Najlepsza pizza pod słońcem!

  
Dziś podzielimy się z Wami naszym sprawdzonym przepisem na pizzę, a dokładnie na ciasto do pizzy. A co na górę?
Kombinacji jest wiele. Dodatki, które znajdą się na cieście zależą tylko od Waszych osobistych preferencji.
 
  
  
  
Czasami, zwłaszcza kiedy dzień nie zapowiada się ciekawie, pogoda, choć lato, niestety nie nastraja do opuszczenia domu, nachodzi nas myśl,
aby umilić sobie czas czymś pysznym. Czymś co sprawi, że w całym domu zrobi się cieplej, zapachnie domową kuchnią, a zwyczajny obiad
przerodzi się w długą biesiadę przy dobrym jedzeniu i lampce wina. Dziś pomyśleliśmy o pizzy. 
  
A oto przepis na ciasto, który mamy wypróbowany i wykorzystujemy przy każdej pizzy. Zmieniają się tylko dodatki, które lądują na wierzchu.
 
Ciasto na pizzę    
(przepis inspirowany książką "Kuchnia włoska" Reinhardt Hess, Sabine Sälzer)

25 g  świeżych drożdży
250 - 300 g mąki pszennej
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli

1. W małej misce wymieszać rozkruszone drożdże z cukrem, czubatą łyżką mąki i 2-4 łyżkami letniej wody.
Powinniśmy uzyskać rozczyn o gęstości kwaśnej śmietanki. Rozczyn odstawiamy na ok. 25 min.
przykryty ściereczką.


2. Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski. Przygotować ok. 1/8  litra przegotowanej, letniej wody.
Do mąki dodać sól i rozczyn (który po 25 min. powinien być dobrze wyrośnięty). Wlać połowę wody
i mieszać łyżką - najlepiej drewnianą lub z tworzywa - dolewać wody w miarę wchłaniania jej przez
masę. Kiedy składniki połączą się i uzyskamy spójną masę, można przejść do wyrabiania
ciasta ręcznie. Lekko podsypując mąką ugniatać kulę, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
U nas trwa to nie całe 5 minut.

3. Tak zarobione ciasto odstawić w misce przykryte ściereczką na 1 godzinę, aż podwoi swą objętość.                                                             
  
 
 
Przed upływem godziny, powiedźmy tak po 45 minutach wyrastania ciasta, należy włączyć piekarnik. Rozgrzewamy go do 225ºC.
Okrągłą blachę, np. taka blacha do pizzy Kaiser, smarujemy oliwą. Przygotowujemy pozostałe składniki, którymi chcemy obłożyć naszą pizzę.
My postanowiliśmy wykorzystać przepis z blogu Kwestia Smaku na pizzę z cukinią, stąd u nas cukinia pokrojona w cienkie plastry z pomocą obieraczki do warzyw; salami dobrej jakości, kilka pieczarek, kilka pomidorków koktajlowych, cebula, czosnek, no i oczywiście ser - mozzarella w plastrach.
Sos pomidorowy to po prostu ketchup zmieszany z koncentratem pomidorowym oraz szczyptą suszonego tymianku i bazylii.
 
 
 
        



Teraz wystarczy już tylko zagnieść ciasto. Najwygodniej zrobić to najpierw w misce,
a następnie na posypanej mąką stolnicy. Lekko rozwałkować na kształt koła i ułożyć
na blasze. Rozgnieść rękoma, aby ciasto rozłożyło się równomiernie na całej blaszce.
Brzegi pozostawić nieco grubsze. Ciasto posmarować masą pomidorową,
a następnie nałożyć wszystkie wcześniej przygotowane dodatki, zaczynając od salami.

Nie nakładać teraz sera!

Całość lekko popieprzyć i posolić.


Pizza gotowa, aby znaleźć się w piekarniku. Ułożyć ją na najniższej półce  i piec przez
15 minut. Wyjąć i posypać serem, lub jeśli macie go tak jak my w plastrach,
rozłożyć je na całej pizzy. Pizzę włożyć na środkową półkę i piec jeszcze ok. 10-13 minut.
Na ostatnie 3 minuty można włączyć termoobieg.
 
 
 
Z jedzeniem warto chwilę poczekać, aż pizza przestygnie. Wtedy smakuje najlepiej. A następnie warto mieć ostry nóż, albo takie jak my nożyczki Scizza Dreamfarm albo nożyczek do pizzy Sagaform.
 
 
 
 
 
Kategorie, w których znajdziesz te produkty w naszym sklepie: Akcesoria do pizzy Formy do pieczenia chleba, pizzy i zapiekanek

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel