Letnie ciasta pełne owoców
![]() |
Letnie ciasta to przede wszystkim ciasta
z owocami. Najpierw pieczemy te z truskawkami,
potem pojawiają się czereśnie, wiśnie, brzoskwinie
i późnym latem śliwki węgierki, soczyste gruszki i jabłka.
Dzięki takim ciastom i bogactwu owoców, którymi
raczą nas sady, ogrody i działki, lato staje się naprawdę
słodkie i pyszne.
Te letnie ciasta pełne owoców proponujemy upie
w śnieżnobiałych formach ceramicznych.
Dziś 3 przepisy na szybki deser z sezonowymi owocami
i formami do pieczenia Maxwell & Williams.
Do pieczenia wykorzystamy dużą formę ceramiczną
do tarty o średnicy 28 cm, małe foremki do tartaletek
- wielkość 13 cm, oraz duże kokilki o średnicy 12 cm
idealne do zapiekania owoców pod kruszonką.
|
|
![]() |
Ceramiczne formy do pieczenia ciast są bardzo
wszechstronne. Można w nich piec ciasta, przygotować
deser, a także go zamrozić. Dziś chcielibyśmy pokazać
Wam formy do pieczenia australijskiej firmy
Maxwell & Williams, z których sami chętnie korzystamy,
i które w naszej kuchni sprawdzają się znakomicie.
Oferta jest bogata - są foremki kokilki o różnych
wielościach idealne do mini babeczek, muffin i crumble;
są foremki do tarty o różnej wielkości pozwalające
przygotować klasyczną słodką lub wytrawną tartę,
albo mniejsze wyśmienite do kruchych tartaletek.
Formy z ceramiki do pieczenia ciast budzą sentyment,
czego nie robią inne metalowe formy. Są bardziej
estetyczne i potrafią pięknie prezentować upieczone
w nich ciasta. Te z kolei podane w białym naczyniu
od razu zachęcają do częstowania się i kosztowania.
W metalowych formach raczej nie serwujemy ciasta
- zwłaszcza jeśli zależy nam na elegancji i pięknej
aranżacji deseru, natomiast foremki ceramiczne wręcz
zachęcają, aby podać w nich zarumienioną tartę,
czy małą wypełnioną kremem i ozdobioną owocami
tartaletkę. Siedzący wokół stołu zaczynają wtedy
wzdychać i rozpływać się nad stylowo podanym deserem.
Biel ceramicznych foremek do pieczenia podkreśla
karmelowy odcień rumianego ciasta oraz intensywne
soki i kolory owoców, przez co każde ciasta naprawdę
prezentują się wyjątkowo smacznie.
|
|
Ceramiczne formy do pieczenia ciast Maxwell & Williams
są przy tym solidne i przyjemnie ciężkie, a ceramika
wewnątrz jest gładka, przez co ciasto nie przywiera.
Piekąc ciasta mające w składzie dużą zawartość masła
praktycznie nie trzeba ich dodatkowo smarować.
Dodatkową zaletą ceramicznych form do pieczenia
jest to, że możemy na nich kroić i nie musimy martwić się,
że podczas dzielenia ciasta bezpośrednio w formie,
zniszczymy jej powierzchnię.
Wszystkie foremki Maxwell & Williams można myć
w zmywarce, ale nawet jeśli jej nie mamy, mycie ręczne
jest naprawdę bezproblemowe.
Klasyczne białe foremki - kokilki, oprócz wykorzystania
ich do pieczenia babeczek, czy owoców pod kruszonką,
można również użyć jako miseczek, np. do podania dipów,
sosów, czy innych dodatków.
![]() |
![]() |
|
Tartaletki z malinami
plus krem mascarpone
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
||
Aby ciasto zachowało formę niskich miseczek z rantem typową dla tartaletki
należy piec je z obciążeniem - pomocne są specjalne kulki ceramiczne do pieczenia, które stanową doskonałe
obciążenie gwarantujące pewien sukces. Pamiętaj! Przed umieszczeniem kuleczek na cieście,
podłóż pod nie kawałek papieru do pieczenia.
|
||
![]() |
||
![]() |
Przepis na tartaletki z malinami (4 sztuki)
Ciasto kruche: ok. 200 - 250 g mąki tortowej,
3 łyżki cukru pudru, 100 - 150 g dobrze schłodzonego masła,
45 g oleju kokosowego, szczypta soli, ok. 2-3 łyżek wody.
W dużej misce połączyć dokładnie wszystkie składniki
(bez wody) za pomocą siekacza do ciasta kruchego
- dobrze posiekać zwłaszcza twardszy od masła olej kokosowy.
Na koniec dodać wodę, tak aby składniki się połączyły
- dodawać po łyżce i zagarniać mąkę do środka.
Ciasto chwilę zagniatać rękami. Powinno być plastyczne,
jednolite i miękki, ale nie klejące się do miski / blatu stolnicy.
Można lekko podsypać mąką. Zagnieść kulę i rozpłaszczyć ją
lekkimi uderzeniami ręki, przełożyć na folię spożywczą
i umieścić w lodówce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto
należy rozwałkować i rozdzielić na 4 tartaletki. Obciążyć
kulkami ceramicznymi (czytaj wyżej) i umieścić
w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Piec 15 minut.
Wyciągnąć, usunąć kulki i włożyć jeszcze na ok. 8-10 minut
do piekarnika, aby tartaletki lekko się zarumieniły.
Wystudzić przed nałożeniem kremu i owoców.
Krem mascarpone: 1 opakowanie mascarpone,
ok. 150 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru,
pół laski wanilii. Śmietankę lekko ubić - nie może być
jednak ubita na zbyt sztywno, bo ciężko będzie ją połączyć
z serkiem. W środku ubijania dodać cukier puder.
Serek mascarpone przełożyć do miski
i przemieszać łyżką, aby go rozbić. Dodać świeże ziarenka
wanilii. A następnie przełożyć ubitą śmietankę.
Krótko mieszając połączyć serek ze śmietanką, tak aby
uzyskać jednolita masę. Odłożyć do lodówki.
Maliny (ok. 300 g) delikatnie obmyć pod zimną wodą
i wysuszyć na ręczniku papierowym.
|
|
Tarta z brzoskwiniami
i szczypta cynamonu
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
||
Z mniejszego kawałka ciasta, które również rozwałkowujemy na niezbyt gruby plaster,
wykrawamy za pomocą noża lub radełka wąskie na ok. 1 -1,5 cm, paski.
Potrzebne będą dłuższe i krótsze, tak aby móc z nich ułożyć kratkę. Po ułożeniu kratki na brzoskwiniach
posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem, aby po upieczeniu ciasto było ładnie przyrumienione.
|
||
![]() |
||
Przepis na tartę z brzoskwiniami
Ciasto kruche: ok. 300 g mąki tortowej,
6 łyżek cukru pudru, ok. 200 g dobrze schłodzonego masła,
duże jajko, szczypta soli, ok. 2-3 łyżek wody.
W misce połączyć dokładnie wszystkie składniki (bez jaj i wody)
Z masłem najlepiej poradzi sobie siekacz do ciasta kruchego.
Kiedy masło będzie dokładnie posiekane i pomieszane
z mąką i cukrem, dodać roztrzepane jajko i wodę.
Siekać dalej, jeśli zostaje dużo mąki dodać odrobinę więcej wody.
Przejść do zagniatania rękami. Ciasto ma być plastyczne i miękkie.
Ciasto najlepiej podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3 i rozpłaszczyć.
Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. godzinę.
Po tym czasie większy kawałek ciasta rozwałkować na cienki
placek, który przekładamy na lekko nasmarowaną masłem
ceramiczną formę do tarty 28 cm. Dogniatamy spód i boki.
Obcinamy wystające resztki ciasta. Całe ciasto dziurkujemy
widelcem. Na surowe ciasto przekładamy podsmażone brzoskwinie
i układamy kratkę z reszty ciasta (czytaj wyżej).
Ciasto ląduje w piekarniku nagrzanym do 190 º C
na ok. 45 - 50 minut - należy sprawdzać, żeby zbytnio się nie
zrumieniło. Można przykryć pod koniec folią aluminiową
( błyszczącą stroną do góry).
Brzoskwinie -wystarczy 5-6 sztuk dojrzałych i miękkich.
Należy je umyć i pokroić na ćwiartki, a te jeszcze na mniejsze
kawałki. Wrzucić do rondla, dodać ok. 3-5 łyżek cukru
trzcinowego (można więcej jeśli brzoskwinie są mało słodkie)
i 1/2 łyżeczki cynamonu. Smażyć ok. 10 minut lekko mieszając.
Po tym czasie brzoskwinie przełożyć na sitko i odsączyć sok
powstały podczas smażenia. Do odsączonych owoców dodać
dużą łyżkę mąki ziemniaczanej.
|
![]() |
|
Śliwka pod migdałową pierzynką
|
||
![]() |
||
![]() |
Przepis na śliwki pod migdałową pierzynką (4 sztuki)
Pierzynka: 100 g mielonych migdałów bez skórki,
40 g zmielonych płatków owsianych górskich,
duża łyżka stołowa miodu, 2 jajka
W misce mieszamy zmielone migdały i płatki owsiane
- mogą być zmielone prawie na mąkę lub delikatniej
w zależności od tego, czy wolimy, aby trochę chrupało.
Dodajemy żółtka i miód. *Mieszamy.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,
którą następnie na dwa etapy dodajemy do masy
i delikatnie mieszamy.
* Jeśli masa będzie bardzo gęsta - jeszcze przed dodaniem
piany z białek, można dodać 1-2 łyżki mleka.
Śliwki (ok. 12 dużych sztuk) powinny być dojrzałe,
wydrylowane i umyte. Kroimy je na mniejsze kawałki
i umieszczamy w misce. Dodajemy 2 łyżki cukru
muscovado, 1/2 łyżeczki cynamonu i tabliczkę czekolady
mlecznej lub gorzkiej połamaną na kawałki.
Wszystko lekko przemieszać.
Kokilki do zapiekania o pojemności ok. 260 ml smarujemy
masłem i układamy w nich po równej porcji śliwek.
Zakrywamy je pierzynką migdałowo - owsianą.
Zapiekać ok. 20-25 minut w 180 ºC.
Trzeba uważać, aby góra zbytnio się nie spiekła, po
kwadransie sprawdzić i ewentualnie nakryć kawałkiem
folii aluminiowej.
|
|
![]() ![]() |
||
Pyszne bulgoczące sokiem śliwki przykryte zdrowszą, mniej kaloryczną (bez masła i mąki) wersją kruszonki,
a do tego mała porcja lodów, które stopią się pod wpływem ciepła. I kawa...
Deser jest smaczny zarówno na gorąco, jak i po przestygnięciu.
Warto zestawić go z dobrej jakości lodami waniliowymi, albo dodać łyżkę jogurtu greckiego.
Podawać bezpośrednio w kokilkach, w których piekliśmy.
|