Minimuffinki
wróć na blog >> | ||
Foremka do pieczenia mini-muffin leżała sobie u nas już jakiś czas, ale zawsze kiedy przychodziła ochota na muffinki
wybieraliśmy klasyczną formę na 12 dużych muffin. Aż nadszedł dzisiejszy dzień i foremka do mini-muffin Kaiser
wypełniła się pysznymi mini-muffinkami z marchewką i cytryną. Słodkie mini-muffiny po prostu nas zachwyciły
- takie małe, na jeden (no może dwa) kęsy, idealne do popołudniowej kawy.
Jedno Wam zdradzimy, jeśli teraz najdzie nas chęć na muffiny, to będą to już na pewno mini-muffiny, żadne inne!
Oto dwa przepisy na pyszne mini-muffinki, które możecie upiec w nieprzywierających foremkach do muffin Kaiser
- w ofercie Portform znajdziesz różne formy do muffin, zarówno te do pieczenia klasycznych muffinek, jak i tych mniejszych.
Jest również foremka do mini-muffin, w której upieczenie podwójną porcję, aż 24 minimuffinek.
|
||
Foremka Kaiser jest nieprzywierająca - do muffinek marchwiowych wystarczy lekko nasmarować ją masłem i nie potrzeba papilotek.
|
||
Składniki na 12 mini-muffinek z marchewką
120 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g masła
1 jajko
3 łyżki mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 duże łyżki miodu lipowego / wielokwiatowego
2 średniej wielkości marchewki
garść orzechów włoskich (wyłupanych)
1/2 wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka starta z 1 pomarańczy
1/2 laski wanilii
opcjonalnie płaska łyżeczka cynamonu
Suche składniki (przesiana mąka, spulchniacze,
cukier, posiekane orzechy, cynamon, skórka
pomarańczowa) wysypujemy do miski i mieszamy.
Mokre składniki (stopione masło, miód, mleko
z ziarenkami wanilii, sok z pomarańczy, jajko)
mieszamy w rondelku - podgrzać tylko masło,
a następnie do ciepłego dodać resztę składników,
na końcu roztrzepane jajko. Marchewkę obrać
i zetrzeć na drobnej tarce kuchennej.
Do suchych składników dodać mokre
i lekko, kilkukrotnie wymieszać, dodać marchew.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC
na 15 minut.
|
||
Marchewkowe mini-muffinki można udekorować rozpuszczoną białą czekoladą z dodatkiem 1-2 łyżek śmietanki kremówki.
Na wierzchu rozrzucić posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Muffinki są wilgotne, mięciutkie, z cynamonem lekko piernikowe.
|
||
Cytrynowe mini-muffinki
|
||
Składniki na 12 mini-muffinek z cytryną
120 g mąki pszennej typ 500
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła (miękkie)
2 jajka
80 ml jogurtu naturalnego
1 duża cytryna - sok
2 cytryny skórka
szczypta soli
Masło i cukier miksujemy najlepiej blenderem
ręcznym. Kiedy oba składniki się połączą
dodajemy jajka. Suche składniki
- przesiana mąka, proszek i szczypta soli,
wysypujemy do miski i mieszamy.
Następnie na 2 razy, naprzemiennie z jogurtem,
miksując lub mieszając dodajemy je do masy
maślanej. Na koniec wlewamy sok z cytryny
i ucieramy skórkę z cytryny.
Piekarnik 180ºC. Czas pieczenia: 15 minut
Muffinki będą bardzo blade, ale nie należy się
tym przejmować, taką barwę daje im cytryna.
Po 15 minutach (można dodatkowo sprawdzić
drewnianym patyczkiem) powinny być gotowe.
Nie przedłużać czasu pieczenia, może to zbytnio
wysuszyć muffinki.
Cytrynowe mini-muffinki wystarczy posypać
cukrem pudrem. Sam ich intensywny cytrynowy
smak wzmocniony skórką cytrynową jest po prostu
genialny. Jeśli nie wysuszymy ich zbytnio
w piekarniku, powinny być wilgotne i mieć
konsystencję / smak przywodzącą na myśl
ciasto serowe.
|
||
Kategorie, w których znajdziesz akcesoria do pieczenia w naszym sklepie: Formy do pieczenia ciast i najpotrzebniejsze przybory
|