Nóż Szefa Global G-2
Ostry ideał - nóż Szefa Kuchni Global G-2
Chyba żaden nóż kuchenny nie zdobył nigdy takiej popularności i rozpoznawalności jak nóż szefa Global G-2. To wyjątkowy przypadek, że zwykłe narzędzie kuchenne staje się ikoną stylu i jakości, zyskując jednocześnie szacunek wśród profesjonalnych kucharzy. Nowatorskie rozwiązanie odrzucenia dodatkowych materiałów w uchwycie i wykonanie całości z doskonałej stali sprzyja zarówno funkcjonalności noża, jak i niezwykłemu i nowatorskiemu wyglądowi.
Dlaczego model G-2?
To najpopularniejszy z noży kuchennych Glabal z prostej przyczyny, jest on po prostu najbardziej uniwersalny oraz w idealnej, najczęściej wybieranym przez kucharzy, zarówno domowych amatorów jak i profesjonalistów, rozmiarze. Nóż szefa kuchni Global model G-2 ma klingę o długości ostrza 20 cm, czyli najpopularniejszym rozmiarze. Takie ostrze, przy długości całkowitej noża wynoszącej około 32,5 cm sprawia, że nie jest on zbyt duży, nie męczy dłoni nadmierną wagą przy jednoczesnej uniwersalności zastosowań, od cięcia i krojenia mięsa czy warzyw po możliwość sprawnego szatkowania i krojenia na drobno ziół czy warzyw. Szerokie ostrze o lekko kołyskowym kształcie umożliwia łatwą pracę ostrzu na desce, a szerokość ostrza umożliwia nagarnianie obrobionych produktów wprost na nóż i przerzucanie do garnka czy patelni. Jednym słowem, taki model noża powinien znaleźć się w każdej kuchni.
Historia noży Global G
Firma Yoshida Metal Industry Co, Ltd, w skrócie Yoshikin, powstała w Japonii w roku 1954 w mieście Yoshida, obecnie Tsubame, jako lokalny producent wyrobów ze stali nierdzewnej. Sławę i rozpoznawalność na wymagającym rynku japońskim przyniosła firmie seria noży kuchennych, wypuszczona na rynek około 1960 roku pod nazwą Bunmei Gincho. Charakteryzowała się ona nowatorską technologią połączenia funkcjonalności wyrobów ze stali nierdzewnej z ostrzem z konwencjonalnej stali. Można je więc śmiało określić protoplastami współczesnych noży Global. Sukces noży Bunmei Gincho i rozwój technologii obróbki stali nierdzewnej i łączenia jej z innymi stopami, zaowocował powstałą około 1978 roku ideą stworzenia doskonałego noża, który będzie łączył w sobie piękne i nowoczesne wzornictwo, rodem z Włoch, typową dla niemieckich produktów funkcjonalność i wytrzymałość oraz japońskie cechy, jakość i precyzję wykonania, mające odzwierciedlenie w każdym detalu noża.
Przejawem tej idei miał być piękny, funkcjonalny i wytrzymały nóż kuchenny doskonałej jakości, który w całości zostanie wykonany z jednego kawałka stali. Firma Yoshikin zastosowała tu bowiem technologię znaną z produkcji stalowej zastawy stołowej, gdzie zostały już dawno wypracowane metody tworzenia sztućców o bogatym kształcie jednego kawałka metalu. I tak na styku nowej technologii w produkcji noży oraz idei stworzenia noża doskonałego powstała marka Global, pod którą miała ukazać się seria noży spełniająca wszystkie z założonych kryteriów.
Prace nad projektem wyglądu nowych noży postawiono bardzo znanemu i cenionemu w świecie projektantów przemysłowych specjaliście, którym był Pan Komin Yamada. Dzięki długiej pracy i ogromnym środkom finansowym, przeznaczonym na etap projektowania i doświadczeń, pod koniec roku 1985 zostały przedstawione w Japonii pierwsze 12 noży z serii Global G.
Zalety - czyli dlaczego warto go mieć!
A teraz kilka faktów technicznych, dotyczących samego noża Szefa kuchni Global G-2. Po pierwsze stal użyta do jego produkcji to opatentowana przez firmę Yoshikin stal wysokowęglowa Cromova 18, w której są zachowane specjalne proporce chromu, molibdeny i wanadu. Te trzy pierwiastki gwarantują nożom odpowiednią twardość, ostrość ale i elastyczność. Samo oznaczenie Cromova 18 oznacza dokładnie 18% zawarości chromu w stali.
Dalej mamy obróbkę, czyli najpierw proces ujednolicania stali i składników w procesie nagrzewania do 1000 stopni, dalej wychładzanie i obróbka podzerowa w temperaturze minus 80 stopni, a następnie ponowne wygrzewanie w piecu. Tak przeprowadzany proces hartowania i wymrażania stali, gwarantuje uzyskanie nożom Global doskonałego parametru twardości w skali C Rockwell na poziomie 56 - 58 punktów HRC. Gwarantuje to wysoką twardość, ostrość i odporność na ścieranie oraz działanie niekorzystnych warunków, jak odczyny kwasowe czy ogniska korozji.
Swą wyjątkową ostrość noże Global zawdzięczają również technologii wypukłego szlifu. Ten proces sprawia, że noże stają się wytrzymalsze, krojenie wymaga mniejszego nacisku, a produkty łatwiej odchodzą od ostrza, nie klejąc się do jego powierzchni.
Na koniec esencja noży Global, czy jednolitość konstrukcji, bez łączeń i dodatkowych materiałów. To rozwiązanie sprzyja higieniczności noża, dzięki wyeliminowania łączników i zakamarków na przejściu ostrza w okładzinę uchwytu, a jej brak ułatwia mycie oraz konserwację noża. Pan Komin Yamada, poszukując optymalnego rozwiązania dla kształtu uchwytu, połączył wzorniczy majstersztyk z funkcjonalnością użytkowania. Mowa tu oczywiście o perforowanym uchwycie, przez który przebiegają linie zagłębień, kropek, które ułatwiają dobry chwyt noża i zapobiegają się jego ślizganiu w dłoni, nadając mu jednocześnie stylistyczny stempel, cechę charakterystyczną, po której każdy rozpoznaje doskonały noż kuchenny marki Global.
Całość cech sprawią, że nóż szefa Global G-2 to kuchenny majstersztyk, doskonale zaprojektowane i wykonane narzędzie, które cieszy oko swego właściciela oraz doskonale wywiązuje się ze swych codziennych, kuchennych zadań. Dodatkowym elementem, który przekonuje do wyboru tego noża zarówno profesjonalnych kucharzy jak i tysiące odbiorców indywidualnych na całym świecie, jest rozsądnie skalkulowana cena noży Global. Ze najpopularniejszy model Szefa Kuchni G-2 należy bowiem obecnie zapłacić na polskim rynku około 400 złotych, co porównując do cen innych, renomowanych producentów europejskich, okazuje się ceną bardzo dobrą, wręcz niską. Dlatego możemy z czystym sumieniem polecić do wyboru w sklepie, spośród wielu różnych modeli noży, tych spod znaku Global, a jesteśmy pewni, że nikt nie powinien się czuć nimi zawiedziony.