Promocje
|
Nowości
Tel
62 300 00 52
E-mail
kontakt@portform.pl
Koszyk
(0)
0,00 zł
Zaloguj się
(0)
Gotowanie
Garnki
Patelnie
Zestawy garnków
Garnki żeliwne
Garnki stal nierdzewna
Garnki miedziane
Garnki na indukcję
Garnki Le Creuset
Garnki WMF
Garnki Zwilling
Garnki ceramiczne Silit
Garnki do szparagów
Garnki do gotowania na parze
Garnki do makaronu
Szybkowary
Brytfanny żeliwne
Brytfanny stal nierdzewna
Brytfanny ceramiczne
Rondle żeliwne
Rondle ze stali nierdzewnej
Naczynia Tagine
Czajniki
Patelnie żeliwne
Patelnie indukcyjne
Patelnie bez teflonu
Patelnie stal nierdzewna
Patelnie z powłoką nieprzywierającą
Patelnie miedziane
Patelnie ceramiczne
Patelnie grillowe
Patelnie do naleśników
Patelnie do smażenia i pieczenia ryb
Patelnie żeliwne Skeppshult
Patelnie Wok
Ceramiczne garnki Emile Henry
Jadalnia i Bar
Zestawy sztućców
Sztućce do sałaty
Sztućce do serwowania
Łyżeczki i widelczyki deserowe
Talerze i Półmiski
Miski i miseczki
Filiżanki
Porcelana Grand Cru
Dzbanki do kawy i herbaty
Cukiernice i Mleczniki
Szklanki do wody
Karafki na wodę
Kubki porcelanowe
Maselniczki
Kieliszki na jajka
Zastawa dla dzieci
Zastawa szklana
Tekstylia stołowe i dodatki
Karafki do wina
Kieliszki do wina i szampana
Kieliszki do piwa i wódki
Kieliszki do whisky i drinków
Akcesoria do wina
Pojemniki na lód i foremki do lodu
Shakery & akcesoria do drinków
Korkociągi do wina
Szklanki do drinków
Kawa & Herbata
Zaparzacze do kawy
Zaparzacze do herbaty
Młynki do kawy
Akcesoria do kawy i herbaty
Czajniki tradycyjne
Szklanki do herbaty i kawy
Filiżanki do kawy i herbaty
Kubki
Kubki termiczne
Cukiernice i Mleczniki
Termosy konferencyjne
Wyposażenie kuchni
Bestsellery
Chlebaki
Deski do krojenia
Koszyczki na pieczywo
Pojemniki kuchenne
Szklane pojemniki kuchenne
Pojemniki do lodówki
Relingi kuchenne
Młynki do przypraw
Naczynia do Fondue
Tace i stoliki śniadaniowe
Czajniki elektryczne
Czajnik Le Creuset
Tostery Bugatti
Blendery
Ekspresy do kawy
Wyciskarki do cytrusów
Noże kuchenne
Bestsellery
Zestawy noży w bloku
Zestawy noży kuchennych
Noże Szefa Kuchni
Noże Wüsthof
Noże Zwilling
Japońskie noże MIYABI
Noże Global
Noże Le Creuset
Noże Santoku
Noże do chleba
Noże do mięsa i wędlin
Noże do trybowania mięsa
Noże kuchenne uniwersalne
Noże do warzyw i owoców
Noże do filetowania
Noże do łososia
Noże do steków
Tasaki kuchenne
Noże do pizzy
Listwy na noże
Bloki na noże
Nożyce do drobiu i ostrzałki do noży
Nożyczki kuchenne
Noże do sera
Pieczenie
Bestsellery
Tortownice
Keksówki
Formy do babek
Formy do pieczenia tarty
Zamykane formy z pokrywą
Muffiny i inne formy
Formy silikonowe do pieczenia
Forma do pieczenia chleba, pizzy i zapiekanek
Brytfanny i formy ceramiczne do pieczenia
Żeliwne formy do pieczenia
Miarki i Miski do ciasta
Maszynka do ciastek
Wałki do ciasta
Przybory do pieczenia
Serwowanie ciast
Kamienie do pizzy
Termometry do piekarnika
Maty silikonowe do pieczenia
Akcesoria do kuchni
Przybory kuchenne
Tarki kuchenne
Obieraki do warzyw i owoców
Maszynki do makaronu
Akcesoria do pizzy
Wyciskacze do czosnku
Durszlaki i sitka kuchenne
Maszynki do przecierania warzyw i owoców
Krajacze do warzyw
Wyciskacze do cytrusów
Suszarki do sałaty
Moździerze kuchenne
Termometry kuchenne
Minutniki kuchenne
Miski kuchenne
Miarki kuchenne
Praski do ziemniaków
Akcesoria do pieczenia
Ociekacze do naczyń
Akcesoria do grillowania
Wagi kuchenne
Młynki do pieprzu
Młynki do soli
Elektryczne młynki
Karafki na oliwę
Pojemniki na przyprawy
Solniczki i pieprzniczki
Zioła w kuchni
Porządek w kuchni
Doniczki na zioła do kuchni
Dla domu
Duńskie meble
Meble ogrodowe Skagerak
Eleganckie wyposażenie domu
Kosze na śmieci
Kosze do segregacji śmieci
Akcesoria do łazienki
Suszarki i kosze na pranie
Misy na owoce i patery
Świeczniki i lampiony
Wazony szklane do kwiatów
Dekoracje domu
Doniczki
Zegary kuchenne
Lampy paleniska i hamaki
Kosze piknikowe
Pojemniki na drugie śniadanie
Torby na zakupy i podróżne
Parasole ogrodowe Skagerak
Gadżety do kuchni
elektryczne
kuchenne wyposażenie
TG
Zestaw garnków WMF
Brytfanna gęsiarka
Blender Bugatti
I
Brytfanny indukcyjne do pieczenia
Brytfanny do pieczenia ciasta
Musaka
wróć na blog»
Prawdziwa uczta znaczy dobrze i smacznie zjeść. Co powiecie na grecką musakę?
Danie bogate w smak i aromat. Kompozycja dobrej jakości mięsa i warzyw.
I choć trzeba przyznać, że danie to jest trochę czasochłonne, to jednak odpłaca smakiem.
Nasza musaka to mieszanka różnych przepisów, nie trzymamy się tu sztywno reguł, jest to
po prostu "improwizacja na temat musaki ze sporym ziarnem prawdy":-)
Podana z ryżem i kieliszkiem czerwonego wina to naszym zdaniem
prawdziwa uczta
.
Nasza rada:
Jeśli zależy Ci na smaku i jakości dania z mięsa mielonego
nigdy
nie kupuj gotowego mielonego w sklepie.
Warto zadać sobie odrobinę trudu i zmielić mięso samemu, w domu. Przed mieleniem należy oczyścić mięso z żyłek,
błonek i większości tłuszczu. Jeśli do smażenia mięsa dodajesz czosnek i cebulę, dodaj ich część podczas mielenia.
Składniki (4-6 porcji w zależności od głodu):
ok. 650 g mielonego mięsa
(pół na pół karkówka wieprzowa i wołowa)
1 duży bakłażan
1-2 średnie cukinie
2-3 cebulki szalotki
2-3 ząbki czosnku
(opcjonalnie)
1-2 puszka pomidorów niekrojonych
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1-2 czerwone papryki
(opcjonalnie)
ok. 150-200 g sera feta lub typu greckiego
płaska łyżeczka cynamonu
60 ml czerwonego wina
pieprz i sól do smaku
Beszamel:
600 ml mleka
100 g masła
100 g mąki
1 żółtko
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz i sól do smaku
Mięso oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy w
maszynce do mięsa ręcznej
lub elektrycznej.
Podczas mielenia można dodać jedną cebulkę i czosnek. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Na
ceramicznej patelni
rozgrzewamy niedużą ilość oliwy (my użyliśmy z wytłoczyn z oliwek), dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulkę i pozostały ząbek czosnku (opcjonalnie). Kiedy cebula lekko się zrumieni dodać mięso. Do podsmażonego
mięsa dodajemy pomidory i mieszamy. Następie dodajemy wino i cynamon. Całość smażymy ok. 25 minut na średnim
ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Kroimy warzywa: bakłażana i cukinię w grubsze plastry, paprykę w piórka. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy
na chwilę, następnie zmywamy sól (ten zabieg uchroni go przed wchłonięciem nadmiaru tłuszczu). Na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia układamy warzywa posypujemy solą, pieprzem, opcjonalnie suszonymi ziołami
i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut.
Beszamel
W
rondlu
(najlepiej zaokrąglonym) na małym ogniu rozpuszczamy masło. Powoli dodajemy mąkę i mieszamy.
Kiedy mąka połączy się z masłem i lekko upraży (ok. 1½ minuty) dolewamy stopniowo mleko.
Do mieszania najlepiej użyć trzepaczki, aby nie powstały grudki. Kiedy masa będzie już gładka i gęsta
(musi być gęsta, ale wciąż płynna; jeśli będzie za bardzo gęstniała należy dolać więcej mleka). Na koniec dodać żółtko.
Można je wcześniej połączyć z łyżką ciepłego sosu, aby nie ścięło się dodane bezpośrednio do gorącego beszamelu.
Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku, a potem zetrzeć szczyptę gałki muszkatołowej.
Nasza rada:
Jeśli nie użyjemy sosu natychmiast, aby zapobiec powstaniu kożucha
na powierzchni sosu, można zakryć jego
powierzchnię folią spożywczą.
1. 2. 3.
4. 5.
Kiedy wszytko już przygotujemy:
- warzywa upieczone
- mięso usmażone z pomidorami
- sos beszamelowy gotowy
Układamy warstwy.
Żaroodporną formę
lekko smarujemy oliwą.
Na dno wylewamy niedużą ilość sosu beszamel.
Następnie układamy warzywa: bakłażany, cukinię
i w naszym przypadku dodatkowo paprykę.
(Aby papryka była delikatniejsza można usunąć
z niej skórkę; z pieczonej powinna z łatwością zejść).
Na
warstwę warzyw wylewamy mięso z pomidorami.
Polewamy całość sosem i jeszcze raz powtarzamy:
warstwa warzyw, mięso, sos beszamel.
Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.
Całość można lekko oprószyć pieprzem cayenne.
Wstawiamy musakę na ok. 45 minut do piekarnika
nagrzanego do 180ºC.
10 minut przed końcem pieczenia, można włączyć
termoobieg, aby całość się lekko zarumieniła.
To nasza wersja na nie dużej wielkości
kwadratową foremkę Maxwell&Williams o wymiarach
29 x 29 cm. Jeśli Twoja forma jest większa,
można zrobić klasyczną musakę.
Układamy bakłażana, na niego warstwę cukinii,
na to całe mięso z sosem pomidorowym i dopiero teraz
polewamy to obficie sosem beszamel i posypujemy
serem feta.
6.
...
i do pieca!
Gotową musakę lubimy jeść z białym ryżem, posypaną porwanymi liśćmi natki pietruszki.
Kategorie, w których znajdziesz te produkty w naszym sklepie:
Brytfanny i formy żaroodporne do pieczenia
Polecane
Szklanki do wody Grand Cru Rosendahl 6 szt.
109,99 zł
Młynek do gałki muszkatołowej Muskatino AdHoc
169,00 zł
Siekacz do ziół i warzyw Gefu
169,90 zł
Ręczna maszynka do mielenia mięsa 5 Gefu
249,90 zł
Nóż "Szefa Kuchni" 20 cm Classic Wusthof
539,00 zł
Rondel miedziany Sautoir do indukcji De Luxe Schulte-Ufer
529,00 zł
Patelnia nieprzywierająca z pokrywą Schulte Ufer Wega 26 cm
495,00 zł
Timer elektroniczny Gefu
65,00 zł
Rondel Schulte-Ufer Wega 1,4 litra
299,00 zł
Duży talerz obiadowy Grand Cru Soft Rosendahl 27 cm 4-pack
299,90 zł
Termometr do piekarnika Gefu
109,99 zł
Wyciskacz do czosnku Easy Press Joseph Joseph rozkładany
109,99 zł
Duża nieprzywierająca patelnia Moneta Recy 30 cm
169,99 zł
Deska do krojenia Zwilling bukowa 60 x 40 cm
348,00 zł
359,00 zł
Brytfanna ceramiczna Flame Le Creuset Classic 32 cm
348,99 zł
4.81
/ 5.00
36 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-08-13
Szybki i sprawnie !
2020-11-11
Polecam , pełna profeska.
Wyświetl wszystkie opinie (
36
)
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z
Polityką dotyczącą cookies
. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij