Miski Nest Joseph Joseph i mini serniczki
Na zakończenie truskawkowego sezonu serniczki i niezbędnik kuchenny- miski Joseph Joseph Nest!
|
|
![]() ![]() |
|
![]() |
Dla tych, którzy dużo pieką w domu, nie może ich zabraknąć.
Miski kuchenne to podstawa. Trzeba przecież w czymś ubić
białka, wymieszać składniki i ugnieść ciasto. Często jedna
miska nie wystarcza, potrzebne są dwie, albo trzy.
Jedna do mąki, druga do białek, a mała np. do namoczenia
rodzynek w rumie. Dlatego dziś piekąc mini serniczki przyjrzymy
się bliżej propozycji angielskiej marki Joseph Joseph.
Oto miski kuchenne Nest Mix, czyli bestseller Joseph Joseph
w wersji z praktycznym i przydatnym separatorem do jajek.
Zestaw Nest Mix to 3 miski o różnych pojemnościach. Każda
miska wyposażona jest w solidną, gumową podstawę, która
stabilizuje miską podczas jej używania. Każda miska posiada
także wyprofilowany dzióbek do wylewania i duży uchwyt
do przytrzymania miski. Każdy rant miski wyposażono w
stalową wstawkę, która ułatwia rozbijanie jajek. Praktyczne
jest również to, że miski są lekkie, co ułatwia ich podnoszeni
i przenoszenie z zawartością, oraz że możemy przechowywać
je jedna w drugiej, oszczędzając miejsce w kuchennej szafce.
Zestaw marzenie dla domowych piekarzy!
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
Miski Nest z zestawu Mix są idealne do rozbijania jajek. Bardzo pomocny jest tu stalowy brzeg, o który uderzamy jajkiem. Skorupka łatwo pęka.
Teraz delikatnie wlewamy jajko do separatora do jajek i gotowe - białko ląduje w misce, a żółto bezpieczne pozostaje w separatorze.
Jeśli ktoś miał problemy z oddzielaniem żółtka od białka, z zestawem NEST Mix ten problem znika.
|
|
![]() |
|
![]() |
Szybka masa serowa
(na 4 kokilki o wysokości 10 cm lub ok. 8 - 10 klasycznych muffin):
ok. 600 g białego sera sernikowego dobrej jakości
(użyliśmy Mój Ulubiony z Wielunia)
2 białka
1/2 szklanki drobnego cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego albo cukru z dodatkiem wanilii
4 truskawki
Piekarnik powinien być nagrzany do 180 ºC, a po włożeniu
serniczków zmniejszamy temperaturę do 130 ºC.
Pieczemy ok. 25 minut.
Ser (jeśli ma odpowiednią kremową konsystencję nie musi
być już dodatkowo mielony) przekładamy do miski i lekko
rozcieramy. Białka ubijamy z cukrem - nie muszą być ubijane
długo, na sztywno; wystarczy kiedy połączą się z cukrem
i lekko zgęstnieją. Do miski z serem przelewamy białka
i mieszamy dodając ekstrakt i mąkę ziemniaczaną.
My dodatkowo lekko zmiksowaliśmy całość ręcznym mikserem.
Na każdym serniczku układamy 1 przepołowioną truskawkę.
|
|
![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
Serniczki można upiec bez spodu lub ze spodem z ciastek.
Do naszych wykorzystaliśmy domowe ciasteczka digestive,
którym poświeciliśmy poprzedni post.
Nasze ciastka były surowe, kiedy wkładaliśmy je do kokilek
(podpiekliśmy je w nasmarowanych masłem kokilkach,
piekąc ok. 15 minut), ale można użyć już upieczonych
ciasteczek, można je też pokruszyć ręcznie lub w mikserze.
Kokilki z umieszczonym na dnie ciastkiem (lub bez) wypełniamy
równo masą serową i na szczycie każdej układamy połówkę
lub dwie truskawki.
Po upieczeniu wystudzić.
Serniczki są smaczne zarówno po wystudzeniu (1-2 godziny)
- są wtedy lekko ciepłe i kremowe, jak i po dobrym schłodzeniu
ich w lodówce - wtedy są bardziej zwarte.
Serniczki można podać w kokilkach, można również wyciągnąć
je z nich - nam udało się to bez problemu (wystarczy dobrze
nasmarować foremkę masłem).
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
przejdź dalej i zobacz jak szypułkuje się truskawki |