Musaka

 

        
 
 
Prawdziwa uczta znaczy dobrze i smacznie zjeść. Co powiecie na grecką musakę?
Danie bogate w smak i aromat. Kompozycja dobrej jakości mięsa i warzyw.
I choć trzeba przyznać, że danie to jest trochę czasochłonne, to jednak odpłaca smakiem.
Nasza musaka to mieszanka różnych przepisów, nie trzymamy się tu sztywno reguł, jest to
po prostu "improwizacja na temat musaki ze sporym ziarnem prawdy":-)
Podana z ryżem i kieliszkiem czerwonego wina to naszym zdaniem prawdziwa uczta.    
 
 
Nasza rada:
Jeśli zależy Ci na smaku i jakości dania z mięsa mielonego nigdy nie kupuj gotowego mielonego w sklepie.
Warto zadać sobie odrobinę trudu i zmielić mięso samemu, w domu. Przed mieleniem należy oczyścić mięso z żyłek,
błonek i większości tłuszczu. Jeśli do smażenia mięsa dodajesz czosnek i cebulę, dodaj ich część podczas mielenia.
 
     


Składniki (4-6 porcji w zależności od głodu):

ok. 650 g mielonego mięsa
(pół na pół karkówka wieprzowa i wołowa)
1 duży bakłażan
1-2 średnie cukinie
2-3 cebulki szalotki
2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
1-2 puszka pomidorów niekrojonych
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1-2 czerwone papryki (opcjonalnie)
ok. 150-200 g sera feta lub typu greckiego
płaska łyżeczka cynamonu
60 ml czerwonego wina
pieprz i sól do smaku

Beszamel:

600 ml mleka
100 g masła
100 g mąki
1 żółtko
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz i sól do smaku
 
 
Mięso oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mielimy w maszynce do mięsa ręcznej lub elektrycznej.
Podczas mielenia można dodać jedną cebulkę i czosnek. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Na ceramicznej patelni rozgrzewamy niedużą ilość oliwy (my użyliśmy z wytłoczyn z oliwek), dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulkę i pozostały ząbek czosnku (opcjonalnie). Kiedy cebula lekko się zrumieni dodać mięso. Do podsmażonego
mięsa dodajemy pomidory i mieszamy. Następie dodajemy wino i cynamon. Całość smażymy ok. 25 minut na średnim
ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.


Kroimy warzywa: bakłażana i cukinię w grubsze plastry, paprykę w piórka. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy
na chwilę, następnie zmywamy sól (ten zabieg uchroni go przed wchłonięciem nadmiaru tłuszczu). Na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia układamy warzywa posypujemy solą, pieprzem, opcjonalnie suszonymi ziołami
i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25-30 minut.
 
 
Beszamel
rondlu (najlepiej zaokrąglonym) na małym ogniu rozpuszczamy masło. Powoli dodajemy mąkę i mieszamy.
Kiedy mąka połączy się z masłem i lekko upraży (ok. 1½ minuty) dolewamy stopniowo mleko.
Do mieszania najlepiej użyć trzepaczki, aby nie powstały grudki. Kiedy masa będzie już gładka i gęsta
(musi być gęsta, ale wciąż płynna; jeśli będzie za bardzo gęstniała należy dolać więcej mleka). Na koniec dodać żółtko.
Można je wcześniej połączyć z łyżką ciepłego sosu, aby nie ścięło się dodane bezpośrednio do gorącego beszamelu.
Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku, a potem zetrzeć szczyptę gałki muszkatołowej. 


Nasza rada:
Jeśli nie użyjemy sosu natychmiast, aby zapobiec powstaniu kożucha na powierzchni sosu, można zakryć jego
powierzchnię folią spożywczą.
 
 
1.                        2.                      3.
 
4.                                5.
 




Kiedy wszytko już przygotujemy:
- warzywa upieczone
- mięso usmażone z pomidorami
- sos beszamelowy gotowy
Układamy warstwy.
Żaroodporną formę lekko smarujemy oliwą.
Na dno wylewamy niedużą ilość sosu beszamel.
Następnie układamy warzywa: bakłażany, cukinię
i w naszym przypadku dodatkowo paprykę.
(Aby papryka była delikatniejsza można usunąć
z niej skórkę; z pieczonej powinna z łatwością zejść).
Na warstwę warzyw wylewamy mięso z pomidorami.
Polewamy całość sosem i jeszcze raz powtarzamy:
warstwa warzyw, mięso, sos beszamel.
Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.
Całość można lekko oprószyć pieprzem cayenne.
Wstawiamy musakę na ok. 45 minut do piekarnika
nagrzanego do 180ºC.
10 minut przed końcem pieczenia, można włączyć
termoobieg, aby całość się lekko zarumieniła.


To nasza wersja na nie dużej wielkości
kwadratową foremkę Maxwell&Williams o wymiarach
29 x 29 cm. Jeśli Twoja forma jest większa,
można zrobić klasyczną musakę. 
Układamy bakłażana, na niego warstwę cukinii,
na to całe mięso z sosem pomidorowym i dopiero teraz
polewamy to obficie sosem beszamel i posypujemy
serem feta.
               6.
 
  ... i do pieca!
 
Gotową musakę lubimy jeść z białym ryżem, posypaną porwanymi liśćmi natki pietruszki.
 
 
Kategorie, w których znajdziesz te produkty w naszym sklepie: Brytfanny i formy żaroodporne do pieczenia

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel