywa typu cebula, czosnek, grzyby.
Dalej mamy część środkową - uniwersalną, ona posłuży nam do krojenia miękkich i twardych produktów, idealna podczas
szatkowania i siekania. Końcówka ostrza, dolna część przed nasadą noża, pomoże nam przekroić najtwardsze części krojonego produktu.
Stabilny grzbiet ostrza pozwoli np. na zgniecenie drobnych kości, a szeroka część ostrza, zwłaszcza dużych noży typu szefa kuchni,
pozwoli uformować np. filetowane mięso lub przenieść krojone produkty do garnka.
Rodzaje noży kuchennych
W ofercie Wüsthof'a znajdziemy różne rodzaje noży, których różnorodność zastosowania zaspokoi wszystkie potrzeby
zarówno profesjonalnych, jak i amatorskich szefów kuchni.
Do najważniejszych - podstawowych - noży zalicza się:
nóż szefa kuchni - perfekcyjnie zbalansowany nóż idealny do siekania, jak również krojenia mięsa, ryb,
warzyw i owoców. Tzw. wszystko potrafiący, nóż wszechstronny i uniwersalny w każdym calu.
Najlepiej wybierać te o długości ostrza 18 - 20 cm; im dłuższe ostrze tym trudniejsza kontrola nad nożem.
Nóż szefa kuchni to podstawa każdej kuchni!
nóż Santoku - to po prostu duży nóż szefa kuchni w stylu japońskim.
Charakterystyczną cechą santoku jest szersze ostrze, i większa ostrość niż np. noża kuchennego.
Często ostrze posiada specjalne wgłębienia, które sprawiają, że krojony produkt nie przywiera do ostrza noża.
nóż do plastrowania, zwany u nas również kuchennym lub uniwersalnym
- to zazwyczaj nieduży nóż do krojenia, ze szczególnym wskazaniem na mięso, pieczenie, wędliny.
nóż do filetowania - zazwyczaj z tzw. elastycznym ostrzem.
Nóż, jak sama nazwa wskazuje, stworzony do filetowania ryb i mięsa.
Gwarantuje dokładne i wyjątkowo cieniutkie krojenie/plastrowanie.
nóż do trybowania - idealny do oddzielania kości i skóry od mięsa, np. drobiu.
Za jego pomocą z łatwością usuniemy ścięgna, drobne żyłki i tłuszcz z mięsa.
nóż do krojenia pieczywa - zawsze z pofalowanym / zębatym ostrzem
Poradzi sobie z każdym - twardym i miękkim, pieczywem. Dodatkowo przyda się np.
do miękkich owoców i warzyw typu pomidor.
nóż do warzyw - niezastąpione narzędzie w każdej kuchni.
Krótkie, poręczne ostrze umożliwia czystą pracę. Idealny do krojenia, czyszczenia,
czy dekorowania warzyw i owoców.
W ofercie marki Wüsthof znajdziemy również inne noże specjalistyczne m.in. mały nożyk z zakrzywionym ostrzem,
który dopasuje się do okrągłych warzyw i owoców; noże do krojenia serów, długi nóż do łososia,
nóż do pomidorów z ząbkowanym ostrzem i nabierakiem, czy nóż do steków.
A oprócz tego wiele dodatkowych produktów typu widelce do mięsa, tasaki, nożyczki, czy ostrzałki.
Serie doskonałych noży kuchennych Wüsthof
Na początku warto zaznaczyć, że wszystkie serie noży Wüsthof to:
- najwyższa jakość wykonanie
- idealne zbalansowanie, ergonomiczne dla wygodnej pracy
- noże kute z jednego kawałka stali chromowo-molibdenowo-wanadowej
Różnice pojawiają się w przypadku wzornictwa i wykończenia, tj. rękojeści.
Wybór należy do Ciebie!
|
Podstawowa seria Wüsthof Classic charakteryzuje się klasycznym design'em.
|
|
|
|
Nazwa mówi sama za siebie - ikony wśród produktów marki Wüsthof.
|
|
|
Katalogi z poszczególnymi seriami - pełna oferta:
Jeśli w naszej ofercie sklepu nie znajdujesz, któregoś z noży występujących w katalogu, zapytaj: kontakt@portform.pl
Sprawdzimy jego dostępność i przedstawimy Ci ofertę.
kliknij na katalog i zobacz pełną ofertę
Odpowiednia pielęgnacja i przechowywanie
to gwarancja, że te najlepsze noże posłużą nam w kuchni przez długie lata
Z technicznego punktu widzenia, wszystkie noże Wüsthof (oprócz noży Ikon z drewnianym wykończeniem) można myć w zmywarce.
Z kilku podstawowych przyczyn firma odradza jednak mycie w zmywarkach, gdzie uszkodzeniu może ulec ostrze noża,
a nawet sama zmywarka, kiedy ostrze przetnie np. kosz zmywarki. Poza tym, jeśli program zmywania nie zostanie od razu uruchomiony,
resztki pozostałego na ostrzu noża jedzenia, mogą prowadzić do powstania na nim plam.
Jeśli chcemy, aby noże służyły nam długo i nie traciły swoich zalet, zaleca się mycie ręczne.
Po każdym użyciu wystarczy obmyć nóż pod ciepłą wodą. W zależności od zabrudzenia, wystarczy tylko strumień bieżącej wody,
można również skorzystać z miękkiej ściereczki z płynem do zmywania naczyń.
Po umyciu nóż należy dokładnie wytrzeć do sucha.
Nawet najostrzejsze noże - zwłaszcza te będące w stałym użyciu - potrzebują od czasu do czasu ostrzenia.
Pamiętajmy przy zakupie dobrego noża, o doposażeniu go w specjalną stalkę lub ostrzałkę.
Noże należy odpowiednio przechowywać. Służą do tego bloki drewniane, blok magnetyczny, listwy magnetyczne do noży czy ewentualnie specjalne etui i torby na noże.