Kurczak w sosie pieczarkowym z dynią - przepis
W sezonie dyniowym eksploatujemy dynię do bólu. Każde danie, które gotujemy, to danie do którego dynię
zawsze uda się wcisnąć. Tak powstał kurczak w sosie pieczarkowym z dynią.
Dobrej jakości mięso, gęsty sos z pieczarek i pieczonej dyni, połączone z porcją ryżu - to danie, które
warto wypróbować, kiedy skończą się Wam pomysły na dyniowe zupy, racuchy i ciasta.
|
||
Potrzebujemy: 1 kurczaka zagrodowego o wadze 1500/1600 gr, ok. 500 ml domowego bulionu warzywno-drobiowego,
ok. 200 gr pieczarek, kawałek dyni (ok. 300-400 gr). Najlepiej działać na oko - więcej tego co bardziej lubimy.
Do podania ryż (ugotowany osobno) i śmietanka kremówka do zagęszczenia sosu.
BULION
W pierwszej kolejności obieramy warzywa na bulion - kilka marchewek, pietruszek, seler, duży por, cebulka, 2 ząbki czosnku,
kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, zielenina: liście selera i nać pietruszki. Dodatkowo tzw.
porcja rosołowa, którą wykroimy z kurczaka. Wszytko zalewamy zimną wodą i można wstawiać. Od zagotowania się gotujemy
ok. 60 minut. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
KURCZAK
Co do samego kurczaka, to trzeba go pokroić. Wykrawamy z niego nóżki i piersi, które pozbawiamy skóry.
Nóż Wüsthof do wędlin oraz duży szefa sprawdziły się w tej pracy idealnie. Części wykrawały się same. Po prostu przykładasz
ostrze i skórka odchodzi za jednym dotknięciem. Ostry i dobry nóż to podstawa przy porcjowaniu drobiu. Można się również
wspomóc specjalnymi nożyczkami do drobiu.
Wykrojone kawałki kurczaka przeznaczone do dania, kroimy na mniejsze - filety na pół (jeśli są grube - nasze nie były, to jeszcze
na 2 cieńsze plastry), nóżki dzielimy także na pół. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące.
WARZYWA
Pieczarki kroimy na plasterki, a jeśli są małe można niektóre pozostawić w całości, albo pokroić tylko na pół lub na ćwiartki.
Do siekania pieczarek polecamy specjalny krajacz do pieczarek Vacu Vin. Z większą ilością pieczarek radzi sobie jak nikt.
Pieczarkę układamy pod nożami, dociskamy i gotowe - plasterki pieczarki wpadają do kubeczka. Szybko i sprawnie.
Następnie obieramy dynię i kroimy ją w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego lub dobrej jakości oliwę rzepakową do smażenia. Obsmażamy kawałki kurczaka
z każdej strony, aż lekko się przyrumienią - ok. 3 minuty na każdą stronę. Ściągamy kurczaka z patelni i odkładamy na talerz.
Teraz na patelni ląduje cebulka, czosnek, a po ich podrumienieniu pieczarki. Obsmażamy je lekko, a na koniec pieprzymy i solimy.
Ostatnia na patelnię trafia dynia. Obsmażamy ją ok. 5-6 minut mieszając.
W zależności od ilości i głębokości patelni, teraz należy zmienić ją na szeroki garnek, albo jeśli patelnia jest wystarczająco głęboka
ułożyć na dyni kurczaka, posypać go tymiankiem, dołożyć pieczarki z cebulką i całość zalać bulionem. Poddusić bez przykrycia
ok. 10 minut, aby część bulionu odparowała, a sos się zagęścił. Teraz można też spróbować sos i doprawić go jeszcze ewentualnie
pieprzem i solą. Następnie zamykamy patelnię pokrywką i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 20 minut.
W zależności od rodzaju dyni, kosteczki rozpadną się zagęszczając sos, lub pozostaną w całości (twardsza dynia hokkaido).
Sos zagęszczamy śmietanką. Najlepiej odlać trochę gorącego sosu do miseczki i połączyć go z częścią śmietany, by następnie
wlać go do sosu. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem.
|
||
Jaką patelnię wybrać, aby przygotować taką potrawę jak ta? Najlepsza będzie duża patelnia - średnica minimum 28 cm z pokrywką.
Dobrze jeśli taka patelnia będzie wyposażona w przeciw-uchwyt, albo dwa uchwyty, dlatego, że pełna patelnia nie jest lekka,
a chwytając tylko za rączkę możemy nie dać rady jej podnieść; łatwiej też potrząsnąć patelnią lub przytrzymać ją podczas mieszania.
Najlepsze patelnie uniwersalne, czyli takie do smażenia i duszenia, to m.in. patelnie żeliwne. Do dania takiego jak kurczak
w sosie pieczarkowo-dyniowym polecilibyśmy patelnię z pokrywką Le Creuset lub patelnię Staub z pokrywką Chistera.
Jeśli wolicie coś lżejszego wybierzcie stalową patelnię Schulte-Ufer Romana z dwoma uchwytami i szklaną pokrywką. Ta patelnia
to dodatkowo wysokiej jakości powłoka nieprzywierająca. Jeśli podoba się Wam nasza patelnia, to jest to niemiecka patelnia Silit
z ceramiki Silargan - nie wiemy jak to się dzieje, ale musimy przyznać, że dania przygotowywane na patelniach z Silarganu
są smaczniejsze - Silargan nie zmienia bowiem smaku potraw, a do tego jest idealny dla alergików, nie zawiera niklu.
|